in , ,

40. İstanbul Kitap Fuarı Başlıyor: Bu Yılın Ana Teması “Yaşasın Cumhuriyet”

40. İstanbul Kitap Fuarı kapılarını aralamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin köklü edebiyat fuarı, Cumhuriyet’in 100. yılında “Yaşasın Cumhuriyet” teması ile okurların karşısına çıkıyor.

40. İstanbul Kitap Fuarı - TÜYAP
- Reklam -
- Reklam -

40. İstanbul Kitap Fuarı için geri sayım sona eriyor. Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilecek organizasyon TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim-5 Kasım 2023 tarihleri arasında  düzenlenecek. Nermin Abadan Unat fuarın onur yazarı olurken etkinliğin ana teması ise “Yaşasın Cumhuriyet” olarak belirlendi.

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, TÜYAP Fuarcılık Grubu tarafından 1982 yılından beri 40 senedir düzenleniyor. Fuar, bugüne dek 15 bin yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu 12 milyondan fazla okur ile buluşturarak kültür dünyasında önemli bir araç olarak öne çıktı.

Her yıl yüzlerce yayınevi ve binlerce yazarın bir araya geldiği İstanbul Kitap Fuarı, 1987’de Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ilk onur yazarı olarak seçilmesiyle başladı. Bu yılki Onur Yazarı ise TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu tarafından Prof. Dr. Nermin Abadan Unat olarak belirlendi. Unat, iletişim bilimlerinin Türkiye’deki gelişimine öncülük etmiş; yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci gibi birçok alanda katkı sağlamış bir isim olarak tanınıyor.

- Reklam -

Fuar süresince, Unat’ın yaşamı ve eserleri hakkında çeşitli paneller ve söyleşiler düzenlenecek. Bununla birlikte Unat’ın kendisi de etkinliklere katılım gösterecek. Ayrıca, yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanan bir anı kitabı da okurlarla buluşacak.

40. İstanbul Kitap Fuarı “Yaşasın Cumhuriyet” Teması ile Düzenleniyor

Fuarın ana teması ise Cumhuriyet’in 100. yılını kutlamak üzere “Yaşasın Cumhuriyet” olarak belirlendi. Bu tema doğrultusunda, Cumhuriyet’in 100 yıllık edebiyatıyla ilgili pek çok söyleşi düzenlenecek. Şiir, öykü, çocuk ve gençlik edebiyatı, roman, deneme, eleştiri ve yayıncılık gibi konularda değerli yazarlar okurlarla bir araya gelerek düşüncelerini paylaşacaklar.

Ayrıca Uluslararası Yayıncılar Birliği – IPA Başkanı Karine Pansa da açılış törenine katılacak ve yayıncılıktaki gelişmelere dair bir söyleşide konuşmacı olarak yer alacak. İstanbul Kitap Fuarı, yurt içi ve yurt dışından gelen 998 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu ağırlayacak. Fuar toplamda 10 salon ve 40 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. Fuar boyunca 400’den fazla kültür etkinliği ve 2000’den fazla imza günü düzenlenecek. Bu etkinliğe 500 binin üzerinde ziyaretçinin ilgi göstermesi bekleniyor.

40. İstanbul Kitap Fuarı - İllüstrasyon

Çizenler ve Yayıncılar Buluşacak

1 Kasım Çarşamba günü, “İllüstratör ve Yayıncı Buluşması” etkinliği düzenlenecek ve bu buluşma tüm çocuk ve gençlik kitap yayıncıları ile yetenekli illüstratörler için açık olacak. Bu özel etkinlik sırasında, yayınevi temsilcileri ve illüstratörler arasında birebir görüşmeler gerçekleştirilecek. Illüstratörler, portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunma ve eserlerini tanıtma fırsatı bulacaklar.

Yurt Dışından Yayıncılar da Katılacak

Bununla birlikte fuarın uluslararası bölümü 28-31 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Bu yıl Kuzey Makedonya, Almanya, Çin, Romanya ve İran’dan gelen yayınevleri, uluslararası alanda düzenleyecekleri söyleşilerle kendi ülkelerindeki yayıncılık sektörünün gelişmelerini ve perspektiflerini paylaşacaklar.

- Reklam -

Hindistan Odak Pazar Ülkesi Olacak

TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, İstanbul Kitap Fuarı’nın edebiyat dünyasında uluslararası bir buluşma noktası olma niteliğini taşıdığını belirtti ve 2023 için özel bir vurgu yaptı. Bu yıl, Hindistan’ın odak pazar ülkesi olarak seçildiğini açıkladı. Ersözlü, Hindistan’dan gelecek yayınevlerini fuar alanında ağırlayacaklarını ifade etti ve ekledi.

40. İstanbul Kitap Fuarı - TÜYAP Fuar Alanı

40. İstanbul Kitap Fuarı Saatleri ve Giriş Ücretleri

Öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engelliler için ücretsiz olan 40. İstanbul Kitap Fuarı diğer ziyaretçilerine 20 TL giriş ücretiyle kapılarını aralayacak.

Fuar, hafta içi 10.00-19.00 saatleri arasında, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar, son günü olan 5 Kasım 2023 Pazar akşamında ise saat 19.00’da kapılarını kapatacak.

Ayrıntı Yayınları Fuara Katılmayacağını Açıkladı

Öte yandan TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı son birkaç yıldır hem bazı köklü yayıncılar tarafından hem de butik yayınevleri tarafından tercih edilebilir bir etkinlik olmaktan uzaklaştı. Birçok yayınevi fuardaki yüksek stant kiraları nedeniyle fuara katılmakta güçlük yaşıyor.

Bu yıl ise Ayrıntı Yayınları 40. İstanbul Kitap Fuarı’na katılamayacaklarını açıkladı. Yayınevi, fuarın “Yayıncıyı ve okuru gözeten bir anlayıştan uzaklaştığına” dikkat çekerken organizasyonun “yalnızca fuarı düzenleyenlerin kazancına odaklanmış bir yapı hâline geldiğine” vurgu yaptı. Ayrıntı Yayınları, “Her yıl sıkıntılarımızı paylaşmamıza rağmen yayıncılık adına olumlu bir değişim sağlanamadı,” diyerek Tüyap Kitap Fuarı’na bundan sonra katılmayacaklarını duyurdu.

40. İstanbul Kitap Fuarı hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Ankara’yı iple çekiyorum. Şu Aralık ayı bir gelse keşke hemen :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Argoland: Kayıp Kıta 155 Milyon Yıl Sonra Bulundu

Kayıp Kıta Argoland 155 Milyon Yıl Sonra Bulundu: Güneydoğu Asya’daki Ormanların Altında ‘Saklanıyormuş’

Steam TL Fiyatlama Dolar

Steam’den Kritik Türkiye Kararı: Türk Lirası ile Ödeme Kaldırılıyor, Oyunlar Dolar Cinsinden Fiyatlandırılacak