in

Mayalar, Ölmüş Hükümdarlarının Küllerini Top Oynarken Kullanıyordu: Antik Uygarlıktan Çarpıcı Ritüel Keşfi

Mayalar hakkındaki yeni araştırma, antik uygarlığın ritüellerine dair yeni sonuçlar ortaya çıkardı. Mayalar, önemli kişilerin cesetleriyle top gibi oynuyordu.

Mayalar, Önemli İnsanların Külleriyle Top Oynuyordu
- Reklam -
- Reklam -

Mayalar hakkında yayınlanan yeni araştırmaya göre, antik uygarlığın önemli insanların cesetleriyle bir tür top gibi oynadıkları ortaya çıktı.

Tzeltal dilinde “taş ev” anlamına gelen Toniná, Klasik Maya metinlerinde Po’p, Po veya Popo olarak adlandırıldı. Şehir, güney Meksika‘nın Chiapas yaylalarında, Ocosingo kasabasının doğusunda yer alıyor.

Alan, merkezi bir plazanın yaklaşık 71 metre üzerinde yükselen teraslara yerleştirilmiş tapınak ve piramit grupları, iki spor sahası ve çoğunlukla 6. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar yapıldığına inanılan 100’den fazla oyma anıt içermektedir.

- Reklam -

Şimdi de Tonina antik kentinin kalıntılarının piramitlerinde yer alan bir bodrumda, yeni bir keşif gerçekleşti. 2020’de keşfedilen odanın içinde arkeologlar bir dizi küçük tonoz ve merdivenlerle birbirine bağlanan odalar içeren bir labirent fark ettiler. Ve söz konusu odalarda kauçuk ve bitki kökleriyle karıştırılmış insan külleri içeren 400 kap buldular.

Mayalar, İnsan Külleriyle Yapıp Oynadıkları Toplarla Bir Ritüeli Gerçekleştiriyordu

Araştırma ekibinden arkeolog Juan Yadeun Angulo, daha önce de Mayaların elit kişilerin ölüleriyle bu ritüeli gerçekleştirdiğini varsayıyordu. Fakat bu keşif ile ilk kez savını destekleyen somut deliller elde etmiş oldu.

Mayalar, İnsan Külleriyle Yapıp Oynadıkları Toplarla Bir Ritüeli Gerçekleştiriyordu

Muhtemelen yüksek rütbeli insanların veya Maya hükümdarlarının kalıntıları olan insan küllerinin mikroskobik bir analizi yapıldı. Yapılan araştırmada, antik sahalarda oynanan spor müsabakalarında insan küllerinin topları yapmak ve kullanılan kauçuğu sertleştirmek için vulkanizasyon (kauçuk zenginleştirme ve sağlamlaştırma operasyonlarının genel adı) işleminde kullanıldığını ortaya çıkardı.

Mayadaki topla oynana oyun 3 bin yıldan uzun süre önce ortaya çıktı ve sadece atletik bir olay olarak görülmedi. Mayalar bu oyunu oynayarak tanrılarına bağlılıklarını da ifade ediyor ve ölüleri anıyordu. Bu oyun Mayaların devam eden varlığının ayrılmaz bir parçası olan yeniden doğuşu temsil ediyordu.

- Reklam -

Mayalar, Ölmüş Önemli İnsanların Küllerini Top Oynarken Kullanıyordu

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nde görev alan Yadeun Angulo, şu açıklamalarda bulundu:

“Toniná’daki keşifler, Maya dininin Mezoamerikan dünya görüşü içinde ne kadar ilginç ve karmaşık olduğuna dair daha doğru bir fikir veriyor.”

Mayalar hakkında her geçen gün ortaya çıkan yeni bilgiler konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Bu kadim topluluğun binlerce yıl önce birçok konuda bu kadar gelişmiş olması neye işaret ediyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Heritage Daily

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sungun Babacan vefat

Usta Seslendirme Sanatçısı, Hollywood Yıldızlarının Sesi Sungun Babacan Hayatını Kaybetti

Paramount plus abone sayısı

Dijital Platformlarda Yarış Kızışıyor: Paramount+, Dünya Genelinde 43 Milyon Aboneye Ulaştı