in ,

Çernobil Orman Yangını Sonrası Bölgede Radyasyon Oranı 16 Kat Arttı

Çernobil Nükleer Santrali’nin yakınlarındaki ormanda yangın alarmı! Alevler sonrasında bölgedeki radyasyon oranı 16 kat arttı.

Çernobil Orman Yangını
- Reklam -
- Reklam -

Çernobil, tüm dünyanın Koronavirüs pandemisiyle boğuştuğu bugünlerde yeni bir sorunla karşı karşıya. Nükleer santralin yakınlarında çıkan bir orman yangını sebebiyle bölgedeki radyasyon oranı 16 kat artmış durumda.

Bundan tam 34 sene önce yaşanan bir kaza sonrası Ukrayna’da bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde patlama olmuştu. Bu kaza sonrasında hem bölge halkına hem de ülkemizde birçok insan radyasyondan etkilenmiş ve etkileri bugün bile hissedilebilir hale gelmişti. Şimdi, tam da dünyayı virüs salgınının etkisi altına aldığı günlerde, çıkan orman yangını sebebiyle bölgedeki radyasyon oranının 16 kat arttığı belirtildi.

Orman yangını yaklaşık 100 hektarlık alana yayılmış durumda. Söndürme işlemlerini yürütmek adına 120’den fazla itfaiye görevlisinin bulunduğu çalışmalarda, erişilmesi mümkün olmayan yerler için yangın söndürme uçaklarının devreye girdiği ifade edildi.

- Reklam -

Çernobil Orman Yangını

Ukrayna Çevre Denetleme Servisi Başkanı Yehor Firsov, 6 Nisan günü yapılan ölçümlerde belli noktalarda radyasyon oranının normalden 16 kat daha fazla olduğunu belirtti. Firsov, artan oranlar sebebiyle yangının devam ettiği bazı noktalara radyasyon tehlikesi yaşandığı ve bu nedenle ekiplerin o kısımlara gönderilemediğini aktardı.

Çernobil’de Orman Yangın Hâlâ Devam Ediyor

Firsov, söz konusu bölgeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta olan başkent Kiev’de ise radyasyon seviyesinin olağan seviyede olduğunu ve bu yönüyle herhangi bir tehlike görülmediğini de söyledi. Aynı zamanda farklı noktalarda çıkan küçük çaplı yangınların da itfaiye ekiplerince kontrol altına alındığını sözlerine ekledi.

Çernobil Nükleer Santrali felaketi 1986 yılında yaşanmıştı. Ancak patlama sonrası yayılan radyasyon ve etkileri günümüzde dahi devam ediyor. Bu riski azaltmak adına önlem olarak 2016 yılının kasım ayında santralin üzeri dev bir çelik kemerle kapatılmıştı.

Çernobil Orman Yangını

- Reklam -

Patlamanın olduğu bölgede 20 yıldan daha fazla bir süredir sanayi üretim faaliyetleri yapılmıyor. Ayrıca yakınlarda bulunan Volodymyrivka Köyü’nde yaşayan yaklaşık 200 kişi hariç yerleşim yeri de bulunmuyor.

Bölgede yapılan tek faaliyet “karanlık turizm” olarak da anılan bir gezi etkinliğiydi. Hatta geçen aylarda santralin en ölümcül odasının ziyarete açılacağı da konuşulmuştu.

2019 yılında, HBO kanalı Chernobyl isimli mini bir dizi hazırlamıştı. Dünya çapında oldukça sevilen ve birçok ödül kazanan dizi sonrası bölgeye olan ilgi de aynı şekilde artmış ve 100 binden fazla turist ziyaret etmişti. Rus yetkililer, dizinin tarihi çarpıttığını söyleyerek daha sonra kendilerinin de bir dizi çekeceklerine dair açıklama yapılmıştı.

Yaşanan bu felaketi sizler nasıl yorumluyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Chernobyl, Tüm Zamanların En Yüksek Puanlı Dizisi Oldu!

Kaynak: euronews

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Süper Ay 2020

2020’nin En Büyük “Süper Ay”ı Başlıyor

The Midnight Gospel Fragmani

The Midnight Gospel Fragmanı: Adventure Time Sevenlere!