Menu
in , ,

İklim Aktivistleri Diego Velázquez’in 17. Yüzyıldan Kalma Ünlü Tablosunun Camını Çekiçle Kırdı

Diego Velázquez’in 1600’lerde resmettiği “Aynadaki Venüs” tablosu, iklim aktivistlerinin hedefi oldu. Just Stop Oil grubundan iki kişi, tablonun camını çekiçle kırdı.

Diego Velázquez’in İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan National Gallery’de sergilenen 1651 tarihli Aynadaki Venüs adlı tablosu, iklim aktivistlerinin hedefi oldu. İki eylemci tablonun koruyucu camını çekiçle kırarak İngiltere hükümetinin yeni petrol ve doğal gaz ruhsatlarını protesto etti.

Britanyalı çevre aktivisti grup Just Stop Oil, National Gallery’de yeni bir protestoya imza attı. Diego Velázquez’in Aynadaki Venüs tablosunun koruyucu camını çekiçle kıran iki kişi tutuklanarak gözaltına alındı.

Polisin pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, iki iklim aktivisti Londra’daki National Gallery’de ünlü bir Diego Velázquez yağlıboya tablosunu koruyan cam paneli acil durum çekiçleriyle kırdıktan sonra tutuklandı. Olay anından yayınlanan görüntülerde, koruyucu cam panelin birkaç yerden delindiği görüldü.

- Reklam -

Velázquez Tablosu Daha Önce de Protestocuların Hedefi Olmuştu

Daha önce de çeşitli ünlü sanat eserlerini ve kamu binalarını hedef alan benzer protestolara öncülük eden Just Stop Oil, dünkü eylemin İngiltere hükümetinin Birleşik Krallık’ta fosil yakıtların araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi adına verilen tüm lisansları derhal durdurmasını talep etmek için yapıldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada iki aktivistin İspanyol ressam Velázquez’in 17. yüzyıldan kalma ünlü başyapıtlarından biri olan yağlıboya tablosunu hedef seçmelerinin nedenine de yer verildi. Eser, 1914’te kadın hakları savunucusu Mary Richardson tarafından, kadın hakları aktivisti Emmeline Pankhurst‘ün hapse atılmasını protesto etmek amacıyla hedef alınmıştı. Tablo o dönemde birkaç ciddi hasar almış ancak daha sonra onarılmıştı. Aktivistler de protestolarıyla geçmişteki bu eyleme atıfta bulundu.

Just Stop Oil, protestocuların cam panele çekiçle vurduktan sonra sergideki insanlara şunları söylediğini aktardı:

“Kadınlar oy verme hakkına oy vererek sahip olmadılar. Artık söz değil icraat zamanı.”

“Siyaset bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Kadınları 1914’te yüzüstü bıraktı ve şimdi de bırakıyor.”

Polis, iki kişinin cezai hasar şüphesiyle tutuklandığını açıklarken National Gallery uzmanların inceleyebilmesi için tablonun sergiden kaldırıldığını söyledi.

Müze, sergi alanının kısa bir süre sonra yeniden açıldığını ve Velázquez’in yerine başka bir tablonun asıldığını ifade etti.

Olay anı kameralara bu şekilde yansıdı:

Trafiği Aksatma Eylemi de Tutuklamalarla Sonuçlandı

Emniyet güçleri ayrıca pazartesi günü sivil itaatsizlik stratejilerinin bir parçası olarak Londra’nın merkezi Whitehall’da “yavaş yürüyüş” yapan ve trafiği engelleyen düzinelerce Just Stop Oil protestocusunu da tutukladıklarını söyledi.

Temmuz ayında İngiliz yetkililer polisin yetkilerini genişleterek trafiği durduran aktivistleri hedef almalarına ve durağan protestoları uzaklaştırmalarına izin verdi.

İklim aktivistleri daha önce Van Gogh tablosuna domates çorbası fırlatmış, Roma’daki Aşk Çeşmesi’ne kömür dökmüş ve bir Aston Martin bayisini turuncuya boyamıştı.

Siz Just Stop Oil grubunun eylemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version