Menu
in

James Webb, 32 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Phantom Galaksisi’nden Nefes Kesen Bir Görüntü Yayınladı

Phantom Galaksisi daha önce hiç görülmediği kadar net bir şekilde görüntülendi. James Webb Uzay Teleskobu, objektiflerini 32 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksiye çevirdi.

Phantom Galaksisi için çok detaylı yeni bir görüntü paylaşıldı. James Webb Uzay Teleskobu, diğer adı Messier 74 olan galaksinin yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını paylaştı.

1997 yılında göreve başlayan ve 2021’de emekliye ayrılan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçen James Webb Uzay Teleskobu, evreni keşfetmeye devam ediyor.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından uzaya gönderilen teleskop, temmuz ayından beri insanlığı evrenin uzak köşelerinden haberdar etmeyi sürdürüyor. Evrenin en net fotoğrafıyla başlayan süreçte bugüne dek yüksek çözünürlüklü Jüpiter, 3 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir süpernova, Araba Tekeri Galaksisi gibi görüntüler paylaşılmıştı.

- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu şimdiyse objektiflerini 32 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Phantom Galaksisi’ne (Messier 74) çevirdi.

Phantom Galaksisi Tüm Detayları ile Gözler Önüne Serildi

Paylaşılan görüntülerde sarmal bir yapıya sahip Phantom Galaksisi’ndeki gaz bulutları, tozlar ve yıldız oluşum bölgelerindeki keskin kabartmalar göze çarpıyor. Phantom Galaksisi’nin ötesindeki uzak kozmostan da kareler fotoğraflara yansıyor.

Fark edilmesi zor, soluk görünüşü nedeniyle Phantom (Hayalet) galaksi olarak adlandırılan Messier 74, James Webb Uzay Teleskobu’nun gelişmiş teknolojisi sayesinde ilk defa bu denli net bir şekilde görüntülendi.

Bilim insanlarının galaktik evrimi daha iyi anlamasını sağlayabilecek pek çok veriyi bünyesinde bulunduran Messier 74 önemli bir hedef olarak kabul ediliyor.

13 milyar yıldan biraz daha yaşlı olduğu tahmin edilen Messier 74, tıpkı Dünya’nın bir parçası olduğu Samanyolu Galaksisi gibi sarmal bir gökadanın yapısına sahip.

Pisces takımyıldızı içinde yer alan Phantom Galaksisi, ilk defa 1780 yılında Pierre Mechain tarafından keşfedilmişti. Bugüne dek Phantom’da yapılan gözlemlerde gökadanın toplam 3 süpernova patlamasına şahitlik ettiği öğrenildi. Galaksi içinde ortalama boyutlarda bir de kara delik olduğu düşüncesi hakim.

Hubble’ın optik ışıkla çektiği görüntülerin aksine, kızılötesi görüntüler kaydeden Webb; evrene dair daha fazla veriyi toplamayı başarabiliyor. Bu sayede galaktik merkezler, eskisine kıyasla artık çok daha net şekilde kaydediliyor.

Yayınlanan yeni görüntüleri sizler nasıl buldunuz? James Webb Uzay Teleskobu evrenin başka hangi köşelerini aydınlatsın istersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version