in

Bilinen Son Tazmanya Kaplanına Ait Kalıntılar Bir Müzenin Deposunda Ortaya Çıktı

Tazmanya kaplanı kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. Türünün son örneğine yıllar önce rastlanan canlının iskeleti ve postu bir depodan çıktı.

Tazmanya Kaplanı Kalıntıları
- Reklam -
- Reklam -

Tazmanya kaplanı (Thylacine) hakkındaki tarihi keşif, 85 yıl sonra hiç beklenmeyen bir yerde gerçekleştirildi. Bir zamanların en büyük keseli hayvanının iskeleti ve postu, yıllardır Tazmanya Müzesi’nin deposunda bekliyordu.

Tazmanya kaplanı Avustralya’ya özgü büyük bir etçil keseli. Zamanında büyük keseliler olarak görülen bu hayvanlar genelde insanlardan kaçındılar. Bazı bilim insanlarına göre, bölgeye yerleşen Avrupalılar buradaki vahşi yaşamı ve Tazmanya kaplanlarını, yaşam alanlarına ve kendi hayvanlarına karşı birer tehdit olarak gördüler. Göz ardı edilen vahşi yaşamın bir parçası olan Tazmanya kaplanları başlarına ödül konarak avlanmaya başladı. Bu yerel canlının soyu da işte bu şekilde tükenmiş oldu.

Bu hayvanların yaşayan son ferdinin Benjamin olarak adlandırılan erkek kaplan olduğu düşünülüyordu. Hobart Hayvanat Bahçesi’nde tutulan Benjamin’in birçok kaydı alındı. Fakat bazı iddialara göre bakımı yeterli yapılmadı ve hayvan ilgisizlikten öldü. Öyle ki, Benjamin başlarda dişi zannediliyordu. Alınan kayıtlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu 2011 yılında erkek olduğu ortaya çıktı.

- Reklam -

Tazmanya Kaplanı

Son Tazmanya Kaplanı Yasa Dışı Avcılık Sebebiyle Kayıtlara Girmemişti

Diğer taraftan ortaya çıkan kalıntılar, Benjamin’den sonra aslında bir Tazmanya kaplanının daha var olduğunu gösterdi. Geçmişte Elias Churchill isimli bir avcı tarafından hayvanat bahçesine satılan dişi Tazmanya kaplanı türünün son örneğiydi. Hayvanı yakalayıp getirme şekli illegal olduğu için bu satışın kayıtlara geçmediği düşünüldü.

Dişi Tazmanya kurdu hayvanat bahçesine geldikten birkaç ay sora öldü. Bedeni Tazmanya Müzesi’ne transfer edildi ve yıllarca keseli hayvanların anlatımında, öğrencilere eğitim amaçlı kullanıldı. Daha sonra nedense bedenine ait bu parçalar bir şekilde kayboldu. Herhangi bir kaydı olmadığı için, aslında müzenin koleksiyonunda yer alan parçaların, yaşayan son Tazmanya kurduna ait olduğu gözden kaçırıldı.

- Reklam -

Son Tazmanya Kaplanı

1936 yılında başka bir kaplana dair hiçbir kayıt olmadığı için bedeninin atıldığı düşünülüyordu. Fakat Dr Kathryn Medlock’ın araştırmaları sonucu kaplanın bedeninden arta kalanlar ortaya çıktı. Müzenin tahnitçisinin 1936 ya da 1937 yılında kayda aldığı ve yayımlanmayan raporlarına göre Tanzanya kaplanı incelenen numuneler arasındaydı. Bu sebeple müze kalıntıları aslında atmamıştı. Son Tanzanya kaplanının öldükten sonra parçaları düzgün bir şekilde kayıt edilmediği için depoda yıllarca saklı kalmış oldu.

Konuya dair sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Black Panther 2 kadın liderliğindeki süper kahraman yeni rekor

Black Panther 2, Kadın Liderliğindeki Süper Kahraman Filmlerinde Gişe Rekoru Kırdı

2022'nin En İyi 50 Kurgu Kitabı

Hürriyet Kitap Sanat, 2022’nin En İyi 50 Kurgu Kitabını Seçti