in

NASA Oyun Aracılığıyla Mercan Resiflerinin Haritasını Çıkarıyor

NASA geliştirdiği bir oyunla okyanuslardaki mercan resiflerini tanımlamayı ve sınıflandırmayı amaçlıyor. NeMO-Net adı verilen oyun Apple kullanıcıları için indirilebilir durumda.

mercan resifleri nasa
- Reklam -
- Reklam -

NASA, geliştirdiği bir oyun aracılığıyla dünyadaki tüm resiflerin yerini belirleyip sınıflandırmak ve haritasını çıkarmak istiyor.

Dünyamızın önemli bir bölümünü kaplayan okyanuslarda pek çok eşsiz yaşam formu bulunuyor. Okyanusların dibinde yer alan mercan resifleri de bunlardan yalnızca bir tanesi. Yıllar boyunca iklimin değişmesi ve küresel ısınmanın artması ile büyük ölçülerde mercan ağarması ve bulaşıcı salgınlar daha sık görülmeye başlandı. Doğal olarak mercan resifleri de bu durumlardan etkilendi.

Resifleri korumak amacıyla şimdiye dek pek çok proje yapıldı. Ancak mercan ekosisteminin uçsuz bucaksız olmasından dolayı dünyadaki tüm resiflerin yerini belirleyip sınıflandırmak ve haritasını çıkarmak pek de mümkün değil. NASA ise geliştirdiği bir oyun aracılığıyla bu görevi insanlara veriyor.

- Reklam -

mercan resifleri nasa

NASA, sensörler ve insansız hava araçlarına eklenmiş diğer ekipmanların yardımı ile dünya çapındaki resif ekosistemlerini görüntüleyecek mükemmel bir sistem geliştirme üzerinde çalışıyordu. Bu proje sayesinde makineler okyanuslardan birçok veri topladı. Ancak bu verilerin araştırma kapsamında düzgün bir şekilde kullanılabilmesi için öncelikle tanımlanması ve sınıflandırılması gerekiyor.

NASA da bunun için NeMO-Net isimli bir oyun geliştirdi ve oyunu oynayan kişiler insansız hava aracı tarafından toplanan verilerin tanımlanması ve sınıflandırması için yardımcı olacak. Projenin baş araştırmacısı Ved Chirayath oyuna ilişkin şunları belirtiyor:
“Bu oyunu herkes, hatta küçük çocuklar bile oynayabilir, verileri sınıflandırabilir ve böylece en güzel yaşam formlarından biri olan resiflerin haritasını yapmamıza yardımcı olabilir.”

NeMO-Net Şu Anda İndirilebilir Durumda

Oyunda, okyanusların derinlerine inmek ve mercan resiflerini tanımlamak için oyuncular sanal bir gemi kullanıyor. Oyun ayrıca okyanus hayatı ve mercan sistemlerine ilişkin faydalı bilgileri oyunculara sağlıyor. Böylece oyuncular da devam ettikçe yeni bilgiler edinmiş oluyorlar. Bunun dışında Apple Pencil veya parmaklar ile mercanları üç boyutlu olarak boyamanız da mümkün. Ayrıca artırılmış gerçeklik özelliği bulunan herhangi bir cihazda da bu oyunu oynayarak okyanusu evinize taşıyabilirsiniz.

mercan resifleri nasa

- Reklam -

Oyundan alınan veriler ise direkt NASA’nın süper bilgisayarlarından birine yani Pleiades’a gönderiliyor. Bilgisayar aldığı veriyi analiz ederek dünya çapındaki mercan resiflerini tanımlıyor ve sağlık durumunu değerlendiriyor. Bu sayede NASA oyuncuların yardımı sayesinde bu büyük miktardaki veriyi çok daha kısa zamanda sınıflandırabilir.

NeMO-Net’i şu an için sadece iOS ve Mac kullanıcıları oynayabiliyor. Oyunu Apple’ın resmî sitesinden veya App Store’dan indirebilirsiniz.

Oyun hakkında sizin düşünceleriniz nedir? Konu ile ilgili yorum ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.


* Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleri Paylaşıldı

Kaynak: beebom

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vampir Wolfgang Hohlbein

Ölümsüzlerin Tarihi Serisi “Vampir” ile Devam Ediyor

Murat S. Dural Öneriyor: Korona Günleri Kitap Tavsiyeleri

Murat S. Dural Öneriyor: Korona Günleri Kitap Tavsiyeleri