in

Dr. Jekyll ile Bay Hyde, Karanlık Kitaplık’ta

Robert Louis Stevenson’ın korku klasiği “Dr. Jekyll ile Bay Hyde,” İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık dizisine katıldı.

dr jekyll bay hyde ust
- Reklam -
- Reklam -

İskoçyalı yazar Robert Louis Stevenson‘ın 1886 yılında kaleme aldığı ve bugüne dek popülaritesini hiç yitirmeyen ünlü korku klasiği Dr. Jekyll ile Bay Hyde, İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık dizisine ekleniyor.

Kişiliğinin karanlık yanlarını bastırmak için bir serum üreten Dr. Jekyll‘ın hikâyesini konu alan kitap, bu deneyin korkunç bir şekilde ters gitmesini ve sempatik bilim adamının kötücül Bay Hyde‘a dönüşmesini anlatıyor. Kitap ilk çıktığında İngiltere’de bir şilin, Amerika’da da bir dolar karşılığında satışa sunulmuş. Bu özel korku dizisine “shilling shockers” veya (bize çok tanıdık gelen bir isimle) “penny dreadfuls” adı veriliyormuş. Ve altı ayda 40.000 kopya satarak büyük bir başarıya imza atmış.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
dr jekyll bay hydeÇağının önde gelen yazarlarından Robert Louis Stevenson’ın en önemli eserlerinden biri olarak görülen Dr. Jekyll ile Bay Hyde, Viktoryen dönemin ahlakçı paranoyasının insan bilincinde yarattığı yarılmayı yansıtan bir başyapıt.

- Reklam -

Avukat Bay Utterson, kadim dostu Doktor Henry Jekyll’ın son isteğinin ardındaki gizemin peşine düşmekten kendini alamaz. Dr. Jekyll’ın tüm mirasını bıraktığı şu gizemli Bay Hyde kimdir? Soylu Sör Danvers’ı kim öldürmüştür?

- Reklam -

Stevenson, bir insanın ruhundaki iki farklı kişiliği, saf iyiyle saf kötünün temsillerini yansıttığı ürkütücü eseriyle hem gizem hem korku hem de bilimkurgu türünde çığır açmayı başarıyor.

“Yalnızca iyi bir ‘öcü masalı’ değil aynı zamanda nesirden ziyade şiire yakın bir hikâye. Bu yüzden yeri Madam Bovary ve Ölü Canlar gibi şaheserlerin yanı.”
– Vladimir Nabokov
Bugüne dek yüzden fazla kez sinema ve televizyona uyarlanan, Hulk’un yaratılışına ilham kaynağı olan kısa romanın çevirisi Ebru Kılıç‘a ait. Şu anda ön siparişte olan eseri 22 Mart‘tan itibaren tüm kitabevlerinden edinmek mümkün olacak.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bu kitabı ilk okuduğumda dönemine göre böyle bir hayal gücü karşısında kanım dondu resmen. Mükemmel bir kurgusu var. Ek bilgi olarak belirteyim, Stan Lee ve Jack Kirby, “Hulk” karakterini bu kitaptan esinlenerek oluşturmuş. Zaten, Bruce Banner karakterininin neredeyse birebir, Dr. Jekyll’a benzediği su götürmez bir gerçek.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    İthaki 'nin bu seriyi bize kazandırmasına ne kadar seviniyorsam, Universal Stüdyoları 'nın bu kitapların uyarlaması olacak “Dark Universe” serisini daha ilk filmden batırmasına da bu kadar üzülüyorum :cry:

  3. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Bu kitabın Celal Üster çevirisini okuyan var mı?

  4. Avatar for AugusteDupin AugusteDupin dedi ki:

    Ben okudum. Karanlık kitaplık serisini toplamak gibi bir derdin yoksa Celal Üster çevirisini okumanı tavsiye ederim. Kendisi günümüzün en iyi çevirmenlerinden biri, ki bilimkurguda bence en iyisi.

  5. Avatar for Refik Refik dedi ki:

    Eyvallah, teşekkür ederim. Celal Üster tam metin olarak ilk kez çevrildiğini söylüyordu, Ah bir de kapağa özenselerdi!

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

oluler diyari ust

Polisiye Gerilim Türünün Usta İsmi Jean-Christophe Grange Türkiye’ye Geliyor

Philip K. Dick Dinsel Deneyimi - R. Crumb

Philip K. Dick’in Dinsel Deneyimi – R. Crumb