in

Amatör Dalgıç, Yanlışlıkla Haçlılardan Kalma 900 Yıllık Bir Kılıç Keşfetti

900 yıllık Haçlı kılıcı amatör bir dalgıç tarafından tesadüfen keşfedildi. Bir şövalyeden kaldığı düşünülen parçanın değeri “paha biçilemez” olarak açıklandı.

900 Yıllık Haçlı Kılıcı Amatör Dalgıç buldu
- Reklam -
- Reklam -

Haçlı seferlerinden kalma 900 yıllık bir tarihe sahip olan kılıç, amatör bir dalgıç tarafından tesadüfen keşfedildi. İsrailli dalgıcın İsrail açıklarında bulduğu parçanın bir Haçlı şövalyesine ait olduğu düşünülüyor.

Sular altında gerçekleştirilen keşifler her zaman heyecan verici olmuştur. Bunlardan bir yenisine ise İsrailli dalgıç Shlomi Katzin imza attı. Bir GoPro ve dalış takımlarıyla keşfe çıkan hevesli amatör dalgıç, İsrail’in Carmel kıyılarında dikkat çekici bir keşfin parçası oldu. Asırlar öncesine ait bu kılıcın deniz dibindeki kumların yer değiştirmesiyle ortaya çıktığı düşünülüyor.

900 yıllık geçmişe sahip olan kılıcın, bir çatışma sırasında denize düşmüş bir şövalyeye ait olduğu düşünülüyor. Dört kilo ağırlığındaki kılıcın bir metreden fazla bir uzunluğu var. Kılıcın Akdeniz sularına kavuştuğu tarih için ise Kudüs’ü Müslümanlardan almak için düzenlenen Üçüncü Haçlı Seferi (1189-1192) işaret ediliyor.

- Reklam -

900 Yıllık Haçlı Kılıcı İsrail Müzelerinde Sergilenecek

Shlomi Katzin, tesadüfen bulduğu bu kılıcın en etkileyici keşfi olduğunu düşünüyor. Katzin, daha önce çanak çömlek gibi çeşitli tarihi kalıntılara rastlamış olsa da böyle heyecan verici bir parçaya rastlamadığını kaydediyor.

Kılıcı İsrail Antik Eserler Dairesi’ne teslim eden Katzin, tarihi eseri devlete teslim ettiği için bir teşekkür belgesi aldı.

900 Yıllık Haçlı Kılıcı Amatör Dalgıç buldu

Yüzlerce suların altında gömülü kalmış kılıcın paslarından ve yüzeyine yuva yapmış deniz canlılarından arındırıldıktan sonra İsrail müzelerinde sergileneceği açıklandı.

- Reklam -

İsrail Antik Eserler Dairesi’nden Kobi Sharbit, tarihi değere sahip kılıçlarla daha önce karşılaşma fırsatı bulduklarını ancak bu örneğin su altında son derece iyi korunduğunu kaydetti. Kılıcın mali değeri hakkında yorum istendiğinde ise Sharbit’in verdiği yanıt “paha biçilemez” oldu.

“Keşfedilen her eser elbette çok değerlidir. Ancak bu parça çok ama çok özel. Şövalyeler zırhlar ve kılıçlarla karşılaşmak insanı zamanda uzanan bir yolculuğa çıkartıyor.”

İsrail Antik Eserler Dairesi’nin genel müdürü Eli Escosido ise yapılan keşfin İsrail topraklarının tarihi bulmacasını çözmeye yardımcı olduğunu kaydederek Katzin’i övgüyle andı.

Dalgıcın Kılıcı Bulduğu Anlar GoPro Kamera ile Kayıt Altına Alındı

YouTube video

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: New York Times

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

21. Yüzyılın En İyi 100 Dizisi - BBC Culture

BBC Açıkladı: 21. Yüzyılın Şu Ana Kadarki En İyi 100 Dizisi

Kill Bill 3 Gelebilir: Quentin Tarantino Son Filmi emeklilik

Kill Bill 3 Hâlâ İhtimal Dahilinde: Quentin Tarantino Emeklilik Filmi Hakkında Konuştu