in ,

Bir Devir Sona Erdi: Steam, Türkiye’de Oyunları Dolar Kuru ile Fiyatlandırmaya Başladı

Steam Türkiye’de Türk lirası desteğini çekerek oyunları dolar kuru üzerinden fiyatlandırmaya başladı.

Steam Türkiye Dolar Kuru Cinsi
- Reklam -
- Reklam -

Steam 21 Kasım 2023 tarihi itibarıyla Türkiye’de Türk lirası üzerinden fiyatlandırma politikasından vazgeçti. Platform artık oyunları dolar kuru cinsinden fiyatlandıracak.

Geçen ekim ayının son haftasında Steam, Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerdeki kur istikrarsızlığı nedeniyle fiyatlandırma politikasında değişikliğe gideceğini açıklamıştı. Bu karar ışığında Türkiye’nin MENA bölgesine dahil edileceği, yerel para birimi TL’ye olan destek çekileceği ve fiyatlandırmaların dolar cinsinden yapılacağı belirtilmişti. Platformun yayıncılara yerel fiyatlandırma yerine bölgesel bir fiyatlandırma önerisinde bulunacağı ve oyunların MENA için önerilen fiyatlardan çıkabilmeleri için yayıncılara seçenek sunulacağı da kaydedilmişti.

Bununla birlikte kullanıcıların Steam cüzdanlarındaki bakiyelerin de Türk lirasından USD cinsine dönüştürüleceği de aktarılmıştı.

- Reklam -

Steam Türkiye Dolar Kuru Cinsi - Türk Lirası

Oyuncuların endişeyle beklediği gün geldi ve Steam’de fiyat politikası bir gecede tamamen farklı bir rotaya kırıldı. Böylelikle Steam 2014 yılında Türk lirası merkezli satışa geçmesinden yaklaşık 10 yıl sonra yeniden dolar cinsine geri dönmüş oldu.

Steam’in Türkiye’de Dolar Kuruna Geçmesi Oyun Fiyatlarını Nasıl Etkiledi?

Değişikliğin duyurulmasıyla birlikte birçok oyunun fiyatlarında birkaç kata varan artışların yaşanacağı tahmin ediliyordu. Ancak yine de bazı oyunlarda MENA fiyatlandırmasından ötürü az da olsa düşüş yaşanabileceği de öne sürülüyordu.

21 Kasım gece 02.00’de gerçekleşen güncellemeyle birlikte Steam’deki oyunların çok büyük bir kısmının ciddi şekilde zamlandığı görüldü.

EA Sports FC 24 ve Mortal Kombat yaklaşık 800 lira zamlanarak 2.000 TL barajını aşarken Anno 1800, Hogwarts Legacy ve Last of US Part 1 yaklaşık 600 TL’lik bir fiyat artışı yaşadı.

- Reklam -

Güncellemenin olumlu yansıdığı oyunlar arasında Half-Life Alyx yaklaşık 250 TL, Lies of P ise yaklaşık 170 TL’lik bir düşüş yaşayarak öne çıktı.

Steam Türkiye Fiyatlandırma

Yine de bu fiyatlandırmalar, dolar kurunun anlık artışlarına göre anbean değişiklik gösterebilecek ve ortada Türk lirası açısından sabit bir fiyat bulunmayacak. Ayrıca bankalara göre dolar kurunun küçük de olsa değişiklikler göstermesi de alış işlemlerinde bazı farklılıklara neden olabilecek.

Bu fiyatlamalara ilerleyen zamanlarda herhangi bir düzeltme gelip gelmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Siz platformun Türkiye için aldığı bu kararı nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Komadan Notlar - Mike McCormack | Haftanın Kitabı #296

Komadan Notlar – Mike McCormack | Haftanın Kitabı #296

Yeni Nosferatu Filmi İlk Bakış

Robert Eggers’ın Yeni “Nosferatu” Filminden İlk Kare Yayınlandı