in

Philip K. Dick’in Dinsel Deneyimi – R. Crumb

Amerikan yeraltı çizgi romanının efsanelerinden Robert Crumb tarafından 1981 yılında kurulan Weirdo’da yayınlanan “Philip K. Dick’in Dinsel Deneyimi” çizgi romanını ücretsiz olarak okuyun!

Philip K. Dick Dinsel Deneyimi - R. Crumb
- Reklam -
- Reklam -

Philip K. Dick ’in Dinsel Deneyimi (The Religious Experience of Philip K. Dick) ilk kez 1981 yılında, Amerikan yeraltı çizgi romanının efsane ismi Robert Crumb tarafından kurulan Weirdo isimli derginin 17. sayısında yayımlandı. Bu çizgi roman, PKD’nin 1974’te yaşadığı (2-3-74 diye adlandırılan) vizyoner deneyimi ile ilgili kısa bir biyografi niteliğinde.

2-3-74’ten sonra Dick kariyeri boyunca bu konu üzerine yoğunlaştı. Gnostisizm, tasavvuf ve teolojiye olan ilgisini tüm çalışmalarına yansıtmış ve yaşamının sonuna kadar bu deneyimi açıklamaya çalıştı. Kitaplarının yanı sıra yanı sıra “Exegesis” isimli yaklaşık 8,000 sayfalık bilim, din, felsefe ve eserleriyle ilgili açıklayıcı notlar bıraktı. Birazdan okuyacağınız bu çizgi romandaki birçok diyalog “Philip K. Dick: The Last Testament” adlı eserinden alınmıştır.

Philip K. Dick deneyiminden sonra yaşamında ciddi sorunlar yaşamaya başlamıştı. Kendi dediği gibi: “Tanrı’yı bilmekten daha kötü bir ceza yoktu.” PKD yaşamı boyunca bir uyumsuzdu. Bu yüzden belki de onu en iyi yansıtabilecek olan başka bir uyumsuz olan Robert Crumb’dı.

- Reklam -

“İnsanlar beni reddettiği için bende her şeyi reddetmeye başladım. Sonra yıllar geçtikçe bu şeylerin daha da derin bir analizini geliştirdim.” (R. Crumb: Conversations – University Press of Mississippi, Mart 17, 2004)

PKD’den sonra Robert Crumb psikodelik çizgisi ile Weirdo yıllarında ve daha sonraki eserlerinde biyografilere ve edebi metinlere daha da fazla ağırlık verdi. (Bukowski, Kafka, Sartre…)  Philip K. Dick’in Exegesis’i gibi o da devasa “The Book of Genesis”i bıraktı arkasında.

Sözü daha fazla uzatmadan noktayı koyalım: R. Crumb’ın Weirdo’da yayınlanan “Philip K. Dick’in Dinsel Deneyimi” çizgi romanı, ilk defa Türkçede! İzmiryer6 Distro’nun sunduğu eserin çevirisi ve balonlaması Efe Tuşder tarafından yapıldı.

R. Crumb’a ait birkaç psiko-sketch’in de eklenmesiyle hazırlanan bu kısa comix – zine hakkında tüm bilmeniz gerekenler işte bunlar.

- Reklam -

Aşağıda ilk birkaç karesine ulaşabileceğiniz bu kısa çizgi romanı hemen buradan ücretsiz bir şekilde okuyabilirsiniz!

Philip K Dick dinsel deneyimi

Philip K Dick dinsel deneyimi2

Philip K Dick dinsel deneyimi3

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dr jekyll bay hyde ust

Dr. Jekyll ile Bay Hyde, Karanlık Kitaplık’ta

love death robots

Love, Death & Robots: Netflix Animasyonun Kitabını Baştan Yazıyor