in ,

Steam’den Kritik Türkiye Kararı: Türk Lirası ile Ödeme Kaldırılıyor, Oyunlar Dolar Cinsinden Fiyatlandırılacak

Steam Türkiye’deki yerel fiyatlandırma politikasından vazgeçiyor. Oyunlar Türk lirası yerine dolar cinsinden satışa sunulacak.

Steam TL Fiyatlama Dolar
- Reklam -
- Reklam -

Steam dün gece saatlerinde sitesinde yayınladığı bir duyuru ile Türkiye’deki oyun ekosistemini kökünden değiştirebilecek bir karara imza attı. Artık Türkiye ve Arjantin’deki oyuncular, platform üzerinden alışveriş yaparken kendi para birimleri yerine dolar kuru üzerinden alışveriş yapacaklar.

Bunun yanı sıra Türkiye ve Arjantin’le beraber Latin Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki toplam 25 ülke Steam’de ayrı bir bölgesel fiyatlandırmaya tabi tutulacak. Ancak bu ödeme politikası yerel birimler üzerinden değil dolar üzerinden hesaplanacak.

Bu değişiklik 20 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Değişiklikle beraber bazı ülkelerde ciddi fiyat artışları yaşanması bekleniyor. Türkiye’deki oyun fiyatları da bu karardan olumsuz şekilde etkilenecek.

- Reklam -

Bununla birlikte geliştiriciler hâlâ farklı ülkelere istediği fiyat üzerinden satış yapma hakkına sahip olacak. Platform Türkiye’nin de dahil edildiği MENA bölgesinde “önerilen satış fiyatını” etiket fiyatının altında belirleyebilecek. Ancak oyun stüdyolarının bu öneriyi uygulayıp uygulamayacağı tamamen o firmanın kendi satış politikasına bağlı kalacak.

Steam Türkiye’deki Fiyat Yerelleştirmesinden Neden Vazgeçiyor?

Steam’in açıklamasına göre platform geliştiricilerle yaptıkları görüşmelerde bu ülkelerdeki kur dalgalanmalarının geliştiricilerin fiyatları belirlemesini ve güncellemesini zorlaştırdığını saptadı. Bunun üzerine de dolar kuru üzerinden satış yapmanın oyuncular için de geliştiriciler için de stabil ve tutarlı bir ortam sağlayacağına karar verildi. Fakat bu Türkiye’deki oyuncuların gün içinde aynı oyunu doların değişimine göre farklı fiyatlara almasına neden olacağından, oyuncular açısından durumu pek de stabil hâle getiremiyor.

Steam TL Fiyatlama Dolar Kararı - Türkiye

20 Kasım’da Steam’de Neler Olacak?

  • 20 Kasım’da para birimi dolar ile değiştiğinde, değişim zamanındaki dolar kuruna göre oyuncuların Steam cüzdanındaki para miktarı da otomatik olarak dolara çevrilecek.
  • Latin Amerika ve Orta Doğu’daki 25 ülkede ilk defa bölgesel fiyat yerelleştirilmesi yapılacak. Bununla beraber bu ülkelerin bazılarında fiyatlar artarken bazılarında ise düşüşler olacak.
  • Bu değişiklikten sadece oyun satışları değil, oyun içi satın almalar da etkilenecek. Zamanla bu bölgelerde oyun içi satın alımları olan oyunlar da dolar üzerinden ödeme alacak.
  • Üyelikler ise kullanıcıların aktif üyelikleri sona erdiğinde tekrar yenilenmeyecek. Steam üyeliği otomatik iptal edecek ve oyuncu eğer isterse dolar üzerinden ödeme yaparak üyeliği tekrar başlatabilecek.

Türkiye Steam’in Dolar Kararından Nasıl Etkilenecek?

Steam platformu uzun süre Türkiye için dolar kurunu 2 TL’ye sabitlemişti. Geçen sene, Türk lirasının döviz karşısında hızla değer kaybetmesi sonucunda platform kuru 10 TL’ye kadar çıkartmış ve oyun fiyatlarında da büyük artışlar yaşanmıştı. Oyunların dolar üzerinden satılmasının ise bu fiyatı daha da yükseltmesi bekleniyor. Tüm oyunlar otomatik olarak dolar ile satılmaya başlanacağı için Stardew Valley gibi fiyatı uzun süredir yükselmeyen oyunların da bu hamleden etkilenmesi bekleniyor.

Bir diğer sorun dolar kurunun gün içinde değişiklikler göstermesinden ötürü fiyatın da Türkiye’deki oyuncular için her dakika değişebilecek olması. Steam bunu stabil bir çözüm olarak açıklasa da sabah alınan oyunun fiyatı Türkiye’deki oyuncular için öğlene kadar bile değişebilecek seviyede olabilecek.

- Reklam -

Steam Türkiye TL Fiyatlama Dolar

MENA Bölgesindeki Ülkelere Daha Düşük Fiyatlar Önerilebilir

Oyun geliştiricisi Dora Özsoy’un paylaşımına göre MENA bölgesi için önerilen fiyatlama politikası şu şekilde:

74.99 dolar > 34.99 dolar
59.99 dolar > 26.99 dolar
49.99 dolar > 22.99 dolar
24.99 dolar > 12.49 dolar
14.99 dolar > 7.99 dolar
9.99 dolar > 5.79 dolar
4.99 dolar > 2.99 dolar

Stüdyolar eğer bu öneriyi uygularsa oyunlar yine dolar üzerinden, ancak etiket fiyatının belli ölçüde altından oyunculara satılabilecek.

Fiyat Politikası Güncellenen 25 Ülke Arasında Hangileri Var?

Latin Amerika Bölgesi: Belize, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragua, Panama, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Guyana, Paraguay, Surinam, Venezuela

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi: Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Türkiye, Yemen, Cezayir, Libya, Fas, Tunus, Sudan

Siz Steam’in bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Türkiye’deki oyun sektörü ve oyuncular bu durumdan nasıl etkilenecek? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni gelişmeler için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Türkiye , Yemen, Cezayir, Libya, Fas, Tunus, Sudan

    Gruba bak Şampiyonlar Ligi gibi ama tersten :cowboy_hat_face:

  2. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Ä°stikrar diye diye şu paragrafın oluşmasına sebep olmak da çok fantastik bir olay esasen.

  3. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Zaten oyun almıyordum, şimdi hiç almam herhalde :smiley:

    İyi ki kitap okumayı seviyorum :slight_smile: Hoş onun da fiyatları bayağı artmaya başladı ama bununla karşılaştırınca bir şey yok daha :smiley:

  4. Avatar for Sahafkolik Sahafkolik dedi ki:

    Fiyat bir yana, fiyatlandırmada atıldığımız torbada hak ettiğimiz ülkeleri görmek güzel oldu. Jane Austen görse mektuplarında “içimin yağları eridi” derdi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

40. İstanbul Kitap Fuarı - TÜYAP

40. İstanbul Kitap Fuarı Başlıyor: Bu Yılın Ana Teması “Yaşasın Cumhuriyet”

Frankenstein - Kadro - Guillermo del Toro

Guillermo del Toro’nun “Frankenstein” Filminde Andrew Garfield, Oscar Isaac ve Mia Goth’un Rolleri Belli Oldu