in

Miyazaki, Prenses Mononoke’nin Bir Kısmının Cüzzamla İlgili Olduğunu Doğruladı

Prenses Mononoke’nin yönetmeni Hayao Miyazaki, filmin bir kısmının cüzzamla ilgili olduğunu öne süren şehir efsanesini doğruladı.

Miyazaki, Prenses Mononoke
- Reklam -
- Reklam -

Japon animelerinin arasında çok özel bir yeri olan, Miyazaki’nin başyapıtlarından Prenses Mononoke, doğanın dengesini ve insanın doğaya karşı sorumsuzluğunu konu alan, etkileyici ve bir o kadar da hüzünlü bir animedir.

Japonya’da ise bir süredir, Prenses Mononoke’nin alt metninde cüzzam hastalığıyla ilgili kısımlar olduğuna dair söylentiler dolaşıyordu. Geçtiğimiz günlerde Studio Ghibli’nin yapımlarıyla ilgili şehir efsanelerinden bahseden bir Japon internet sitesi Prenses Mononoke’yle ilgili cüzzam efsanesini İngilizce olarak yeniden ele alıp, Tatara fabrikasındaki sargılı insanların aslında cüzzamlı olduğunu iddia etti.

Animenin orijinal Japonca versiyonunda “cüzzam” kelimesi doğrudan kullanılmasa da “gyobyo” yani “çaresi olmayan hastalık” kelimesinin kullanılması ise dikkatleri bu hastalığa çeken önemli bir unsur. Ghibli Şehir Efsaneleri sitesi filmde kullanılan bu kelimenin aynı zamanda “bir durumun sonuçlarından dolayı acı çekmek” anlamına gelebildiğini de belirtiyor. Tıpkı cüzzam hastalarının görünüşleri yüzünden toplumdan dışlanıp acı çekmeleri gibi. Sitede bu duruma şu cümlelerle dikkat çekilmiş:

- Reklam -

“Hastalardan bir tanesinin, ‘Eboshi bizi kurtaran ve gidecek hiçbir yerimiz yokken bize kalacak bir yer veren tek kişiydi,’ dediği bir sahne vardı. Bu sözcükler de onların çaresi olmayan bu hastalıkları yüzünden gittikleri her yerde ayrımcılığa maruz kalmalarına atıfta bulunuyor.”

31 Ocak’ta yani Dünya Cüzzam Günü’nde, All Nippon News Network, cüzzamla ilgili bilincin arttırılmasını hedefleyen son gelişmelerin ışığında, Miyazaki’nin cüzzamın ve bu hastalığa sahip insanların gördüğü muamelenin kendisi için bir ilham kaynağı olduğunu doğruladığını bildirdi.

Miyazaki

Ünlü yönetmen bu konu hakkında halka açık bir yayında ilk kez konuşarak şunları söyledi:

- Reklam -

“Princess Mononoke’yi yaptığımız sırada, tedavisi olmayan bir hastalıkla ellerinden geldiğince yaşamaya çalışan bu insanları göstermemiz gerektiğini düşündüm.”

Miyazaki’nin Prenses Mononoke’yi yaparken, cüzzam hastaları için yapılmış Tokyo’da bulunan bir sanatoryumu ziyaret etmiş ve burada tedavi edilen hastalarla tanışıp, deneyimlerini yaptığı filme aktarmış olduğunu öğrenmek de eminim bu ünlü yönetmene duyduğunuz hayranlığı arttıracaktır.

Doğaya karşı ortaya koyulan hassasiyetin yanı sıra insana dair sorunlara da parmak basan, dünya çapında pek çok sinemaseveri anime türüyle tanıştıran ve 2013 yılında uzun metrajlı film yapımını durduran Studio Ghibli’yi işte böyle haberler geldikçe daha çok özlüyoruz.

Kodama’ların size daima doğru yolu göstermesi dileğiyle.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Rozgun Rozgun dedi ki:

    Vikipedide yeni bir filmle dönecekleri yazıyor, 2021’de How Do You Live.

  2. Avatar for Lewisruhu Lewisruhu dedi ki:

    Filmin dublajlı halinde hastalığı “cüzzam” olarak belirtmeyi tercih etmişler. Doğrudan dile getiriliyordu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

Ursula K. Le Guin hayatı belgesel

Ursula K. Le Guin’in Hayatı Belgesel Oluyor