in ,

Kim Young-ha’nın Bilimkurgu ve Distopyaya Selam Durduğu “Veda”sı Türkçede

Kim Young-ha imzalı “Veda” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Veda: Kim Young-ha'nın Yeni Kitabı Türkçede
- Reklam -
- Reklam -

Modern Güney Kore edebiyatı yazarlarından Kim Young-ha’nın Veda romanı Türkçede. Yazarın en öne çıkan eserlerinden biri olarak kabul edilen kitap Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı.

1968 yılında Güney Kore’nin Hwacheon ilçesinde doğan Kim Young-ha, Kore edebiyatının önemli yazarlarından biri olarak anılıyor. Eserlerinde genellikle modernizm, postmodernizm ve toplumsal değişim gibi temaları ele alan Young-ha, edebi kariyerine 1995 yılında yayımladığı ilk romanı I Have the Right to Destroy Myself (Kendimi Yıkmaya Hakkım Var) ile başladı.

Genellikle çağdaş Kore toplumunun karmaşıklığını ve değişimini anlatan yazar romanlarında bireylerin kimlik arayışları, toplumsal normların sorgulanması ve teknolojinin etkileri gibi konulara da değiniyor. Hem Kore’de hem de uluslararası düzeyde büyük ilgi gören yazar bugüne dek birçok ödül kazandı. Bir Katilin Güncesi adlı kitabı 2021 yılında dilimize kazandırıldı.

- Reklam -

Veda – Kim Young-ha | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Veda - Kim Young-ha

Ana karakter Cheol, babası Profesör Choi ile yaşamaktadır. Profesör Choi, Humanoid Matters adlı yapay zekâ geliştirme merkezinde ekibiyle birlikte yapay zekâ üzerine çalışmakta, robotlar ve hümaoidler geliştirmektedir. Babası Cheol’ü okula göndermek yerine evde bizzat eğitmekte, dış dünyayla ya da başka çocuklarla iletişimine müsaade etmemektedir. Cheol, babası ve ikisi robot biri gerçek olmak üzere üç kediyle birlikte güvenli bir ortamda yaşıyorken, dış dünyada yapay zekâ ve insanların savaşı nedeniyle dünya genelinde bir kaos hâkimdir.

Görevli robotlar bir gün insan ya da hümanoid olduğuna dair herhangi bir kaydı olmayan Cheol’ü toplama kampına götürürler. Toplama kampında, günümüzde insanların tıpkı evcil hayvanlara yaptığı gibi bir hevesle evcil çocuk olarak aldıktan sonra hevesleri geçince sokağa attıkları hümanoid çocuklar ve robotlar toplanmıştır.  Cheol başta insan olduğunu kanıtlamaya çalışsa da edindiği hümanoid arkadaşları onu aksine ikna eder, bunun üzerine gizlice kamptan kaçarlar. Saklandıkları kampta insan türünün soyunun tükenmesine karşılık hazırlık yapılmaktır, bunun için de Cheol gibi duyguları olan, insanları iyi tanıyan deneklere ihtiyaç vardır. Hikâyenin devamında Cheol babasıyla buluşsa da işler tam anlamıyla yoluna girmez. Cheol ve arkadaşları bir noktada insana karşı robot denkleminde toplumca yargılanacaklardır. Peki kimdir gerçekten insan olan? Hayatın ötesindeki anlamın peşine düşecek olan?..

Yayımlandığı günden bu yana Kore’de çok satanlar listelerinin zirvesinde yer alan, yıllar süren bekleyişin meyvesi Veda, Kim Young-ha’nın özünü koruyarak bilim kurgu ve distopyaya selam durduğu bir başyapıt.

- Reklam -

Veda Hakkında Ne Dediler?

“Kim Young-ha’nın en iyi romanı.” – The Hankyoreh

Veda, Kim Young-ha’nın şimdiye kadar yayımladığı en iyi romanı. Başlangıçta sert bir şekilde vuran ve sonra yavaş yavaş hafifleyen, insan olmanın doğasında var olan nitelikleri takdir etmenizi sağlayan zekice yazılmış bir roman. Hikâyenin başında yazar, insan olarak kabul ettiğimiz nitelikleri acımasızca ortadan kaldırarak büyük bir boşluk yaratıyor, ardından ‘insanlığımıza’ yavaş yavaş hayret etmemizi sağlayan ustaca bir düzenekle hepsini teker teker geri veriyor. Okur, yazarın ciddi meselelerden geçip hikâyede serbestçe akmasına izin veren ustaca tekniğini takip ederken sonunda ölümle yüz yüze geliyor. Ölüm karşısında titreyip çıplak kaldığımızda, varlığımızın kaçınılmaz özüyle sert bir şekilde yüzleştiğimizde, ancak o zaman güzelleşiriz.” – Jeong Ah-eun, The Hankyoreh

Toplamda 256 sayfadan oluşan ve Eylül 2023 itibarıyla Türkçedeki yerini almaya başlayan Veda’nın çevirmenliğini Korece orijinalinden Betül Tınkılıç yapıyor. Eserin kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kim Young-ha’nın dilimize yeni kazandırılan Veda aslı eserinin konusunu sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Fall of the House of Usher Dizisinden Fragman Çıktı

Edgar Allan Poe Uyarlaması “The Fall of the House of Usher” Dizisinden Fragman

Sex Education 4. Sezon Final Yeni Fragman

Netflix Dizisi “Sex Education”ın Final Sezonundan Yeni Fragman