in

2020’nin En Büyük “Süper Ay”ı Başlıyor

2020 yılının en büyük Süper Ay’ı başlıyor. Kanlı Ay Tutulması olarak da bilinen gök olayı 8 Nisan sabahına kadar gözlemlenebilecek.

Süper Ay 2020
- Reklam -
- Reklam -

Bu gece gözleriniz gökyüzünde olsun. Büyük, parlak ve oldukça yakın görünümüyle Süper Ay ile karşılaşacaksınız!

Zor zamanlardan geçen dünyamızın sevgili uydusu Ay, bize güzel bir manzara sunarak iyi bir akşam geçirmemizi istemiş olabilir. Bu bizim fikrimiz. Gökbilimine göre ise, Süper Ay, iki nadir olayın aynı anda olmasıyla oluşuyor. Dünya’nın Güneş ile Ay’ın arasına girmesiyle yaşanan Ay Tutulması ile Ay’ın Dünya’ya olabileceği en yakın konumda bulunması olayları aynı anda gerçekleşince Süper Ay yaşanıyor. Tutulma sırasında Dünya’nın arkasından gelen Güneş ışınları Ay’ı kızıla boyuyor. Bu nedenle bu gece yaşanacak gök olayına “Kızıl Ay Tutulması” veya “Kanlı Ay Tutulması” da denir.

Çıplak gözle izlenebilecek mükemmel bir gök olayı olan Süper Ay bu sene toplamda 4 defa gerçekleşecek. 2020 yılının ilk iki Süper Ay’ı 9 Şubat ve 9 Mart’ta gözlemlenmişti. Bugün 2020’nin üçüncü Süper Ay’ını yaşayacağız. 8 Nisan Süper Ay’ını kaçıranlar için bir sonraki Süper Ay ise 7 Mayıs’ta gözlemlenebilecek.

- Reklam -

Ay, Dünya’dan Uzaklaşıyor

Günlerimizin uzunluğundan denizlerimizdeki gelgite kadar Dünya’yı birçok açıdan etkileyen Ay olmasa hayatımız bambaşka olurdu. Bazı teorilere göre Ay olmasa Dünya’da hayat bile başlamayacaktı. Bizler için çok önemli bir yere sahip olan Ay ise her yıl Dünya’dan ortalama 3,8 cm uzaklaşıyor. Geçtiğimiz 4,5 milyar yıl boyunca Ay, Dünya’dan 18 kat uzaklaştı. Uzaklaşmanın sebebi ise Dünya’nın üzerindeki dev su kütleleri arasındaki sürtünme sebebiyle dönüş hızının git gide yavaşlaması. Dünya ile Ay arasında bulunan yerçekimi ilişkisi sebebiyle Dünya yavaşladıkça Ay hızlanıyor ve uzaklaşıyor. Newton’un 3. Hareket Yasası ile açıklanan bu durum, her etkiye karşılık olarak eşit ve zıt bir tepkinin oluşmasıyla meydana geliyor.

Süper Ay 2020

Neyse ki, Ay hiçbir zaman Dünya’dan tamamen uzaklaşıp mavi gezegenimizi terk etmeyecek. Dünya sürekli yavaşlarsa en sonunda Ay’ın yörüngedeki hızında dönmeye başlayacak ve aralarında kusursuz bir denge oluşmuş olarak.

Süper Ay Türkiye’den de Gözlemlenecek

Bu yıl önceki yıllar kadar kızıl olmaması beklenen Süper Ay bu akşamdan başlayarak 8 Nisan’ın erken saatlerine kadar gözlemlenebilecek. Türkiye’den de gözlemlenebilecek olay için görüşünüz yeterince açıksa şimdiden yerinizi alabilirsiniz. Bu sene gerçekleşen diğer 3 Süper Ay’ın yanı sıra bu gece ve yarın yaşanacak Süper Ay için 2020’nin en büyük Süper Ay’ı deniyor.

- Reklam -

Kanlı Ay Tutulması 2020

Ayrıca 22 Nisan’da bizi muhteşem bir gök olayı daha bekliyor: Lyrid Göktaşı Yağmuru. Saatte yaklaşık 20 tane göktaşı düşüşünün görüneceği öngörülüyor.

2020 boyunca beklenen diğer gök olaylarını öğrenmek için tıklayın.

* * *

* Koronavirüs Protein Yapısı Müziğe Dönüştürüldü

Kaynak: Science Alert

Elif Şeyda Doğan

Eylül 1994’te Ankara’da doğdum. İzmir’de büyüdüm. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Anabilim Dalında doktora yapmaktayım. Öykü yazıyorum. İki kişi olarak CosmicZion Zine (czz) adlı fantastik edebiyat, uzay ve mitoloji fanzinini çıkartmaktayız.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GkiraraJ GkiraraJ dedi ki:

    Gün doğarken mi olacak?

  2. Avatar for Elif Elif dedi ki:

    Merhaba. 7 Nisan akşamı başladı. Bu gece, gün aydınlanana kadar devam edecek. 8 Nisan akşamı çok belirgin olmasa da devam edeceği söyleniyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brandon Sanderson ve Emily Sanderson

Brandon Sanderson’ın Eşinden Bir Yazarla Evli Olmaya Dair Tavsiyeler

Çernobil Orman Yangını

Çernobil Orman Yangını Sonrası Bölgede Radyasyon Oranı 16 Kat Arttı