İngiliz araştırmacılar Güneş’in yüksek çözünürlüklü görüntülerini kaydetmek amacıyla NASA ile birlikte çalıştı. Merkez Lancashire Üniversitesi (University of Central Lancashire/ kısaca UCLan) ve NASA’nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi (Marshall Space Flight Center) tarafından analiz edilen görüntüler gök bilimcilerin Güneş’in karmaşık atmosferini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Bu görüntüler, Güneş’in Taç (korona) tabakasının yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekmek üzere tasarlanmış ve roket aracılığıyla yörünge altı uçuşu yapan NASA’nın Hi-C isimli teleskobu ile elde edildi. Teleskop, Güneş’in yörüngesinde bulunan boyutu 70 km kadar küçük olan cisimleri veya Güneş’in toplam büyüklüğünün yaklaşık yüzde 0,01’i kadar olan nesneleri yakalayabiliyor.
Şimdiye dek Güneş atmosferinin bazı kısımları karanlık veya çoğunlukla boş gibi gözüküyordu. Ancak bu teleskopla elde edilen yeni görüntüler sayesinde bu kısımların aslında boş olmadığı görüldü. Aksine içinde 500 km genişliğinde, sıcak, elektrik yüklü gazların oluşturduğu ipliğe benzer hatların bulunduğu görülüyor.
Güneş’ten Gelen Enerji Akışı Daha İyi Anlaşılacak
Bu hatların oluşmasına neyin sebep olduğu hâlâ net olarak bilinmiyor. Ancak bilimsel görüş ve araştırmalar bu hatların neden oluştuğuna, Dünya’daki yaşamı etkileyebilecek olan Güneş fırtınalarıyla Güneş patlamalarını anlamamız konusunda bize nasıl yardımcı olacağına odaklanacak. UCLan’da Güneş Fiziği Profesörü olan Robert Walsh da ilk kez Güneş’in ultra yüksek çözünürlükle görüntülerinin elde edildiğini belirtiyor ve konuya ilişkin şunları söylüyor:
“Şu ana dek Güneş ile ilgilenen gök bilimciler, en yakın yıldızımızı etkili bir şekilde ancak standart çözünürlükte gözlemliyordu. Öte yandan Hi-C teleskobunun sağladığı olağanüstü kalitedeki veriler, ilk defa Güneş’i en yüksek çözünürlükte incelememizi sağlıyor.”
Hi-C teleskobunun sağladığı veriler üzerinde çalışan UCLan’daki araştırmacı Tom Williams ise bu görüntüler sayesinde Güneş ve Dünya’nın arasında nasıl bir bağlantı olduğunu daha iyi anlayacağımızı söylüyor ve şunları ekliyor:
“Bu, Güneş’in katmanları arasından çıkan ve sonunda Dünya’ya da ulaşan enerji akışını daha iyi anlamamızı sağlayacak muhteşem bir keşif. Ayrıca modelini yaparak yaşam kaynağı yıldızımızın hareketlerini tahmin etmek de bu noktada oldukça önemli.”
Konu ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Yorum ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
* Çernobil Orman Yangını Sonrası Bölgede Radyasyon Oranı 16 Kat Arttı
Kaynak: Evening Standart
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!