Malma İstasyonu Türkçede. İsveçli yazar Alex Schulman, yeni kitabında üç kuşağın hayatlarını, travmalarını ve ailevi ilişkilerini sorguluyor.
1976’da İsveç’in güneyindeki Skåne kentinde doğan Alex Schulman, yazar, gazeteci, televizyon ve radyo sunucusu, blog yazarı gibi çok yönlü bir isim olarak tanınıyor. Schulman özellikle 2012’de başladığı ve kısa sürede İsveç’in en popüler haftalık podcast’i ile adını geniş bir kesime duyurdu. Yazarın daha önce Hayatta Kalanlar adlı kitabı da yine Timaş Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmıştı.
Orijinal adı Malma station olan ve kendi dilinde ilk defa Ağustos 2022’de yayımlanan Malma İstasyonu’nda yazar, bir önceki kitabında olduğu gibi ailelerin trajik yaşanmışlıkları üzerinden kalem oynatmaya devam ediyor. Kitap üç farklı zamanda ilerleyen bir tren yolculuğu üzerinden evrensel bir aile hikâyesi anlatırken yıllar önce aileyi parçalayan sırrın peşine düşüyor.
Malma İstasyonu – Alex Schulman | Arka Kapak Tanıtımı
Bir tren, enfes bir yaz manzarasında hızla ilerliyor. Yolcular arasında evliliklerinde kriz yaşayan bir çift, bekâr bir baba ve küçük kızı ile annesinin geride bıraktığı gizemin cevabını arayan bir kadın var. Hepsi Malma İstasyonu’na gidiyorlar ve ne onlar ne de okur kaderlerinin nasıl iç içe geçtiğini, nasıl görünmez ağlarla birbirlerine düğümlendiklerini biliyor.
Esrarengiz Harriet, kontrol tutkunu Oskar ve arayış içindeki Yana – bu karakterlerin her biri, noktaları birleştirmeye çalışırken bir önce zamanın izlerini taşıyor. Karakterlere ait bölümler boyunca onlarla birlikte zamanda yolculuk ediyoruz. Üç kuşak üzerinden yalnızlıklar, travmalar ve psikolojik bagajlarıyla tamir edilemez ilişkilerin dağıttığı bir ailenin hikâyesini okuyoruz. Alex Schulman yine Hayatta Kalanlar romanında olduğu gibi sürprizli bir son ve sürükleyici bir kurguyla okurunu büyük yüzleşmeye hazırlıyor.
Kendine özgü kurgusuyla zamanda hızla ilerleyen bir tren gibi Malma İstasyonu; her bölümü bir sonrakine eklemlenen bir kompartıman gibi. Schulman, ailenin ve miras geçmişin izini sürerek ebeveyninin hatasını yüklenmek zorunda kalan çocukların hikâyesinin peşine düşüyor.
Malma İstasyonu Hakkında Ne Dediler?
“Alex Schulman ikinci romanı Malma İstasyonu’nda yine çocukluğunun travmalarına dönüyor: Güvensiz babalar, yok anneler, yabancılaşmış çocuklar. Her şey iktidarsızlık, ulaşılamazlık ve kayıp soluyor. […] Schulman kendini yürek parçalayıcı bir şekilde, sürekli babasını gözlemleyen ve onun için her şeyi ‘daha iyi’ yapmak isteyen küçük, melankolik Harriet’ın yerine koyuyor.” – Parool
“Çok az erkek yazar kadınları, Schulman’ın erkekleri tasvir ettiği kadar iyi tasvir etmeyi başarabilir. Çok azı onun Malma İstasyonu’nda yaptığı gibi karmaşık bir ağ örebilir, ipleri doğru sırada ve doğru hızda çözerek okurun duygularını başından sonuna kadar dinamik tutabilir. Kalbim hızla çarpıyor, nefesim kesiliyor ve tüylerim diken diken oluyor. […] Bugüne kadar okuduğum en can yakıcı hikâyelerden biri.” – Dagbladet
“Çok iyi bir kurgu ve kusursuz bir anlatım. […] İsveç’in bu 1 numaralı çok satarının otuzu aşkın ülkedeki yayınevleri tarafından yayınlanması şaşırtıcı değil. Schulman, ebeveynlerine ve bu dünyaya karşı savunmasız kalan çocukların başına gelenleri incelikle ve keskin bir üslupla tasvir ediyor. Ve sevginin yokluğu, her şeyi yutana kadar büyüyen bir kara delik yaratıyor.” –Der Spiegel
“Alex Schulman her zamanki gibi hikâyenin her iki tarafını da anlatmakta kusursuz bir yetenek, öyle ki nefesinizi tutarak okuyorsunuz. Kompleks karakter kadrosuyla etkileyici bir okuma deneyimi.” – Søndag
Toplamda 256 sayfadan oluşan kitabın İsveççe aslından çevirisini, Hayatta Kalanlar’da olduğu gibi Zeynep Tamer üstleniyor. Eserin kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait. Malma İstasyonu, Mart 2023 itibarıyla Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı. Kitabın yayın hakları şimdiye kadar 12 farklı ülkeye satılmış durumda. İsveç’te yayımlandığı yıl 90 bin adet satış rakamına ulaştığı da belirtiliyor.
Eserin ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Malma İstasyonu ve Alex Schulman imzalı diğer kitaplar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!