in ,

Yasadışı Yollarla Türkiye’den ABD’ye Kaçırılan 41 Kültür Varlığı İade Ediliyor

Türkiye coğrafyasından yasadışı yollarla ABD’ye kaçırılan Anadolu kökenli 41 kültür varlığının iade edileceği duyuruldu.

Türkiye ABD İade Edilen Kültür Varlıkları - Eserler
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçırılan 41 kültür varlığı daha evine geri dönüyor. Tarihî eserlerin aralık ayının sonunda Türkiye’ye iade edileceği belirtildi.

Son beş yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD Manhattan Bölge Savcılığı arasında Anadolu’dan kaçırılan kültür varlıkları odaklı bir işbirliği gerçekleştiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sosyal medya platformu X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada güzel haberi, “Gururluyuz! Cumhuriyetimizin 100. yılında iadesini sağladığımız eser sayımız 3 bin 59’a ulaştı,” sözleriyle duyurdu.

- Reklam -

2021 yılında başlatılan işbirliğiyle birlikte ABD’den Türkiye’ye Anadolu kökenli tarihî eserlerin iadesi devam ediyor.

Türkiye ABD İade Edilen Tarihi Eserler

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği sayfasında yer alan bilgilere göre Türk heyeti iadesi gerçekleştirilen eserleri New York’taki Türk Evi’nde teslim almış durumda.

Türkiye’den Kaçırılan Kültür Varlıklarında İade Süreci Devam Ediyor

Türkiye’ye geri döneceği açıklanan eserler arasında Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 3 bronz heykel başı, 1 bronz kadın büstü ve 4 bronz heykellere ait vücut parçaları yer alıyor. Bu eserler, Anadolu’daki Anadolu’da Roma Dönemi heykeltıraşlığının önemli çalışmaları arasında gösteriliyor.

Boubon Antik Kenti’nde 1960’larda gerçekleşen kaçak kazı çalışmaları sonucu yurtdışına kaçırılan eser grubundan özellikle Genç Caracalla ve Olgun Caracalla başları antik kentin tanrılaştırılan imparatorların heykellerinin dikildiği kutsal alanda (Sebasteion) yer alan heykellere ait olması bakımından ayrı bir önem taşıyor.

ABD’den iadesi sağlanan diğer heykeltıraşlık eserleri arasında milattan önce 6’ncı yüzyıla tarihlenen pişmiş toprak kadın başı, Roma Dönemi’ne tarihlenen Minerva biçimli bronz ağırlık, Roma Dönemi’nden bir başka mermer Minerva başı, pişmiş toprak ve gümüş Kibele heykelciği ve bronz Satir heykelciği ile gümüş kadın heykelciği yer alıyor.

İadesi edilen tarihî eserlerden Frig başlığı tipinde 2 adet de bronz miğfer bulunuyor. Trakyalıların ve Frigyalıların giydiği kendine özgü deri şapka esas alınarak türetilen ve özellikle de piyadelerin taktığı miğferler milattan önce 4’üncü yüzyıla tarihleniyor.

- Reklam -

Türkiye ABD İade Edilen Kültür Varlıkları

Türkiye’ye ABD’den iadesi sağlanan önemli eser grupları arasında ayrıca 22 adet Kilia tipi idol başı da bulunuyor.

Kilia (Gelibolu) tipi idol olarak anılan eserlerin dünyada bilinen tek üretim merkezi olarak Manisa’nın Akhisar ilçesinin Kulaksızlar Köyü biliniyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden teslim alınan ve şu anda Türk Evi’nde muhafaza edilen eserler aralık ayının son haftasında Türkiye’ye geri geri dönmüş olacak.

2022’de Roma İmparatoru Verus’un bronz heykeli dahil olmak üzere Türkiye’den ABD’ye kaçırılan bir grup kültür varlığı daha iade edilmişti. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ülkeden kaçırılan tarihi eserlerin geri getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Yasadışı yollarla ülkeden kaçırılan eserlerin iade edilmesi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Boy And The Heron Amerika Gişesinde Rekor Kırdı

Miyazaki’nin Son Filmi “The Boy and The Heron”, Studio Ghibli’nin Yeni Gişe Rekortmeni Oldu

Aile Arasında 2 Filmi Geliyor

“Aile Arasında 2” Duyuruldu: İşte Gülse Birsel İmzalı Devam Filmine Dair İlk Bilgiler