in ,

Delidolu, “Argos’taki Kanopus Arşivleri”ni Açmaya Devam Ediyor

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in kaleme aldığı ve pek çok türü ustaca harmanlayan “Argostaki Kanopus Arşivleri”nin ikinci kitabı “Evlilikler” raflardaki yerini aldı.

evlilikler ust
- Reklam -
- Reklam -

Öykü ve romanları dışında şiir, drama ve biyografi gibi türlerde de eserler veren ve 2007 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almaya layık görülen merhum Doris Lessing, sadece söylemleriyle değil denediği türlerle de son derece cesur işler ortaya koyan bir yazardı. Bu eserlerinden belki de en çok ses getireniyse, her biri bağımsız olarak da okunabilen beş kitaplık “Argos’taki Kanopus Arşivleri” adlı serisiydi. Bilimkurgu, fantazi ve politik kurguyu ustaca harmanladığı bu seri daha önce dilimize çevrilmeye başlanmış fakat tamamlanmamış, geçen senenin sonlarına doğruysa serinin ilk kitabı olan “Şikeste” Delidolu tarafından, üstelik de Niran Elçi‘nin ustaca çevirisiyle tekrar piyasaya çıkmıştı.

Şimdi Delidolu Kanopus Arşivleri’ni dilimize kazandırmaya, serinin ikinci kitabı olan “Evlilikler“le devam ediyor. Doğu kültürlerinden esintiler taşıyan ancak oryantalizme kaçmayan “Evlilikler”in tanıtım bülteni şöyle:
Evlilikler, 2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in, bilimkurgu, fantazi ve siyaseti harmanlayan politik bilimkurgu başyapıtı “Argos’taki Kanopus Arşivleri” dizisinin ikinci cildi.

Lessing, bağımsız olarak da okunabilen bu kitabında, anaerkil bir uygarlığın kraliçesiyle, ataerkil bir uygarlığın kralının evliliklerini merkezine taşıyan bir öykü anlatıyor.evlilikler

- Reklam -

Doğu kültüründen, özellikle de Sufizmden yoğun biçimde etkilenen Evlilikler, farklı yönetim biçimleri, cinsiyet rolleri, kadın-erkek ilişkileri gibi güncelliğini hiç yitirmeyen sosyokültürel konuları sorguluyor.

- Reklam -

“Argos’taki Kanopus Arşivleri” dizisinin ikinci kitabı Evlilikler’de anaerkil bir uygarlık olan 3. kuşağın kraliçesi Al-Ith ile ataerkil 4. kuşağın yarı barbar kralı Ben Ata evleniyor. Bu evlilik, “Tedarikçiler” adını taşıyan bir üst akıl tarafından zorla gerçekleştiriliyor. Ancak, zaman içinde, her iki kuşak da bu evlilik sayesinde dönüşüme uğruyor ve zıtlıklardan ilginç çatışmalar ve sürpriz çözümler doğuyor. Dişil ve eril kozmik güçlerin mücadelesinden kim galip çıkacak? Kral mı, kraliçe mi, yoksa bu evliliği ta en başından beri planlayan Tedarikçiler mi?

Doris Lessing’in kendine özgü üslubunu konuşturduğu bu kozmik romanı, Türk, Pers ve Arap toplumlarını yansıtan isimlere ve motiflere yer vererek, doğu ve batı kültürlerini politik bir bilimkurgu hikâyesinde buluşturuyor.
Kitabın çevirisini, ilk kitapta olduğu gibi, Niran Elçi üstlenmiş. Kurgunun herhangi bir türünü seven her okurun hoşuna gidecek olan bu kitap, değindiği toplumsal konularla da dikkat çekiyor.

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

savci ust

Savcı: İntikamın Karanlık Tarafı

wonder woman savasgetiren ust

Wonder Woman Romanı “Savaşgetiren” Raflardaki Yerini Aldı