in

Kaçak Yıldız Samanyolu’nda Kargaşa Yaratıyor: Güneş’ten 4 Kat Daha Hızlı!

Yanlış yönde saatte 3.2 milyon kilometre hızla ilerleyen kaçak yıldız, Samanyolu’nda kargaşa yaratıyor. Beyaz cücenin hedefi şu an için bilinmiyor.

kaçak yıldız samanyolu
- Reklam -
- Reklam -

2017’de keşfedilen bir kaçak yıldız bilim insanlarını şaşırtmayı sürdürüyor. Beyaz Cüce yıldızın takma adı, yanlış yönde ilerlemesinden geliyor. Diğer yıldızların aksine Samanyolu Galaksisi’nin merkezinden uzağa giden kaçak yıldız, saatte 3.2 milyon kilometre mesafe kat ediyor. Bu, bizim Güneş’imizin neredeyse dört katı bir hız.

Kaçak yıldızın tek garip tarafı hareket ettiği yön değil. Çoğu yıldızın aksine gaz gibi hafif elementlerden oluşmayan beyaz cüce, ağır metalik atomların bir araya gelmesiyle oluşmuş. Resmi adı LP 40-365 olan yıldız bilim dünyasında, anayolda ters şeritte hız yapan tahta bir arabanın yaratacağı şaşkınlığı yaratmış durumda.

Yıldızı keşfeden ekibin başındaki isim, Boston Üniversitesi’nden astronom J.J. Hermes’in bile yıldızla ilgili söyleyebilecekleri tahminlerden ibaret, bilim insanı yorumlarına, “Birden fazla konuda çok olağan dışı bir biçimde garip,” diyerek başlıyor.

- Reklam -

Yıldızın aşırı hızı, herhangi bir başka gökcisminin kütle çekim gücüne kapılmadan galaksimizi terk etmesini neredeyse kesinleştiriyor. Bilim insanlarına göre bu durum yıldızın galaksiden olmadığının bir işaretçisi. Kaynağınınsa başka bir galakside yaşanmış bir süpernova olduğu düşünülüyor. Bu süpernovanın LP 40-365’ı nasıl böyle bir güçle uçurduğu yine bilinmiyor.

Kaçak Yıldız Eskiden İkili Yıldız Sisteminin Parçasıymış

Tahminler ikiye ayrılmış durumda. Bir taraf yıldızın süpernova hâline gelen yıldızdan kopan bir parça olduğunu düşünürken diğer bilim insanları süpernovanın yarattığı şok dalgası yüzünden yörüngeden kopmuş bir eş yıldız olduğuna inanıyor.

kaçak yıldız samanyolu

LP 40-365’ın dönüş şekli üzerinde yapılan incelemeler galaksi boyunca yüksek hızla ilerlemesine rağmen kendi çevresindeki dönüşünün gayet yavaş olduğunu ortaya çıkarttı. Bu da, Beyaz Cüce’nin süpernova patlamasından kurtulan yıldız enkazları olduğu iddiasını arttırıyor.

- Reklam -

Bilim insanları yıldızın iki Beyaz Cüce’den oluşan bir yıldız sisteminin parçası olduğundan neredeyse eminler. Emin olunmayan konu iki yıldızın patlamasından kaçan bir parçayla mı yoksa eşlerden birisiyle mi karşı karşıya olduğumuz.

Keşfi yapan ekip LP 40-365 ve etrafındaki süpernovalardan zarar görmüş diğer kaçak yıldızları incelemeye devam edecek. Bulguların evrendeki en yıkıcı doğa olayları olan süpernovalar hakkındaki bilgi dağarcığımızı genişletmesi bekleniyor.

Siz bu keşfi nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Marvel Çizgi Roman Sanatçıları Ne Kadar Kazanıyor

Marvel’ın Çizgi Roman Sanatçılarına Ödediği Komik Ücret Ortaya Çıktı

Yaşayan Dinozor: Avian - Pedram Türkoğlu

Yaşayan Dinozor: Avian – Pedram Türkoğlu | Yazarının Kaleminden