in

Hobbit Benzeri Bir Tür Hâlâ Endonezya’da Yaşıyor Olabilir

Hobbit benzeri bir insansı tür, hâlâ Endonezya’da tüm insanlıktan gizlenerek yaşıyor olabilir. Ünlü antropolog Forth’un iddiaları heyecan yarattı.

hobbit benzeri insansı tür
- Reklam -
- Reklam -

Hobbit benzeri insansı türün Endonezya’daki Flores Adası’nda bulunmasının üzerinden neredeyse 20 yıl geçti. Yeni yayınlanan bir makaleye göre adada kemiklerden daha fazlası olabilir.

The Scientist dergisinde yer bulan makalede emekli etnobiyolojist Gregory Forth neden Homo floresiensis isimli bir ara türün günümüzde hâlâ var olduğuna inandığından bahsediyor. Bu türün adı ilk defa 2004 yılında Mike Morwood tarafından pleistosen çağdan (Buz Devri) kalan kemikler bulunduğunda verilse de Gregory Forth bu türün hâlâ hayatta olduğunu söylüyor.

Morwood’un Homo floresiensis kalıntılarına ulaşması bilim dünyası için oldukça önemli kabul ediliyor. Hatta Gregory Forth’un sözleriyle “bir uzaylının keşfedilmesiyle eşdeğer önemde” görülüyor. Bununla birlikte kemiklerin ilk keşfi akıllara popüler kültürde yer alan ve J.R.R. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya evreninde bulunan “Hobbit” ırkını getirmiş ve tür basında bu isimle yer almıştı.

- Reklam -

Homo florensiensis

Homo floresiensis türünün uzun yıllar önce soyunun tükendiği varsayılıyordu. Ancak Forth gelecek günlerde yayımlayacağı Between Ape and Human (Maymun ve İnsan Arasında) isimli kitabında yerel kabile Lio’nun bu türle karşılaştığından bahsettiğini aktarıyor.

“Bu kitabı yazmaktaki amacım Lio kabilesinin bu türle karşılaşmasına rasyonel ve deneysel bir gözle en mantıklı açıklamayı bulma çabasıdır. Bu türle karşılaşma vakası 30’dan fazla kişinin tanıklığını içeriyor ve hepsiyle bizzat görüştüm. Sonuç olarak bana söyledikleri şeyin en mantıklı açıklaması sapiens-olmayan bu türün Flores ormanları içinde bir şekilde yaşamını sürdürmeyi başardığıdır.”

Hobbit Benzeri Homo floresiensis Türünün Keşfi İnsan Evrimine Dair Önemli Veriler Sunuyor

Bununla birlikte Forth, Lio kabilesinde insanların başka türlere “yeni ortamlara ve yeni yaşam tarzlarına uyum sağlayarak” nasıl dönüşebildiğini konu alan mitolojisinden de söz ediyor. Bilim insanı bu mitolojinin insan soyunun homo floresiensis soyunun atalarıyla olan bağına ışık tutabileceğini de ekliyor.

hobbit benzeri Homo florensiensis

- Reklam -

Diğer taraftan türün fizyolojik detayını kitabında detaylı bir şekilde aktardığını söyleyen Forth, The Scientist dergisinde kaleme aldığı makalesinde Lio kabilesindeki görgü tanıklarının “maymun-insanın görünüşünün tam olarak insani görünmemesinin” bu kabile için “problemli ve rahatsız edici” olduğunu aktarıyor.

Diğer taraftan bilim insanı bu keşfin antropolojik önemine de değinerek makalesinde şunları söylüyor:

“Palentolojistler ve diğer bilim insanları eminim ki bu yerel bilgiyi insanoğlunun Endonezya’daki ve dünyanın diğer kısımlarında evrimine iyi bir şekilde adapte edebileceklerini düşünüyorum.”

Siz Gregory Forth’un makalesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Futurism 

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

insan derisi hassas robot

İnsan Derisi Hassasiyetine Sahip ‘Robot El’ Üretildi

Bright 2 Filmi Netflix Tarafından İptal Edildi

Netflix, Will Smith’li “Bright 2” Filmini İptal Etti