in ,

Bazı İnsanların ‘Tüylerinin Diken Diken Olmasını’ Nasıl Kontrol Edebildiği Ortaya Çıktı

İnsanların tüylerinin diken diken olması üzerine yayınlanan yeni araştırma, bu istemsiz davranışın perde arkasına dair kritik sorulara yanıt veriyor.

Tüylerin Diken Diken Olması Üzerine Yeni Araştırma Yapıldı
- Reklam -
- Reklam -

Bazı insanlar tüylerinin diken diken olmasını istedikleri zaman kontrol etme konusunda sıradışı bir yeteneğe sahipler. İşte bu yeteneğin perde arkası üzerine yeni bir araştırma gerçekleştirildi.

Tüylerimizin diken diken olması genellikle vücudumuzun istemsiz bir tepkisi olarak algılanır. Ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir. Bazı insanlar tüylerinin diken diken olmasını sağlayan küçük kasların bilinçli kontrolünü sağlayabiliyor. Yeni bir çalışma ile bu yeteneğin daha çok belirli kişilik özelliklerine sahip bireylerde bulunduğu gözlemlendi.

Bu özellik atalarımızdan kalma evrimsel bir kalıntı olarak biliniyor. Kaçma veya savaşma anında kıl folikülünün etrafındaki küçük kaslar kasılır, bu da hayvanın daha büyük ve tehditkar görünmesini sağlar. Ancak insanlar için bu durum çoğu zaman birkaç tüyün diken diken olmasından öteye geçmez. Bu genellikle vücudun bilinçsiz eylemlerini düzenleyen sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilen istemsiz bir tepki olarak kabul edilir. Dolayısıyla bu eylemi isteğe bağlı olarak kontrol etmek fizyolojik olarak mümkün olmamalı. Fakat bazı insanların bu eylemi bilinçli bir şekilde kontrol edebildiği ortaya çıktı.

- Reklam -

Tüylerin Diken Diken Olması Üzerine Yeni Araştırma Yapıldı

Northeastern Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından 2018’de tarihli PeerJ dergisinde yayımlanan bir çalışmada, tüylerin diken diken olmasını isteyerek kontrol edebilen 32 kişi bir araya getirildi. Katılımcıların çoğu istedikleri zaman tüylerinin diken diken olmasını sağlamanın son derece kolay olduğunu belirtti. Hatta insanların genelinin bu yeteneğe sahip olmamasına şaşırdıklarını ifade ettiler.

Açıklık Seviyesi Yüksek Olanların Gizemli Yeteneği: Tüylerinin Diken Diken Olmasını Sağlayabiliyorlar

İçlerinden biri , “Tüylerimin diken diken olmasını düşünüyorum sonra da oluyor ve ürperiyorum, işte böyle,” diye açıkladı.

Başka biri ise, “Sadece tüylerimin diken diken olma eylemini düşünüyorum ve biraz boyunumun arkasına odaklanıyorum,” dedi.

- Reklam -

Çalışmanın bir parçası olarak katılımcılardan kişilikleri ve tüylerinin diken diken olması ile ilgili diğer soruları içeren bir anket doldurmaları istendi. Ekip tüylerinin diken diken olmasını kontrol edebilen tüm kişilerin daha yüksek düzeyde açıklık sergilediğini buldu. Bu genellikle bireyin yeni fikirlere ve deneyimlere daha açık olma eğilimini ifade eden kişilik özelliği olarak biliniyor. Bu insanlar genellikle daha yaratıcı, hayal gücü yüksek ve meraklı olmanın yanı sıra sanata ve güzelliğe daha büyük bir takdir duyuyorlar.

Tüylerin Diken Diken Olması Üzerine Yeni Araştırma Yapıldı

Araştırmacılar insanların neden bu beceriye sahip olduğunu açıklayacak bir yol olmadığını belirtiyor. Çalışmanın çok küçük bir örnekleme sahip olması nedeniyle, katılımcılarının tamamının yüksek düzeyde açıklık sergilemesi sadece tesadüf olabilir. Söz konusu gizemi daha derinlemesine incelemek için araştırmacılar daha fazla insanın yer aldığı daha büyük bir çalışma yapma isteğini de dile getirdi.

Peki siz bu yeteneğe sahip misiniz? Araştırma hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler‘den takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Galaksinin En Parlak Yıldızları 'Vampir' Olabilirler

Galaksinin En Parlak Yıldızlarından Bazıları ‘Vampir’ Gibi Kendilerine Yakın Gökcisimlerinin Kütlelerini Emiyor

The Gentlemen: Guy Ritchie Dizisine İlk Bakış

Guy Ritchie’nin Kendi Filminden Diziye Uyarladığı “The Gentlemen” Yapımına İlk Bakış