in

Tarihöncesinden Kalma Bir Zaman Kapsülü: İspanya’da 16.800 Yıllık Mağara Yerleşimi Bulundu

İspanya’da “dünyadaki en iyi düzeyde korunmuş Paleolitik yerleşim alanlarından biri” olarak adlandırılan zaman kapsülü niteliğinde bir mağara keşfedildi.

İspanya'da 16.800 Yıllık Mağara Yerleşimi Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, yaklaşık 16.800 yıl önce tarihöncesi insanlar tarafından kullanılmış bir mağara yerleşimini gün yüzüne çıkarttı. Bulgular, çok özel bir zaman kapsülü niteliği taşıyor.

Yerel hükûmet yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre mağara yerleşimi, İspanya’nın kuzeyindeki Cantabria özerk bölgesinde yer alan La Garma kompleksinin karmaşık labirentinde ortaya çıktı. İnsanlık tarihinin eşsiz bir hazinesi olarak nitelendirilen konut, Paleolitik Çağ’ın en dikkat çekici şekilde korunmuş kalıntılarından biri olarak öne çıkıyor. Eski Taş Devri olarak nitelendirilen Paleolitik Çağ, 3 milyon yıl önce taş aletlerin ilk kullanımından başlayarak yaklaşık 12.000 yıl öncesine kadar devam eden tarih öncesi bir dönemi kapsıyor.

La Garma, binlerce fosili kapsayan etkileyici bir dizi Paleolitik kalıntı ve kaya sanatına ev sahipliği yapan olağanüstü bir arkeolojik bölge olarak tanımlanıyor. Bu kompleks, İspanya’nın kuzeyinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan dünyaca ünlü mağaralar ağının ayrılmaz bir parçası. İçerisinde yaklaşık 35.000 yıl öncesine dayanan tarih öncesi mağara sanatıyla bezenmiş ünlü Altamira Mağarası da bulunuyor.

- Reklam -

İspanya'da 16.800 Yıllık Mağara Yerleşimi Bulundu

İspanya’dadaki 16.800 Yıllık Mağara Yerleşiminde Binlerce Nesne Toplandı

La Garma’nın derinlikleri, antik çağlardan Orta Çağ’a kadar uzanan 300.000 yılı aşkın bir süreye yayılan insan faaliyetlerinin mozaiğini koruyan beş mağara katmanını ortaya çıkardı. Bölge yetkililerine göre yaklaşık 16.000 yıl önce meydana gelen bir toprak kayması, mağaranın Alt Galeri’sinin orijinal girişini kapatarak içindeki antik kalıntıları örttü ve bölgeyi bir tür tarih öncesi kasaya dönüştürerek içindekileri geçmiş dönemlerin bir kanıtı olarak korudu.

En son keşif ise yaklaşık 54 metrekarelik oval bir alanı kaplayan 16.800 yıllık tarih öncesi konut oldu. Konut, mağara duvarının bir çıkıntısına yaslanmış sopa ve derilerden yapılmış bir yapıyı destekleyen taş bloklar ve dikitlerden oluşan bir hizalama ile sınırlandırılıyor.

Araştırmacılar, bu konutun merkezinde bir zamanlar bu alanda yaşayan avcı-toplayıcıların geride bıraktığı kalıntılarla çevrili mütevazı bir şenlik ateşinin kalıntılarına rastladılar. Bu eserler boynuz ve kemik aletler, kürk işleme izleri ve taş alet üretimini kapsıyordu.

- Reklam -
İspanya 16.800 Yıllık Mağara Yerleşimi
Mağaranın girişi beyaz bir branda ile korunuyor. (Fotoğraf: Mario Modesto / Wikimedia Commons)

Arkeolojik keşif sırasında çakmaktaşı parçaları, iğneler, bir porto-kaşık ve deniz yumuşakçaları kabuklarının yanı sıra ağırlıklı olarak geyik, at ve bizon kemikleri olmak üzere 4.600’den fazla nesne toplandı. Özellikle artık soyu tükenmiş devasa bir sığır türü olan yaban öküzüne ait delinmiş bir kemik ve konut sakinleri tarafından takılmış olması muhtemel birkaç kolye ucu gibi süslü kemikler de ortaya çıkarıldı.

Daha önce yine İspanya’da bu sefer Demir Çağı’ndan kalma binlerce kurban edilmiş hayvan kemiği bulunmuştu.

Siz bu yerleşim hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News‘ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Newsweek

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

BluTV, Warner Bros. Discovery'ye Satıldı

Yerli Yayın Platformu BluTV, Dünyaca Ünlü Medya Şirketi Warner Bros. Discovery’ye Satıldı

2023 The Game Awards Kazananları

Oyun Dünyasının Oscarları: 2023 The Game Awards Kazananları Belli Oldu