in ,

“Vişnenin Cinsiyeti” ile Tanınan Jeanette Winterson İmzalı “Sanat ve Yalanlar” Türkçe Raflarında

Sanat ve Yalanlar Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Jeanette Winterson imzalı eser Kafka Yayınevi etiketiyle yayımlanıyor.

Sanat ve Yalanlar: Jeanette Winterson Kitabı Türkçede
- Reklam -
- Reklam -

Sanat ve Yalanlar kitabı Türkçedeki yerini aldı. Vişnenin Cinsiyeti ve Tek Meyve Portakal Değildir gibi kitaplarıyla tanınan Jeanette Winterson, bu kitapta dilin ve anlatının sınırlarını zorlayarak farklı sesler, anlatıcılar ve gerçeklik düzeyleri arasında oynamaya devam ediyor.

İngiliz yazar Jeanette Winterson, 27 Ağustos 1959 tarihinde doğdu. Edebiyat dünyasında yenilikçi ve deneysel eserleriyle tanınan isim, özellikle ilk romanı olan Oranges Are Not the Only Fruit (Tek Meyve Portakal Değildir) ile kısa sürede ün kazandı. Bu kitap 1985 yılında yayımlandığında büyük ilgi gördü ve Winterson’a E.M. Forster Ödülü’nü kazandırdı. Eser, kısmen otobiyografik öğeler taşıyan bir lezbiyen genç kızın hikâyesini konu ediniyordu.

Winterson, eserlerinde cinsellik, cinsiyet, kimlik, aşk ve aidiyet gibi temaları işlemiş, deneysel anlatım teknikleri kullanarak edebi sınırları zorlamıştır. Ayrıca Sanat ve Yalanlar gibi eserlerinde, geleneksel anlatı yapısından sıyrılıp farklı sesler ve bakış açıları aracılığıyla karmaşık hikâyeler anlatmıştır.

- Reklam -

Romanların yanı sıra otobiyografik metinler, denemeler, çocuk kitapları ve kısa hikâyeler de kaleme alan Winterson, eserlerinde sıklıkla mitoloji, dini semboller ve felsefi düşünceleri işledi. Yazarın Vişnenin Cinsiyeti isimli kitabı geçen aylarda ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muzır bulunarak sansüre uğradı.

Yazarın Kafka Yayınevi etiketiyle dilimize çevrilen Sanat ve Yalanlar kitabı, üç ana karakterin seslerinin aracılığıyla anlatılan karmaşık bir hikâyeyi içeriyor. Üç kadın karakterin – Handel, Sappho ve Picasso – bakış açılarından ve iç monologlarından oluşan eserde karakterler aracılığıyla, aşk, cinsellik, sanat, kimlik, gerçeklik ve yalan gibi temalar keşfediliyor. Kitapta bu temaların etrafında dönen derin düşünceler, karmaşık anlatım teknikleri ve çoklu bakış açıları yer alıyor.

Orijinal adı Art & Lies: A Piece for Three Voices and a Bawd olan ve ilk defa 1994 yılında yayımlanan kitabın tanıtım yazısına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Sanat ve Yalanlar – Jeanette Winterson | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Sanat ve Yalanlar: Jeanette Winterson Kitabı Türkçede

“Geçmişimi, evimi iki merdiven birleştiriyor; biri benim kullandığım, diğeri başkalarının kullandığı merdiven. Özel merdivenim beni bebekliğimin bodrum katından içinde bir masa ve bir kitaptan başka bir şey olmayan ufak ve boş odalara götürür. Başkalarının kullandığı merdivense geniş zemin kattan yukarı doğru kendinden emin kıvrımlarla yükselir. Eski meşe ağacı parçalarından yapılmış. Başkalarına açık olan bu kolay yolun tek bir basamağı bile benim tarafımdan inşa edilmedi…”

- Reklam -

Sanat ve Yalanlar’ın yakından tanıdığımız üç anlatıcısı var: Handel, Sappho ve Picasso. Ancak İngiliz edebiyatının en güçlü kalemlerinden olan Jeanette Winterson, bu kitapta onları büyük oranda tanınmaz hâle getirerek her birine bambaşka bir hayat bahşediyor.

Handel bir cerrah, aynı zamanda rahiplik okuluna gitmiş ancak başarılı olamamış bir Katolik rahiptir. Elitist eğilimleri nedeniyle kendini Tanrı’nın adamı olmaya layık göremezken doktorluk da onu sosyal meseleleri irdelemeye iter… Kısacası mutluluğu bulamamıştır. Picasso ise erkek kardeşi tarafından tacize uğramış bir kadın sanatçıdır. Ailesi onu anlamak ve desteklemek bir yana, “karanlık ruh dünyası” sebebiyle buna kendisinin neden olduğunu düşünmektedir. Anlatıcıların yalnızca biri tarihte bildiğimiz hâliyle arz-ı endam eder: Sappho… Kendini şehvet düşkünü ilan eden ve dil ile şehvetin birliğini incelemeye adamış Antik Yunan şairi.

Bu üç karakter, ölüm ya da sonsuzluğa uzanıyormuş gibi görünen sembolik bir denize giden trende karşılaşırlar. Yol boyunca anlattıklarıyla sanat, cinsellik, din, toplumsal baskı, ataerkil düzenin tehlikeleri üzerine uzun ve okuyucu için unutması zor bir sohbet yaratacaklarındansa hiç haberleri yoktur…

Toplamda 232 sayfadan oluşan Sanat ve Yalanlar’ı Türkçeye çeviren isim Belgin Selen Haktanır oluyor. Editörlüğünü Nazlı Berivan Ak’ın yaptığı eser, Ağustos 2023 itibarıyla kitapçılardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Jeanette Winterson eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Meteorlar Nasıl Manyetik Hâle Geliyor?

Yeni Araştırma Küçük Meteorların ‘Sıradışı’ Manyetik Yapısına Açıklık Getiriyor

Brütalist Mimari Örnekleri Nedir

Brütalist Mimari Denince Akla Gelen 10 Örnek