in

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi’nden “Yapay Zeka: Geçmişi ve Geleceği” Raflarda

Nils J. Nilsson’ın yapay zekanın tarihini ve temel prensiplerini okuyucuyla buluşturmayı hedefleyen kitabı bizlerle.

yapay zeka ust
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zeka, son dönemlerin en popüler ve tartışmalı alanlarından bir tanesi. Nils John Nilsson’ın kitabı “Yapay Zeka: Geçmişi ve Geleceği” bu alanın elli yıllık geçmişini  ve temel prensiplerini aydınlatmayı hedefleyen kitaplardan bir tanesi.

Nilsson, yapay zeka disiplininin kurucuları arasında gösterilen bir bilgisayar mühendisi. Hâlen mezun olduğu Stanford Üniversitesi’nde emekli profesör olarak dersler vermeye devam eden yazar, bu alanda henüz Türkçeye çevrilmemiş olan başka kitaplar da kaleme almış.

Eserin tanıtım bülteni ise aşağıda yer alıyor:
yapay zeka“Yapay Zekâ (YZ) arayışında elli yıl boyunca yer aldım; bu elli yıl benim bütün meslek yaşantımı ve bu alanın bütün ömrünü kapsar. Bu arayışın başlangıcından bugününe kadar olan öyküsünü “içeriden birinin” anlatması bana iyi bir fikir gibi geldi. Aklımda üç tür okur var: Birincisi, bilimsel konulara meraklı ve YZ hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen okur topluluğu. İkinci grup ise, teknik ya da mesleki alanlarda çalışanlardan oluşuyor. Her iki okur zümresine de, kitapta karmaşık matematik formülleri ve bilgisayar jargonu olmayacağına, bol bol grafik sunacağıma, YZ programlarının ve tekniklerinin nasıl işlediğini berrak bir şekilde açıklamak için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum. Üçüncü okur topluluğu, YZ araştırmacılarından, öğrencilerinden ve öğretmenlerinden oluşuyor. YZ’nin denediği, işe yaramış ya da yaramamış şeyleri bilmek, ayrıca tarihsel veya başka türlü bilgileri içeren sağlam bir kaynağa ulaşmak bu kesim için faydalı olacaktır. Bu alanın tarihini bilmek, bu alanda çalışanlar için önemli. Öncelikle, bir zamanlar keşfedilip sonra terk edilmiş olan pek çok fikir, teknolojik imkânların artmasıyla yaşam şansı bulabilir.

- Reklam -

Elinizdeki kitap, YZ’nin tarihini aşağı yukarı belli bir zaman sırası takip ederek anlatıyor. Kimi aktörleri ve olayları içermiyor olabilir, ama umuyorum ki hikâyem, YZ’nin başlıca fikirlerini, anlaşmazlıklarını, uygulamalarını, sınırlarını makul biçimde yansıtabiliyordur. Bu işte yer almış şahsiyetlerden ziyade fikirlere ve bunların nasıl hayat bulduğuna odaklandım. Bana kalırsa, YZ tarihini anlamak için, YZ programlarının gerçekte nasıl çalıştığını en azından genel hatlarıyla kavramak önemli.

- Reklam -

YZ’nin başlıca hedefi, yani aradığımız o büyük “ödül” nedir? Bana kalırsa Yapay Zekâ, insanların yapabildiği şeylerin çoğunu özellikle de “zekâ” gerektiren şeyleri yapan insan eseri araçlardır. YZ gelecekte pek çok alanda hayatımızda yer alacak gibi görünüyor. İnanıyorum ki günün birinde, YZ araştırmacıları bilinçli olduklarına herkesi inandıracak makineler inşa edebilecek. Bu hayalimizin gerçekleştiği zamanları hayal ederken bazı soruların zihnimizi kurcalamasına engel olamıyoruz: O günler geldiğinde, bu makinelerin bizlerle ve birbirleriyle savaşmasını olanaksız kılacak bir toplumsal düzen kurmayı başarabilecek miyiz? Hatta makineler için, sadece toplumsal açıdan kabul gören hedeflere hizmet etmenin ne anlama geldiğini tanımlamış olacak mıyız? Bu ve benzeri endişeleri hem bilgisayar bilimcileri hem de hümanistler taşıyor. Gelecekte yazarlar, bu maceranın öyküsünü anlatmayı hiç şüphesiz sürdürecek. Günün birinde bu yazarlardan biri, Aristoteles’in düşüncelerinden yaklaşık iki bin beş yüz yıl sonra, “ya bizim emrimizde ya da ihtiyaç halinde kendi işini icra eden” araçlarımızın olduğunu yazabilecek.”
Çevirisi Mehmet Doğan imzasını taşıyan ve Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi tarafından yayımlanan 695 sayfalık çalışma kısa süre önce kitapçılardaki yerini aldı. Konuyla ilgilenen bilim meraklılarına duyurulur.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    YZ, tartışılan ve tartışılmaya devam edecek bir konu. Bu çalışmadaki gibi, geçmişi nedir, geleceği ne olabilir, türü bilgilere ihtiyaç var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

arthur c clarke award

2018 Arthur C. Clarke Ödülü’nün Kazananı Açıklandı

Timothée Chalamet dune

Yeni Dune Uyarlamasının Başrolü Büyük İhtimalle “Timothée Chalamet” Olacak