in

Amazon’daki Kayıp Şehirler Lazer Işınlarıyla Keşfediliyor

Amazon havzasındaki kayıp şehirleri bulmak için lazer ışınlarından yararlanılıyor. Araştırmacılar yoğun bitki örtüsünün altındaki şehirleri lidar teknolojisi ile ortaya çıkardı.

Amazon Havzasındaki Kayıp Şehirler Lazer Işınları ile Bulunuyor
- Reklam -
- Reklam -

Amazon havzasındaki kayıp şehirler ortaya çıkarılmaya devam ediyor. Teknolojinin sürekli gelişmesi ile şehirlerin bulunması adına lazer ışınlarından yararlanılacak.

Amazon havzası üzerinde bir helikopterden atılan milyonlarca lazer, İspanyol öncesi “kayıp” bir uygarlık tarafından inşa edilen bilinmeyen yerleşimlerin kanıtlarını ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. Araştırmacılar, bölgenin büyük bir nüfusu sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda uzun süredir devam eden bilimsel bir tartışmayı bu şekilde çözüme kavuşturmayı umuyor.

Bulgular, milattan sonra 500 ile 1400 yılları arasında Amazon havzasının Llanos de Mojos bölgesinde yaşayan gizemli Casarabe halkının daha önce düşünülenden çok daha fazla sayıda olduğunu ve benzersiz çevreye uyum sağlamış geniş bir uygarlık geliştirdiklerini gösteriyor. Araştırma, Nature dergisinde kısa bir süre önce çevrim içi olarak yayınlandı.

- Reklam -

Amazon Havzasındaki Kayıp Şehirler Lazer Işınları ile Bulunuyor

Çalışmayı yapan araştırmacılar, yoğun bitki örtüsünün altındaki arkeolojik yapıları ortaya çıkarmak için her saniye binlerce kızılötesi lazer ışınının gönderildiği arazide ışık ve menzil algılama teknolojisi olan lidarı kullandı. Böylece yollar, geçitler, rezervuarlar ağı içinde birkaç bilinmeyen yerleşim yeri keşfetti. Keşfedilen yerleşimlerin merkezinin bugünkü Bolivya toprakları içinde yer alan, Cotoca ve Landívar diye adlandırılan iki bölge olduğu biliniyor.

Bonn’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde arkeolog olan çalışma baş yazarı Heiko Prümers şunları söyledi:

“Bir saatlik yürüyüşle başka bir yerleşim yerine gidebilirsiniz. Bu da söz konusu bölgenin İspanyol öncesi zamanlarda nüfus açısından daha yoğun olduğunun işareti.”

Prümers ve meslektaşları, şu anda Bolivya’nın bir parçası olan bölgedeki Casarabe kalıntılarını 20 yıldan fazla bir süredir incelediler.

Lidar Teknolojisini İçeren Lazer Işınları, Amazon Havzasındaki Kayıp Şehirler için Kullanılmaya Devam Edecek

Cotoca lazer teknolojisi lidar

- Reklam -

Araştırmanın yapıldığı yerleşkenin bulunduğu Llanos de Mojos bölgesi, Amazon havzasının güneybatısındaki ova tropikal bir savan. Her yıl belirgin yağışlı ve kurak mevsimlere sahip olan bölgedeki en kurak aylarda yağmur yağmıyor. Fakat kasım ve nisan arasındaki yağışlı mevsimde bölgenin çoğu aylarca sular altında kalıyor.

Prümers, 16. yüzyıldaki İspanyol misyonerlerin yalnızca orada yaşayan izole topluluklar bulduğunu ve araştırmacıların bölgenin İspanyol öncesi nüfusunun aynı olduğunu varsaydıklarını belirtti. Bazı yapıların harabe mi yoksa doğal koşullardan oluşan özellikler mi olduğu konusu uzun bir süre tartışma konusu oldu. Ancak en son keşifler bölgenin seyrek nüfuslu olduğu fikrini çürüttü ve Casarabe halkının bunun yerine geniş bir alanda “düşük yoğunluklu bir tropikal şehircilik” kurduğunu ortaya çıkardı.

Heiko Prümers ayrıca daha küçük Casarabe yerleşim yerlerinin binlerce kişiye ev sahipliği yapmış olabileceğini ve dokuzunun ilk kez son lidar çalışmasında bulunan toplam 24 yerin keşfedildiğini de sözlerine ekledi.

Cotoca

Dini inançları konusunda herhangi bir bilgi bulunmayan Casarabe halkının yeni çalışma sırasında platformların ve piramitlerin Casarabe mezarlarıyla aynı yöne inşa edildiği belirtildi.

Lazer teknolojisi ile eski uygarlıkların gün ışığına çıkarılması konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

mona lisa pastalı saldırı louvre müzesi

Mona Lisa Tablosuna ‘Pastalı’ Saldırı: Yaşlı Kadın Kılığındaki Aktivist, İnsanları “Dünya’yı Düşünmeye” Çağırdı

Cinayet Kurbanı, Deepfake ile 'Geri Getirildi'

Dünyada İlk: Cinayet Kurbanı Deepfake Teknolojisiyle ‘Geri Getirildi’