in ,

Orhan Pamuk’un Münih’teki “Şeylerin Tesellisi” Sergisi Rekor Katılımla Kapılarını Araladı

Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” adlı sergisinin açılışı Münih’te gerçekleşti. 1.300 kişinin ilgi gösterdiği etkinlik, ünlü yazarın daha önce sergilenmemiş eserlerine yer veriyor.

Orhan Pamuk Seylerin Tesellisi Sergisi
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Pamuk’un Şeylerin Tesellisi adlı sergisi Münih’te kapılarını araladı. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ünlü yazar; aynı zamanda fotoğrafçı, illüstratör, küratör ve müze kurucusu kimlikleriyle de tanınıyor.

Orhan Pamuk geçen yıllarda okurların karşısına 2021’de son romanı Veba Geceleri ve 2022’de anı türündeki eseri Uzak Dağlar ve Hatıralar ile çıkmıştı.

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Pamuk, 17 Mayıs’ta Almanya’nın Münih kentinde bulunan Lenbachhaus müzesinde rekor katılımla yeni bir kişisel sergi açtı. Şeylerin Tesellisi adlı sergi, hem sanat dünyasından hem de edebiyat dünyasından isimler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Serginin açılış gününde katılım 1.300 kişiyi bulurken alanın girişinde uzun kuyruklar oluştu.

- Reklam -

Orhan Pamuk - Şeylerin Tesellisi Sergisi Açılış

Sergide Dresden SKD Müzesi ve Münih Lenbachhaus Müzesi koleksiyonlarında yer alan Klee, Kubin, Vermeer ve Watteau gibi önemli sanatçıların resimlerinden ilham alınarak üretilen 26 yeni enstalasyonun yanı sıra, Orhan Pamuk’un çizimler, defterler ve fotoğraflarından oluşan eserleri bulunuyor.

Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” Sergisi 13 Ekim’e Kadar Münih’te

13 Ekim 2024 tarihine dek açık kalacak serginin açılış konuşmasını, serginin eş küratörlüğünü üstlenen müze müdürü Matthias Mühling gerçekleştirdi.

Mühling, Pamuk’un öncelikle “bir yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ilk Türk yazar” olarak bilinmesine rağmen yazar için, “O çok daha fazlasıdır” ifadesini kullandı. Mühling, Pamuk’un yazar, fotoğrafçı, illüstratör, küratör, müze kurucusu kimliklerinden övgüyle bahsetti.

Orhan Pamuk - Şeylerin Tesellisi Sergisi Almanya

Serginin Lenbachhaus Müzesi’nde bulunan tanıtım metninde Orhan Pamuk’un eserlerinin yazı ile ilişkisi hakkında şunlar kaydedildi:

“İlk olarak Dresden’de açılan gezici serginin bu konağında Pamuk, Lenbachhaus Koleksiyonu’ndan Paul Klee ve Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıktı. Bu yeni eserlerinde hikayelerini her zamanki gibi nesneler üzerinden anlattı. Pamuk, eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaştı. Yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele aldı.”

Orhan Pamuk - Şeylerin Tesellisi Sergi

- Reklam -

Orhan Pamuk: “Resim Yaparken Sadece Kendimi İfade Ediyorum”

Sergi açılışında konuşma yapan Orhan Pamuk ise şu ifadeleri kullandı:

“Yıllardır defter ve kâğıtlara yapıp çekmecelerde sakladığım eserlerimi gün ışığına çıkarmam için beni cesaretlendiren Lenbachhaus Müzesi küratörlerine müteşekkirim. 50 yıldır roman yazıyorum. Yazmaya başladığım ilk yıllarda, aslında ressam olmak isteyen biri olarak güçlü bir girişimle içimdeki ressamı öldürmeye çalıştım. Kararlı bir biçimde kendimi bir yazara dönüştürdüm. Bu yüzden resim yaptığımda mutlu oluyorum. Yazarken her zaman birçok şey düşünüyorum; araştırıyorum, ölçüp biçiyorum, formu düşünüyorum… Yazarken kafamı birçok şey meşgul ediyor. Resim yaparken ise sadece kendimi ifade ediyorum.”

Orhan Pamuk - Şeylerin Tesellisi Sergi

Şeylerin Tesellisi sergisi geçen yıl Almanya’nın Dresden kentinde sanatseverlerle buluşmuştu. Serginin sıradaki durağı ise Çekya’nın başkenti Prag (DOX Müzesi) ve Fransa’nın başkenti Paris (Picasso Müzesi)

Geçen yıl Dresden’de gerçekleşen serginin bir sonraki durağı Prag DOX ve Paris Picasso müzeleri olacak.

Orhan Pamuk - Şeylerin Tesellisi Sergisi - Münih

Pamuk, yeni romanı Kâğıt Oynayanlar üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Orhan Pamuk’un Şeylerin Tesellisi sergisi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Berserk: The Black Swordsman Fragmanı

Hayran Yapımı “Berserk: The Black Swordsman” Animesinden Yeni Fragman

Bugonia ile Emma Stone ve Yorgos Lanthimos Yeniden Bir Arada

Emma Stone ve Yorgos Lanthimos Bir Kez Daha İşbirliğine Gidiyor: Oscarlı Yıldız “Bugonia”da Rol Alacak