in ,

Rönesans’a Yön Veren Medici Ailesi’nin En Az Bir Üyesinin Avlanırken Ölümcül Sıtmaya Yakalandığı Ortaya Çıktı

Medici Ailesi’nden en az bir kişinin büyük bir av organizasyonu sırasında ölümcül sıtma virüsüne yakalandığı keşfedildi.

Medici Aile Üyesi Av Sırasında Sıtmaya Yakalanmış
- Reklam -
- Reklam -

Medici Ailesi her ne kadar döneminin en güçlü hanedanları arasında yer alsa da bazı hastalıklar onlar için de son derece ölümcül olabiliyordu. Aile mezarlığında yapılan yeni çalışma, hanedandan en az bir kişinin ölümcül bir sıtma türüne yakalandığını gösterdi.

Medici ailesinin geçmişi, iktidar mücadeleleri, entrikalar ve cinayetlerle doludur. Ancak aile mezarlığında bulunan organ dokularının analizi, başka bir katilin işaretlerini gösteriyor: Medici ailesinin avlanma alanlarında yakalanmış olabileceği sıtma hastalığı.

Araştırmacılar, sıtmaya neden olan parazitin kanıtlarını buldu ve tarihten bu yana bozulmadan korunmuş bir parazitin ilk kez gözlemini yaptı.

- Reklam -

Mediciler, Rönesans döneminde Floransa’da bankacılık ile büyük etkiye sahip olan güçlü ve zengin bir aileydi. 16. yüzyılda Toskana Büyük Dükalığı’nın hükümdarı haline geldiler. Güçleri ve statüleri nedeniyle ölülerini Floransa’nın merkezindeki San Lorenzo Bazilikası’na hükümdarlar gibi defnediyorlardı. Cesetlerin iskelet kalıntıları organları çıkarılmış tabutlarda saklanıyor ve genellikle sadece Medici ailesinin armasını taşıyan ayrı pişmiş toprak kavanozlara yerleştiriliyordu.

Medici Aile Üyesi Av Sırasında Sıtmaya Yakalanmış

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin Emerging Infectious Diseases dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmasında, araştırmacıların organ kalıntılarını ilgili bedenlerle eşleştirmek için doku örneklerini analiz ettiğini gösteriyor. Bu sırada tesadüfen kırmızı kan hücreleri üzerinde parazite benzeyen yapılar keşfettiler.

İtalya’daki Mumya Çalışmaları Enstitüsü’nün başındaki isim olan Albert Zink, daha önce Buz Adam Ötzi’nin 5.300 yıllık kalıntılarında kırmızı kan hücreleri bulan bir çalışmanın liderliğini yapmıştı. Yeni buluşlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Kırmızı kan hücrelerinin korunabileceğini biliyorduk. Ancak parazitleri görmeyi beklemiyorduk. Beş yüz yıl geçmişti.”

Medici Aile Üyesi Av Sırasında Sıtmaya Yakalanmış

Medici Aile Üyesinin Sıtma Hastalığı Yüzünden Ölüp Ölmediği Belirlenemedi

Daha ileri analizler, bu yapıların sıtma paraziti Plasmodium falciparum olduğunu doğruladı. Bilim insanları, sıtmanın bölgede 2. veya 3. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar endemik olduğunu biliyorlardı. Fakat endemik sıtma türünün hastalığın daha hafif bir formuna neden olan P. Vivax olduğunu varsaymışlardı. Daha ölümcül olan P. falciparum genellikle tropikal iklimleri tercih ediyordu.

- Reklam -

Hastalığa yakalanan Medici’nin muhtemelen şiddetli bir ateş nöbeti geçirdiği düşünülüyor. Yine de araştırmacılar hastalığın bu kişiyi gerçekten öldürüp öldürmediği konusunda kesin bir şey söyleyemiyor.

Yeni çalışma, parazitin ürettiği proteinleri tespit etmek yerine, patojenin kendisinin mikroskobik olarak ilk kez gözlendiğine işaret ediyor. Ancak DNA analizi girişimleri sonuçsuz kaldı. Zink, parazitin genel yapısını korumasına rağmen, tarihi P. falciparum’un genetik olarak bugünkü türden ne kadar farklı olduğunu değerlendirmek için yeterli miktarda korunmuş DNA olmadığını belirtti.

Mediciler, hem erkekler hem de kadınlar, sıtma taşıyan sivrisineklerin gelişmesi için uygun bir ortam olan Floransa bataklıklarında avlanmayı severlerdi. Bir Medici ailesi üyesinin bu bölgede sıtmaya yakalandıysa, diğer üyelerin de onu takip etmiş olabileceği düşünülüyor. Medici ailesi üzerinde sıtma çalışmaları yapan, ancak mevcut araştırmayla ilgisi olmayan New Jersey’deki Ronin Enstitüsü’nde biyolojik antropolog olarak görev yapan  Raffaella Bianucci, bireyin kimliğinin belirsiz olmasının sonuçları bağlamlandırmayı ve semptomları anlamayı zorlaştırdığını belirtti.

Rönesans'a Yön Veren Medici Ailesi'nin En Az Bir Üyesinin Avlanırken Ölümcül Sıtmaya Yakalandığı Ortaya Çıktı

Zink, yeni araştırma ile sıtmanın daha önce düşünüldüğünden daha yaygın olduğunu ve daha öldürücü olan P. falciparum türünün ılıman İtalyan ikliminde hayatta kalabildiğini gösterdiğini belirtti. Çalışma ayrıca Mediciler arasında sıtma olduğuna dair daha kesin kanıtlar sunuyor. Zink, “Bu, şüphelenilen ancak hiçbir zaman bu şekilde kanıtlanmamış bir şeyin açık bir kanıtıdır” dedi.

Medici Ailesi hakkındaki bu yeni çalışmayla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, benzer çalışmaları içeren arkeoloji haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Zengin hastalığı o zamanların :joy:

    Kaynım avlanırken sıtmaya yakalandı, aynı benim kaynım da da var. Böyle ava giderken yakalandı, aynı benim kaynım da öyle av da yakalanmış muhabbetleri dönmüştür kesin :slightly_smiling_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

NASA, Ay'da Yaşam Olabileceğini Düşünüyor

Artemis Görevine Hazırlanan NASA, Ay’da ‘Mikrobiyal’ Düzeyde Yaşam Olabileceğini Düşünüyor

Cormac McCarthy Ölüm Haberi

“İhtiyarlara Yer Yok” ve “Yol” Kitaplarıyla Klasikleşen Pulitzer Ödüllü Yazar Cormac McCarthy Yaşamını Yitirdi