in ,

“İhtiyarlara Yer Yok” ve “Yol” Kitaplarıyla Klasikleşen Pulitzer Ödüllü Yazar Cormac McCarthy Yaşamını Yitirdi

Cormac McCarthy 89 yaşında hayatını kaybetti. Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı yazarın ölüm haberini yayıncısı Penguin Random House duyurdu.

Cormac McCarthy Ölüm Haberi
- Reklam -
- Reklam -

Cormac McCarthy yaşamını yitirdi. Ünlü yazar, ABD’nin New Mexico eyaletinin başkenti Santa Fe’deki evinde doğal sebeplerle hayata veda etti.

İhtiyarlara Yer Yok (No Country for Old Men), Yol (The Road), O Güzel Atlar (All the Pretty Horses) gibi eserler ve bu kitaplardan uyarlanan sinema filmleriyle tanınan Amerikalı yazar 89 yaşındaydı.

Kitapları sinemaya uyarlanmaya başlayana dek maddi zorluklarla dolu bir hayat yaşayan McCarthy’nin ölüm haberini yayıncısı Penguin Random House paylaştı. Yazarın oğlu John McCarthy, 13 Haziran Salı günü babasının ölümünü doğruladı.

- Reklam -

Münzevi kimliğiyle öne çıkan McCarthy, eserler ürettiği yıllarda tanıtım kampanyalarından o kadar uzak kalmıştı ki bir eleştirmen hakkında, “Bu konuda bile ünlü biri değildi,” ifadesini kullanmıştı. 2005 yılında yayımlanan İhtiyarlara Yer Yok kitabı, Joel ve Ethan Coen kardeşler tarafından 2008’de perdeye uyarlanınca yazar dünya genelinde ün kazandı. Tommy Lee Jones, Javier Bardem ve Josh Brolin’in rol aldığı suç ve gerilim filmi; en iyi film, yönetmen, uyarlama senaryo ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar kazandı.

Cormac McCarthy İlk Romanını 1965’te Yazdı

Hak ettiği ilgiyi 1990’larden sonra görmeye başlasa da Cormac McCarthy ilk romanı The Orchard Keeper’ı 1965 yılında kaleme almıştı. O Güzel Atlar ile 1992’de Ulusal Kitap Ödülü’nü alan McCarthy’nin bu eseri 2000’de Billy Bob Thornton tarafından beyaz perdeye taşınmıştı.

1949-1951 yılları arasında Batı Teksas’ta geçen O Güzel Atlar, McCarthy’nin Sınır Üçlemesi’nin ilkiydi. 1994’te The Crossing ve 1998’de Cities of the Plain onu takip etti. Ancak Thornton’ın yönettiği ve Matt Damon, Penelope Cruz ile Henry Thomas’ın oynadığı film uyarlaması çoğunlukla olumsuz eleştirilerle karşılandı.

Pulitzer Ödüllü Yazar Cormac McCarthy Öldü

2007 yılında Yol kitabı ile Pulitzer Ödülü’ne layık görülen yazarın bu eseri daha sonra 2009’da John Hillcoat imzasıyla perdeye taşındı. Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron ve Robert Duvall gibi isimlerin yer aldığı kıyamet sonrası baba-oğul hikâyesi; olumlu eleştiriler alsa da gişede bekleneni veremedi.

2013’te Ridley Scott, McCarthy’nin özgün senaryosuna dayanan suç draması The Counselor’ı çekti. Eleştirmenler, kötü giden bir uyuşturucu anlaşmasının feci şiddet içeren sonuçlarını konu alan film hakkında ikiye bölündü. Brad Pitt, Cameron Diaz ve Penelope Cruz gibi yıldızlar yer almıştı.

McCarthy’nin televizyon için yaptığı çalışmalar arasında PBS antoloji dizisi Visions’ın iki saatlik bir bölümü olan 1977 tarihli The Gardener’s Son da yer alıyor. Richard Pearce tarafından yönetilen bölümde Penelope Allen, Ned Beatty ve Kevin Conway rol aldı. Yazar ayrıca 2006 tarihli kendi oyununu 2011 yapımı HBO dizisi The Sunset Limited için uyarladı.

- Reklam -

Cormac McCarthy ayrıca ilk kez 1995 yılında sahnelenen beş perdelik The Stonemason adlı oyunu da kaleme aldı.

2022 Yılında İki Yeni Roman Yayımlamıştı

2022 yılında The Passenger ve Stella Maris adlı iki yeni roman yayımlayan yazar, 16 yıl sonra edebiyat sahasına güçlü bir dönüş yapmıştı.

cormac mccarthy yeni kitapları passenger stella maris

1980’li yılların New Orleans’ında geçen The Passenger romanı, derin dalış yapan Bobby’nin deniz tabanında bütün yolcuları kaybolmuş bir uçağın kara kutusunu bulmasını konu alıyor.

Stella Maris ise paranoid şizofreni teşhisi alan bir matematik profesörünün hikâyesini konu alıyor.

Cormac McCarthy hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety


Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Eserleriyle ABD kültürünün şekillenmesinde rol oynayan önemli bir isimdi. Toprağı bol olsun.

  2. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Vay be. Çok iyi yazıyordu gerçekten. Toprağı bol olsun.

  3. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Yıllar önce Yol romanını okumuştum.Huzur içinde uyusun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Medici Aile Üyesi Av Sırasında Sıtmaya Yakalanmış

Rönesans’a Yön Veren Medici Ailesi’nin En Az Bir Üyesinin Avlanırken Ölümcül Sıtmaya Yakalandığı Ortaya Çıktı

John Romita Sr. Marvel Olum Haberi

Wolverine ve Punisher’ın Yaratıcılarından Marvel Comics Sanatçısı John Romita Sr. Hayatını Kaybetti