in ,

Bilim İnsanlarından “Jurassic Park” Esintili Devrim: DNA’yı Kehribar Benzeri Bir Yapıda Saklama Yöntemi Geliştirildi

Jurassic Park film serisinden ilham alan yeni bir teknoloji ile bilim insanları, DNA’yı kehribara benzeyen cam gibi bir polimerde saklamayı başardı.

Jurassic Park Esintili Devrim: DNA Kehribarda Saklanacak
- Reklam -
- Reklam -

Bilim dünyası, Jurassic Park filmlerindekine benzer bir yöntemle DNA’yı uzun süreli olarak saklamanın yeni bir yolunu keşfetti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, kehribara benzeyen bir polimer geliştirerek DNA’yı oda sıcaklığında muhafaza etmeyi başardı. Yöntemin adı ise filmdeki fosil kehribar detayından esinlenerek “T-REX” (Thermoset-Reinforced Xeropreservation) olarak belirlendi.

Geleneksel yöntemler DNA’yı dondurarak saklamayı gerektiriyor. Ancak bu çok masraflı ve her yerde uygulanamıyor. T-REX ise enerji tüketimi olmadan DNA’yı ısı ve nemden koruyabiliyor. Böylece sadece genomlar değil, müzik ve dijital veriler de saklanabiliyor. Araştırmacılar, polimerle Jurassic Park müziğini, Kurtuluş Bildirgesi’ni ve MIT logosunu kehribar kapsüllerinde başarıyla sakladı.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen yöntemin mucidi Dr. James Banal şunları söyledi:

- Reklam -

“DNA’yı dondurarak saklamak en iyi yol ama çok pahalı ve ölçeklenemiyor. Yeni koruma tekniğimiz dijital bilgiyi DNA’da depolamanın geleceğini şekillendirebilir.”

Jurassic Park Esintili Devrim: DNA Kehribarda Saklanacak

DNA, biyolojik veya dijital devasa miktarda veri depolamak için mükemmel bir araç. İkili sistemdeki 0 ve 1’ler gibi, DNA da A, C, G ve T kimyasal bazlarıyla bilgiyi kodlayabiliyor. Teorik olarak bir fincan DNA, dünyadaki tüm verileri saklayabilir.

Bilim İnsanları Uzun Süreli Depolama Çözümünü Jurassic Park Esintili “T-REX” Teknolojisinde Buldu

T-REX, polimerizasyon yöntemiyle DNA’yı stiren ve çapraz bağlayıcıdan oluşan saydam bir polimere gömüyor. Proses saatler sürüyor ve DNA’yı serbest bırakmak için sisteamin ve SDS çözücüler kullanılıyor. Isıya da 75°C dereceye kadar dayanıklı.

MIT ekibi, tüm bir insan genomunu polimere kodladı ve çözdü. Kodlanan veriler tam ve hasarsızdı. Gelecekte kapsüller halinde DNA depolarının oluşturulması planlanıyor. Böylece yeni buluşlarla genomlardan daha fazla bilgi elde edilebilir.

- Reklam -

“Amacımız, hayatın ana kaydını sonsuza dek muhafaza etmek,” diyen Banal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10-20 yıl sonra teknoloji çok ilerlediğinde, genomu ve hastalıklarla ilişkisini çok daha iyi anlayabileceğiz. Henüz çok başındayız.”

T-REX DNA Kehribar Veri Saklama Yöntemi

Steven Spielberg imzalı ünlü film serisinden Jurassic Park’tan ilham alan yeni yöntem, günümüzde dijital verileri saklamak için yepyeni bir kapı aralıyor. Belki de insanlık yakın gelecekte sayısız fotoğraf ve müziği kehribar kapsüllerde saklayacak.

Yeni veri saklama yöntemi hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor - Camilo José Cela | Haftanın Kitabı #326

Bayan Caldwell Oğluyla Konuşuyor – Camilo José Cela | Haftanın Kitabı #326

Demon Slayer 4. Sezon Final Bölüm Süresi Belli Oldu

“Demon Slayer” 4. Sezon Finale Hazırlanıyor: Kalan Bölümlerin Süresi Belli Oldu