in ,

Donna Barba Higuera’dan Ödüllü Bir Distopik Bilimkurgu Romanı: “Son Hikâye Anlatıcısı”

Donna Barba Higuera’nın ödüllü romanı “Son Hikâye Anlatıcısı” mistik Meksika folklorunu distopya ve bilimkurguyla iç içe geçiriyor. | Ön Okuma

Son Hikâye Anlatıcısı - Donna Barba Higuera
- Reklam -
- Reklam -

Son Hikâye Anlatıcısı, distopya ve bilimkurgu ögelerinin iç içe geçtiği bir macerayı okurlara sunuyor. Ödüllü yazar Donna Barba Higuera’nın kitabı Beyaz Balina Yayınları etiketiyle Türkçedeki yerini almıştı.

Donna Barba Higuera, Amerikalı çocuk kitabı yazarı olarak çıktığı yazın hayatında kısa sürede büyük başarılar elde etti. İlk romanı Lupe Wong Won’t Dance (Lupe Wong Dans Etmez) 2021 yılında Pura Belpré Onur Ödülü’nü kazandı ve aynı yıl PNBA Kitap Ödülü’ne layık görüldü. Ardından 2022’de yayımlanan distopik bilimkurgu romanı Son Hikâye Anlatıcısı büyük bir başarı yakalayarak hem Newbery Madalyası’nı hem de Pura Belpré Madalyası’nı elde etti.

Yazar, Kaliforniya’nın tarım ve petrol alanlarıyla çevrili bir bölgesinde büyüdü. Çocukluğunda kitap kurdu bir kızdı. Favori hobileri, telefonla hikâye dinlemek ve mezarlıklara gizlice girerek mezar taşlarından ilham alıp korkunç hikâyeler uydurmaktı. Bugün yazdığı orta öğretim ve resimli kitaplar da tuhaf veya ürkütücü durumlara düşen çocukları konu alıyor. Higuera yazdığı kitaplarda dil ve kültür farklılıkları ve iki ırkın çocuğu olmak gibi temaları işliyor. Gülünç, üzücü, kasvetli ve büyülü her şeyi kaleme almayı sevdiğini dile getiriyor.

- Reklam -

Yazarlık dışında sağlık alanında çalışan Higuera, Washington eyaletinde ailesi, üç köpeği ve iki kurbağasıyla birlikte yaşıyor. Kitaplarında yer verdiği konular da kendi köklerinden besleniyor. Başyapıtı olarak nitelendirilen Son Hikâye Anlatıcısı, okurları bir yolculuğa çıkarıyor.

Orijinal adı The Last Cuentista olan ve ilk defa Ekim 2021’de yayımlanan kitap, distopya ve bilimkurgu ögelerinin iç içe geçtiği bir macerayı okurlara sunuyor.

Son Hikâye Anlatıcısı – Donna Barba Higuera | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Son Hikâye Anlatıcısı - Donna Barba Higuera

2022 NEWBERY MADALYASI

2022 PURA BELPRÉ ÖDÜLÜ

Ödüllü yazar Donna Barba Higuera’dan, bizi insan yapan şeyin tam kalbine uzanan, muhteşem bir yolculuk.

Petra Peña, büyükannesi gibi bir hikâye anlatıcısı olmaktan başka bir şey istemiyordu.

Fakat Dünya, bir kuyruklu yıldız tarafından yok edilecekti ve aralarında Petra ile ailesinin de bulunduğu birkaç yüz insan, yeni bir gezegene gitmek üzere seçildi.

- Reklam -

Yüzlerce yıl sonra Petra yeni gezegende uyandı ancak Dünya’yı hatırlayan tek kişi oydu.

Kendilerine “Kolektif” diyen isyancı bir grup, yolculuk sırasında geminin yönetimini ve insanların hafızalarını ele geçirmişti.

Petra geçmişin hikâyeleriyle birlikte geleceğin umutlarını taşıyordu.

Onları tekrar yaşatabilecek miydi?

O yıl “En İyi Çocuk Kitapları” listelerine de girmeyi başaran Son Hikâye Anlatıcısı, Donna Barba Higuera’yı büyük bir çıkış yakalamış bir yazar olarak çocuk edebiyatının zirvesine taşıdı. Latin kökenli bir aileden gelen Higuera’nın ödüllü romanı, kültürel mirasın ve anlatı geleneğinin önemini vurgulayarak evrensel bir mesaj veriyor. Hikâye anlatıcılığının ve bireysel hafızaların sadece kişisel dünyamıza değil, tüm insanlığa dair kritik bir önemi olduğunu gözler önüne seriyor.

Toplamda 400 sayfadan oluşan kitabın çevirisini Burcu Karatepe, editörlüğünü ise Filiz Çiçek yaptı. 2022 yılının sonlarına doğru Türkçeye çıkan Son Hikâye Anlatıcısı, raflardaki yerini korumaya devam ediyor.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren tadımlık ÖN OKUMAsı için buraya tıklayabilirsiniz.

Son Hikâye Anlatıcısı’nı okumuş muydunuz? Konusunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hayali Arkadaşlar Vizyon

“Sessiz Bir Yer” ve “Jack Ryan” ile Tanınan John Krasinski’nin “Hayali Arkadaşlar” Filmi Vizyonda

Jeffrey Wright - The Last of Us 2. Sezon Kadrosu

“The Batman”in Yıldızı Jeffrey Wright, “The Last of Us” 2. Sezon Kadrosunda