in

Bilim İnsanları Uyardı: Şirketlerin Rüyalara Reklam Yerleştirdiği Gelecek Çok Uzakta Değil

Şirketlerin rüyalara reklam yerleştirdiği distopik bir gelecek fikri artık yalnızca bir “tasarı” olmaktan çıkmak üzere. Bilim insanları endişelerini dile getirerek yetkilileri uyardı.

rüya reklam şirketler
- Reklam -
- Reklam -

Şirketlerin rüyalara reklam yerleştirdiği bir gelecek artık o kadar da uzakta değil. Araştırmacılar, henüz doğum aşamasında olan bir pazarlama yöntemine karşı alarma geçti. Bilimkurgu filmleri yakında gerçek olabilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile Harvard ve Montreal üniversitelerinden üç bilim insanı, pazarlama firmalarının insanların rüyalarına reklam yerleştirebileceğini öne sürdü.

Uyku ve insan bilişi üzerinde uzmanlaşmış araştırmacıların dijital fikir ve kültür dergisi Aeon’da yayımlanan bir makalede pazarlamacıların yüzde 77’sinin üç yıl içinde “rüya teknolojisi” reklamcılığına geçmeyi planladığını vurguladı.

- Reklam -

Facebook başta olmak üzere teknoloji devlerinin Metaverse atılımı ile sanal dünyanın içine doğru sürüklendiğimiz şu günlerde, şimdi de uyku aşamasında karşımıza çıkabilecek reklamlar test ediliyor.

Yeni reklam yöntemlerinin denendiğini kaydeden araştırmacılar şöyle konuştu:

“Uyku ve rüya korsanlığı yoluyla satın alma davranışını değiştirmenin ve yönlendirmenin yeni yollarını açıkça test ediyorlar.

“Rüya inkübasyonunun, yani rüya içeriğini etkilemek için uykudan önce veya uyku sırasında uyaranların sunulması işleminin ticari ve kâr amaçlı kullanımı hızla gerçek oluyor.”

Makalenin yazarlarından ikisi, MIT’nin rüyaları “hacklemek” ve uyuyanlarla iletişim kurmak için tasarladığı cihaz üzerinde çalışan araştırma ekibinde yer alıyor.

şirketler rüya reklam

Bununla beraber yazarlar bu tür araştırmaların esasında rüya görmenin öğrenmeyi nasıl etkilediğini çözebilmek; travma sonrası stres bozukluğundan kaynaklanan kâbusları daha iyi anlamak ve onları tedavi etmek amacıyla gerçekleştirildiğini de vurguladı.

Makalede, pazarlama firmalarının “rüya mühendisliğine” duyduğu ilgi endişe verici olarak tanımlandı.

- Reklam -

Rüya Korsanlığı Yasaklansın Çağrısı

Üç araştırmacı ayrıca, ABD’de reklamları düzenleyen Federal Ticaret Komisyonu’na “rüya korsanlığını” yasaklaması ve kurallarını reklamlardaki bilinçaltı mesajları kapsayacak şekilde genişletmesi çağrısında bulundu.

Makalede rüya korsanlığı girişimlerine dair bir örnek de yer aldı. Araştırmacılar ABD merkezli içecek firması Molson Coors’un rüya kuluçkası olarak da adlandırılan rüya inkübasyonu teknolojisini alkollü ürün satışı için kullanmaya çalıştığını ifade etti.

Ünlü içecek firması 7 Şubat 2021’de yapılan Super Bowl öncesinde tüketicilerin rüyalarına girmeyi denediği “hedefli rüya inkübasyonu” adı verilen bir araştırma tasarlamış ve deneye katılacak kişilere bedava bira vadetmişti.

Firmanın bu girişiminin ardından, makalenin üç yazarının da aralarında yer aldığı 40 bilim insanı, reklamcıların bilimsel çabalara müdahil olmasını eleştiren bir mektup kaleme almıştı.

Yeni makalede firmanın bu girişimi şu sözlerle eleştirildi:

“Yalnızca aldatıcı bir pazarlama kampanyası değildi; bu bir zamanlar bilimkurguya ait bir şeyin hızla bizim gerçekliğimize dönüşebileceğinin işaretiydi.

“Artık kendimizi çok kaygan bir zeminde buluyoruz. Nereye ve hangi hızda kaydığımız, rüyalarımızı korumak için hangi adımları atmayı seçtiğimize bağlıdır.”

Siz bu öngörü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hellbound izlenme rakamları netflix

Hellbound, Açılış Günü Rakamlarında Squid Game’i Geçti

Keanu Reeves Marvel sinematik evreni

Keanu Reeves: “Marvel Filmlerinde Oynamaktan Gurur Duyarım”