Hobbit benzeri insansı türün Endonezya’daki Flores Adası’nda bulunmasının üzerinden neredeyse 20 yıl geçti. Yeni yayınlanan bir makaleye göre adada kemiklerden daha fazlası olabilir.
The Scientist dergisinde yer bulan makalede emekli etnobiyolojist Gregory Forth neden Homo floresiensis isimli bir ara türün günümüzde hâlâ var olduğuna inandığından bahsediyor. Bu türün adı ilk defa 2004 yılında Mike Morwood tarafından pleistosen çağdan (Buz Devri) kalan kemikler bulunduğunda verilse de Gregory Forth bu türün hâlâ hayatta olduğunu söylüyor.
Morwood’un Homo floresiensis kalıntılarına ulaşması bilim dünyası için oldukça önemli kabul ediliyor. Hatta Gregory Forth’un sözleriyle “bir uzaylının keşfedilmesiyle eşdeğer önemde” görülüyor. Bununla birlikte kemiklerin ilk keşfi akıllara popüler kültürde yer alan ve J.R.R. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya evreninde bulunan “Hobbit” ırkını getirmiş ve tür basında bu isimle yer almıştı.
Homo floresiensis türünün uzun yıllar önce soyunun tükendiği varsayılıyordu. Ancak Forth gelecek günlerde yayımlayacağı Between Ape and Human (Maymun ve İnsan Arasında) isimli kitabında yerel kabile Lio’nun bu türle karşılaştığından bahsettiğini aktarıyor.
“Bu kitabı yazmaktaki amacım Lio kabilesinin bu türle karşılaşmasına rasyonel ve deneysel bir gözle en mantıklı açıklamayı bulma çabasıdır. Bu türle karşılaşma vakası 30’dan fazla kişinin tanıklığını içeriyor ve hepsiyle bizzat görüştüm. Sonuç olarak bana söyledikleri şeyin en mantıklı açıklaması sapiens-olmayan bu türün Flores ormanları içinde bir şekilde yaşamını sürdürmeyi başardığıdır.”
Hobbit Benzeri Homo floresiensis Türünün Keşfi İnsan Evrimine Dair Önemli Veriler Sunuyor
Bununla birlikte Forth, Lio kabilesinde insanların başka türlere “yeni ortamlara ve yeni yaşam tarzlarına uyum sağlayarak” nasıl dönüşebildiğini konu alan mitolojisinden de söz ediyor. Bilim insanı bu mitolojinin insan soyunun homo floresiensis soyunun atalarıyla olan bağına ışık tutabileceğini de ekliyor.
Diğer taraftan türün fizyolojik detayını kitabında detaylı bir şekilde aktardığını söyleyen Forth, The Scientist dergisinde kaleme aldığı makalesinde Lio kabilesindeki görgü tanıklarının “maymun-insanın görünüşünün tam olarak insani görünmemesinin” bu kabile için “problemli ve rahatsız edici” olduğunu aktarıyor.
Diğer taraftan bilim insanı bu keşfin antropolojik önemine de değinerek makalesinde şunları söylüyor:
“Palentolojistler ve diğer bilim insanları eminim ki bu yerel bilgiyi insanoğlunun Endonezya’daki ve dünyanın diğer kısımlarında evrimine iyi bir şekilde adapte edebileceklerini düşünüyorum.”
Siz Gregory Forth’un makalesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Futurism
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!