in ,

Ünlü Düşünür Noam Chomsky Sağlık Sorunları Sebebiyle Konuşma Yetisini Kaybetti

Noam Chomsky sağlık problemleri nedeniyle konuşma yetisini kaybetti. Ünlü düşünürün asistanı, Chomsky’nin artık iletişim kuramadığını ve yürüyemediğini açıkladı.

Noam Chomsky Konusma Yetisi
- Reklam -
- Reklam -

Noam Chomsky’nin sağlık durumu endişe verici bir boyuta ulaştı. Chomsky’nin 24 sene boyunca Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) asistanlığını yapan Bev Stohl, 95 yaşındaki düşünürün konuşma yetisini kaybettiği ve artık iletişim kuramadığı ifade etti.

Amerikalı dilbilimci, filozof, bilişsel bilimci, tarihçi, sosyal eleştirmen ve politik aktivist Noam Chomsky; özellikle dilbilim, politika ve medya eleştirisi alanlarına önemli katkılar sunmuş bir isim. Dilbilim alanında, evrensel dil grameri teorisi ile modern dilbilimin kurucu isimlerinden biri olan filozof ayrıca, ABD dış politikası ve medya eleştirisi konularındaki çalışmaları ile sosyal ve politik düşünceye verdiği katkılarla tanınıyor.

95 yaşındaki ünlü dilbilimci, geçen yıl haziran ayından beri gözden uzak bir hayat yaşıyor. Filistin davasına desteğini ve İsrail devletinin “suçları” olarak adlandırdığı durumu açıkça dile getiren Chomsky, son bir yıldır gösterilerden ve bu konudaki tartışmalardan belirgin bir şekilde uzaktı.

- Reklam -

Noam Chomsky Konuşamıyor

Media Lens tarafından paylaşılan bir gönderide, MIT profesörünün sağlık durumunun giderek kötüleştiğinin ve artık kamusal alanda yer alma ihtimalinin bulunmadığı belirtildi.

Noam Chomsky’nin Sağlık Durumu İyiye Gitmiyor

2017’de emekli olana kadar MIT’de 24 yıl boyunca Noam Chomsky’nin asistanı olarak çalışan Bev Stohl şunları yazdı:

“Yakın bir aile üyesiyle iletişim hâlindeyim ve temel bilgileri biliyoruz. Yakın gelecekte daha fazla bilgi almayı umuyoruz.

“Kısaca özetlemek gerekirse Noam 95 yaşında ve haziran ayında bir tıbbi operasyon geçirdi. Birçok kişinin fark ettiği gibi, yazmıyor, haberleşmiyor veya röportaj yapmıyor, çünkü sağlık durumu çoğunlukla zamanını ve enerjisini alıyor.

“Hâlâ aramızda, şimdi haberleri izliyor ve izlediği şeylerden memnun görünmüyor.”

Noam Chomsky Güncel Sağlık Durumu

- Reklam -

Stohl, dilbilimcinin iletişim kurma yeteneği hakkında daha fazla ayrıntı paylaşarak, artık hareket edemediğini veya yürüyemediğini de ekledi.

“İletişim hâlinde olduğum akrabası onu bir ay önce ziyaret ettiğinde onunla iletişim kuramadı.

“Hareketli değil. Bu durumun ne kadar süreceğinden emin değilim. Ağrı çekmiyor. Gözleri açık ve etrafında neler olup bittiğini izliyor gibi görünüyor.”

Dünyaca ünlü düşünürle çalıştığı günleri ele aldığı Chomsky and Me adlı anı kitabını da yazan Stohl, nisan ayında yaptığı bir paylaşımda Noam Chomsky’nin sağlık durumunda önemli bir ilerleme kaydedilmediğini açıklamıştı.

Noam Chomsky hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent


Kayıp Rıhtım’ı Google News, Facebook, X ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Dilbilime önemli katkılarda bulunmuş bir bilim insanının konuşma yetisini yitirmesi çok üzücü. Epey yaşlı ama yine de umarım sağlığına kavuşabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Assassin's Creed Shadows Oynanış Fragmanı

“Assassin’s Creed Shadows”tan Yeni Detaylar ve Oynanış Fragmanı

The Walking Dead: Dead City 2. Sezonundan Yeni Ayrıntılar

Maggie ve Negan’a Odaklanan “The Walking Dead” Dizisi “Dead City”nin 2. Sezonundan Yeni Ayrıntılar Paylaşıldı