Menu
in ,

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yayın Hayatına Başladı

Roket Dergi ilk sayısı ile raflardaki yerini aldı. Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisinin editörlüğünü yazar Ruhşen Doğan Nar üstleniyor.

Türkiye’nin ilk bilimkurgu öykü dergisi Roket yayın hayatına başladı. Ruhşen Doğan Nar’ın editörlüğünü üstlendiği ve matbu olarak basılan dergi Plüton Yayın etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

İçimdeki Robot, Bir Gün Mutlaka Delireceğim ve Kıyamet Geliyorum Der gibi kitaplarıyla tanınan, ayrıca yer aldığı birçok seçki ile adından söz ettiren Ruhşen Doğan Nar, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyan Roket’e öncülük ediyor.

Nar, derginin ilk sayısı için aldığı önsözde böyle bir dergicilik işine neden giriştiklerini ve fikrin nasıl geliştiğini anlattı. Hemen aşağıdan söz konusu önsöze ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi 1. Sayı Önsöz – Ruhşen Doğan Nar

Roket Kalkıyor

Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de Antares, Türkiye’nin ilk bilimkurgu dergisi olarak tarihe geçti. Arkasından X-Bilinmeyen, Göktaşı, Atılgan gibi dergiler geldi geçti.

Uzun zamandır aklımda olan bir fikir vardı: Türkiye’de sadece bilimkurgu öykülerinden oluşan bir dergi neden olmasın? Öykü Gazetesi’nin bir tür bilimkurgu versiyonu gibi. Çok başarılı bilimkurgu öyküleri kaleme alan birçok yazar var zaten. Tek eksiklik, biraz aklı gidik birinin (bu ben oluyorum) elini taşının altına koymasıydı. Çünkü ülkemizde dergicilik deli işidir.

Yayıncılığın, hele hele dergi çıkarmanın gittikçe zorlaştığı bir zamanda Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi’nin hayata geçmesi için elinden geleni ardına koymayan Plüton Kolektif’e teşekkürlerimi iletmeliyim. Onlarsız bu dergi, sadece bir fikir olarak kalmaya devam ederdi.

Geri sayım başladı.

İlk roket kalkıyor.

Hazır mısınız?

Roket’in ilk sayısında öyküleri ile yer alan yazarlar:

  • Emre Bozkuş
  • Faruk Korkmaz
  • Fredric Brown (İsmail Yamanol çevirisi)
  • Metin Uçar
  • Orkun Uçar
  • Ruhşen Doğan Nar
  • Ümit Büyükyıldırım

Redaksiyonu Emre Bozkuş’un üstlendiği derginin kapak tasarımı Dilara Dursun’a, sayfa tasarımı ve yayın koordinatörlüğü ise Toprak Şems Tezcan’a ait. 50 sayfadan oluşan ilk sayı Aralık 2022 itibarıyla çıkmış durumda.

Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi konseptini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version