in

Doris Lessing’in Efsanevi Bilimkurgu Romanı “Şikeste” Yıllar Sonra Yeniden Bizlerle

5 kitaplık Argos’taki Kanopus Arşivleri Serisi yıllar sonra, üstelik yepyeni bir çeviriyle bizlerle.

sikeste ust
- Reklam -
- Reklam -

Doris Lessing, Nobel Ödüllü bir yazar ve o, pek çoklarının aksine kendini sadece “üstün” olarak addedilen edebiyat dallarında göstermek yerine, bilimkurguya da uzanacak türden bir cesaret örneği. Lessing, Şikeste’nin girişinde de bu anlamsız önyargılara değinirken, sayısız romanlarının arasına sığdırdığı 5 kitaplık “Argos’taki Kanopus Arşivleri” serisi için hiçbir pişmanlık duymadığını da belirtiyor. Okurları da öyle.

Doris Lessing‘in bilimkurgunun efsaneleri arasında yer alan serisinin ilk kitabı Şikeste, daha önce Şikasta adıyla Chiviyazıları Yayınevi tarafından, 99 yılında basılmıştı. Ancak o zaman Farsça bir kelime olan ve dilimizde “şikeste” olarak kullanılan kelime, İngilizcesindekinden doğrudan alınarak Şikasta olarak çevrilmiştir. İngilizcedeki adıysa Shikasta idi.

Kırık, kırılmış” anlamına gelen bu sözcük aynı zamanda bir gezegenin de adı. Doris Lessing’in sosyolojik bilimkurgu yönü ağır basan ve galaktik bir siyaseti de içinde barındıran bu 5 kitaplık serisi, Ursula Le Guin tarafından “ölümsüz bir mücevher” olarak tanımlanıyor.

- Reklam -

Şikeste | Arka Kapak

sikeste2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz yazar Doris Lessing’in bilimkurgu türünde yazdığı, her biri bağımsız olarak okunabilen beş ciltlik Argos’taki Kanopus Arşivleri Delidolu Yayınları etiketiyle kitapseverlerle buluşuyor. Serinin ilk halkası olan Şikeste, Kanopus adlı güçlü ve ileri bir galaktik imparatorluğun uzaylı elçilerinin Şikeste gezegenine, yani Dünya’ya yaptıkları ziyaretlerden aktardıkları raporlardan oluşuyor.

Şikeste gezegeninde organik yaşamın doğuşundan insanın ortaya çıkışına kadar tüm süreci gözlemleyen ve müdahalelerde bulunan elçiler, gezegeni, Puttiora adlı dejenere bir imparatorluğun Şammat adlı kötü niyetli gezegeninden korumaya çalışırlar. Böylece Şikeste, Kanopus ve Şammat’ın, iyiyle kötünün mücadelesinin bir arenasına dönüşür…

Lessing’e özgü politik taşlamalar da içeren Şikestede, evrimden dinler tarihine, büyük savaşlardan büyük kıtlıklara, dünya tarihi mercek altına alınıyor.

- Reklam -

Her yönüyle bilimkurgu türünün kilometre taşlarından biri sayılan bu çarpıcı kitap, aynı zamanda insanlığın yakın geçmişine ve geleceğine karamsar ama bir o kadar da öngörülü bir bakış sunuyor.

Niran Elçi tarafından Türkçeleştirilen bu başyapıt, çağımızın en önemli yazarlarından Doris Lessing’in gezegenimize ve insanlığa dair bir çığlığı.

Bu kitap ölümsüz bir mücevher.
– Ursula K. Le Guin

Müthiş bir hayal gücü.
– Gore Vidal

Niran Elçi‘nin duru çevirisiyle bizlerle buluşturulan kitap, daha önce belirttiğimiz gibi yepyeni bir çeviriye de sahip. Çünkü yayınevi dışında çevirmen de değişmiş durumda. Önceki çeviriyse Erol Özbek‘e aitti.

Sonbaharın usul usul geldiği şu günlerde büyük kitaplar da yavaş yavaş duyurulmaya başlandı. Şikeste, eksikliği hissedilen bir eserdi. Ne mutlu ki tekrar bizlerle.

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

2 Yorum

Yorum Yap
  1. Lessing in Argos Arşivleri serisini 5.kitabı, Duygusal Ajanlar ı nasıl temin edebiliriz?
    Bilgisi olan lütfen yazsın. Teşekkürler

  2. Duygusal ajanlar kitabını ben de arıyorum. Türkiye’de baskısı varsa bilgisi olan payaşabilirse sevinirim. Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

cigdem erkal ipek ceviri atolyesi

Çiğdem Erkal İpek ile Çeviri Atölyesi Başlıyor!

Blade Runner 2049 eleştirileri

Eleştirmenlerden Blade Runner 2049 Filmine Tam Not