in ,

Mona Lisa Tablosuna ‘Pastalı’ Saldırı: Yaşlı Kadın Kılığındaki Aktivist, İnsanları “Dünya’yı Düşünmeye” Çağırdı

Mona Lisa tablosu pastalı bir saldırının hedefi oldu. Louvre Müzesi’nde gerçekleştirilen protestoda, tablo ciddi bir zarar görmedi.

mona lisa pastalı saldırı louvre müzesi
- Reklam -
- Reklam -

Mona Lisa tablosu pastalı bir saldırıya uğradı. Louvre Müzesi’nde yaşlı bir kadın kılığındaki bir aktivist, dünyanın en ünlü tablosuna pasta fırlattı. Yapılan açıklamalara göre sanat eseri herhangi bir hasar almadı. Eylemci ise “Dünya’yı düşünmeye” davet etti.

Leonardo da Vinci imzalı 16. yüzyıldan kalma Mona Lisa tablosu pastalı bir saldırının hedefi oldu. Tarihi olay, dün Paris’teki Louvre Müzesi’nde gerçekleşti.

Denon Kanadı’nın birinci katındaki Salle des États odasında sergilenen Leonardo da Vinci’nin başyapıtı, yaşlı bir kadın gibi giyinmiş tekerlekli sandalye süren bir adam tarafından tahrip edildi.

- Reklam -

Edinilen bilgiye göre kimliği belirsiz kişi ayağa kalktı, peruğunu çıkardı ve pastayı sanat eserinin tam üzerine fırlattı. Eylemcinin -büyük ihtimalle- bilmediği şeyse tablonun cam bir tabakayla korunduğuydu.

mona lisa pastalı saldırı

Pastalı Mona Lisa Eylemcisi İnsanları Dünya’yı Düşünmeye Davet Etti

Büyük yankı uyandıran olay da, aktivist müzeden çıkartılırken bağırarak şunları söyledi:

“Dünya’yı düşünün. Dünya’yı düşünün, Dünya’yı yok eden insanlar var. Bunu düşünün. Bütün sanatçılar Dünya’yı düşünsün. Bu yüzden yaptım. Gezegen hakkında düşünün!”

36 yaşında olduğu kaydedilen eylemcinin, gezegene yeterince odaklanmayan sanatçıları protesto etmek istediği ifade edildi. Tutuklanan aktivist psikiyatrik bakıma alındı. Kültürel bir eseri tahrip etme girişimi nedeniyle Paris savcılığı olay hakkında soruşturma başlattı.

Pazar günü yaşanan olayın ardından Louvre Müzesi’ndeki yetkililer, konuya dair yorum yapmaktan kaçındı.

- Reklam -

Mona Lisa İlk Defa Saldırıya Uğramadı

Yaşanan bu olay, Mona Lisa tablosunun uğradığı ilk vandalizm saldırısı değil. 1956 yılında birisi eserin üzerine sülfürik asit döktü ve tablonun alt yarısında ciddi bir hasar oluştu. Bu vandalizmin ardından Louvre Müzesi, tablonun zarar görmemesi için üzerini kurşun geçirmez bir cam korumayla kapladı.

2005 yılında ise tablo, sıcaklık ve nemi de kontrol eden bir yüzeyle kaplandı. 2009 yılında bir Rus kadın, tabloya boş bir çay fincanı fırlattı ve korumanın dış yüzeyi hafifçe çizildi.

Eylem anını gösteren bir video kaydı paylaşılmadı. Ancak hemen sonrasında kameralara yansıyan görüntüler şu şekildeydi:

YouTube video

Daily Mail’ın paylaştığı videoda, ünlü tabloyu temizleyen bir görevli ve şaşkın kalabalık görüntüleniyor.

Siz bu eylem hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce sanatçı amacına ulaşabildi mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynaklar: Hypebae, The Guardian, Listelist

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Neyse ki, esere kalıcı bir zarar gelmemiş, herhangi bir hasar oluşmamış…

    Mona Lisa, daha önce de defalarca buna benzer saldırılara maruz kaldığı için sıkı korunmaya alınmıştı. Kurşun geçirmez bir cam kafesin içinde sergileniyordu. Etrafına bodyguardlar da konmuştu diye biliyorum…

    Kendince bir şeylere dikkat çekmek için, ara sıra böyle vandallıklar yapmaya kalkan bazı tipler çıkıyor maalesef… 1950’lerde bir adam, Mona Lisa’ya sülfürik asit atmıştı ve bu saldırı, maalesef tabloda bir miktar kalıcı hasar bırakmıştı. Başka bazı ünlü tablolara da zarar vermeye kalkanlar çıktı geçmişte. Ki onlar Mona Lisa kadar iyi korunmuyorlar.

    Adam “Dünya’yı düşünün. Bütün sanatçılar Dünya’yı düşünsün. Gezegen hakkında düşünün!” diye bağırmış. Herhalde, dünyanın felakete gittiği propagandalarının etkisinde kalan birisi ve sanatçıların (sanatseverlerin) bunu umursamadığını kast ediyor.

    Bence saldırgan, Mona Lisa’nın camdan bir korumaya sahip olduğunun farkındaydı, attığı pastanın tabloya ulaşamayacağını da hesaplamıştı. Ve tek derdi, medyanın ilgisini çekip mesajını kitlelere ulaştırmaktı… Amacına da ulaştı sayılır.

  2. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Şu 2 fotoğrafta görüldüğü üzere, Mona Lisa’ya yaklaşmak ve zarar vermek o kadar kolay değil:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Covid-19 karantina film izleme

Covid Karantinasında 1.000’den Fazla Film İzledi: “Uzak Bir Galakside ya da Denizler Altında Saatler Geçirmek Gibi”

Amazon Havzasındaki Kayıp Şehirler Lazer Işınları ile Bulunuyor

Amazon’daki Kayıp Şehirler Lazer Işınlarıyla Keşfediliyor