in ,

Ödüllü Yazar Marys Condé’nin “Segu – Toprak Surlar” Kitabı Türkçede

Çağdaş Fransız edebiyatının önde gelen yazarlarından Marys Condé’nin “Segu – Toprak Surlar” eseri Türkçe raflarında.

Segu - Toprak Surlar - Marys Condé
- Reklam -
- Reklam -

Marys Condé imzalı Segu – Toprak Surlar Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlanıyor.

Karayipler’de yer alan Fransa’ya bağlı Guadeloupe’de 1937 yılında dünyaya gelen Marys Condé, çağdaş Fransız edebiyatının önde gelen isimleri arasında anılıyor.

Eserleriyle Grand Prix Littéraire de la Femme (1986), Le Prix de L’Académie Francaise (1988), Prix Carbet de la Carraibe (1997), Le Prix du Roman Métis (2010) ve Alternatif Nobel Ödülü olarak da bilinen The Right Livelihood Award’ı kazanan yazar; Türkçede daha önce Ben, Tituba: Salem’in Kara Cadısı kitabıyla temsil edilmişti.

- Reklam -

Berkeley, UCLA, Sorbonne gibi üniversitelerde dersler veren Condé’nin eserleri dünya çapında birçok dile tercüme edildi.

Orijinal adı Segou I De Aarden Wallen olan Segu – Toprak Surlar kendi dilinde ilk defa 1987 yılında yayımlandı. Eser, Batı Afrika’da yer alan Mali’nin Segu’nun din savaşları ve sömürüyle değişen tarihinde Traoré ailesinin hikâyesini konu alınıyor.

Segu – Toprak Surlar – Marys Condé | Arka Kapak Tanıtımı

Segu - Toprak Surlar - Marys Condé

“Artık yaşamak için herhangi bir neden kalmadığında yeniden yaşamayı öğrenmek. Artık bir gelecek kalmadığında ertesi günden söz etmek. Artık gündüz kalmadığında güneşin doğuşunu görmek.”

Beyaz adam Coliba Nehri’nin kıyılarına geldiğinde, herkes bir uğursuzluğun bacadan içeri sızdığına kesin gözüyle bakıyordu. Din savaşlarıyla birlikte Segu’nun yüksek toprak surlarının ihtişamına gölge düşmüştü. Soylu Traoré ailesi hiç beklemediği bir anda kendini bu kargaşanın içinde buluverdi. Artık dökülen kanlar, verilen kurbanlar da kaderi değiştirmeye muktedir değildi. Önemli olan tek şey yaşamı sürdürebilmekti. Hıristiyan misyonerlerin vaatlerine dayanarak, İslam bilginlerinin sağladığı toplumsal güvenliğe sığınarak ya da putperestlerin mistik ruhlarından yardım bekleyerek de olsa…

2018 Alternatif Nobel Ödülü sahibi Maryse Condé, LiBeraturpreis Edebiyat Ödülü’nü alan ve en çok satan kitabı olan Segu – Toprak Surlar’da Segu’da köklenip dalları başka diyarlara uzanan Traoré ailesinin görkemli hikâyesi eşliğinde kölecilik, ırkçılık, dinlerin çağrısı ve savaşlar arasında parçalanan bir halkın gerçek tarihini çarpıcı bir anlatımla gözler önüne seriyor.

Segu – Toprak Sırlar Hakkında Ne Dediler?

Segu - Toprak Surlar

- Reklam -

“Siyahi Afrika’yla ilgili uzun yıllardır yayımlanan en önemli roman.” – The New York Times

“Condé, Afro-Atlantik dünyasının en büyük romancısı ve başyapıtı Segu, diaspora destanlarının anası. Ağırbaşlılığına ve kapsamına rağmen Segu aynı zamanda sımsıcak ve dedikodu dolu. Condé’nin oldukça hınzır bir mizah anlayışı var ve hızla akan dünyanın gerilimlerini mükemmel bir şekilde yansıtıyor.” – The New Yorker

“Egzotik, zenginliklerle ve detaylarla dokulu bu anlatı, çeşitli karakterlerin yaşamları arasında gidip gelirken çok az bilinen bir tarihi dönemi görkemli bir şekilde aydınlatıyor. Hemen hemen her sayfası, bu kültürün cazibeli parçalarıyla parıldıyor.” – Los Angeles Times

“Segu, muhteşem bir başarı. Sizin ve benim kadar canlı karakterlere, tarihi bir yoğunluk katıyor. Bu karakterler tutkulu, şehvetli, açgözlü, kendileriyle olduğu kadar Tanrı’yla ve Mammon’la da çatışma halindeler. Maryse Condé tarihi bu kadar ilgi çekici ve heyecan verici hale getirerek hepimize büyük bir hizmette bulunmuş. Segu elimden bırakamadığım edebi bir başyapıt.” – Louise Meriwether

Toplamda 542 sayfadan oluşan romanın çevirisini Şirin Erkan Leitao üstleniyor. Eserin çeviri editörlüğü Seda Sevinç’e, editörlüğü ise Özge İpek Esen’e ait. Bekir Tekkaya’nın son okumasını gerçekleştirdiği kitabın kapak tasarımı Efecan Sezer, dizgisi Didem Kestek imzalarını taşıyor. Eser, Şubat 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Marys Condé imzalı Segu – Toprak Surlar hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hitit Tableti 3.300 Yıllık - Felaket Konulu

3.300 Yıllık Hitit Tableti Ortaya Çıkartıldı: ‘Kayıp’ Dilde Yazılmış Tablette Felaketle Sonuçlanan Bir Yabancı İstilası Anlatılıyor

Nikola Tesla'yı Konu Alan Film Üçlemesi Geliyor

Nikola Tesla’nın Hayatını Konu Alan Film Üçlemesi Geliyor