Menu
in

Culture Uyarlaması İptal Edildi: Amazon, Iain M. Banks’in Ünlü Serisinin Fişini Çekti

Culture uyarlaması iptal edildi. Iain M. Banks’in meşhur uzay operası Kültür adaptasyonunun fişi, Amazon Studios tarafından çekildi.

Bilimkurgu eserleri ile tanınan İskoç yazar Iain M. Banks’in ünlü kitap serisi Culture, 2018 yılında Amazon Studios tarafından televizyon dizisine uyarlanacaktı. Kanal, kitapların uyarlama hakkını satın alıp çalışmalara başlamıştı. Ancak ne yazık ki Kültür Serisi’nin uyarlamasından kötü haber geldi ve yapım iptal edildi.

Iain M. Banks’in epik uzay operasının ilk kitabı olan Consider Phlebas (Phlebas’ı Hatırla) için hazırlanan uyarlama, henüz geliştirme aşamasındayken iptal edildi. Toplamda 10 kitaptan oluşan Culture serisi, ilk kitabı ile dilimize de kazandırılmıştı. Serinin diğer kitapları ise henüz Türkçedeki yerini almadı.

Gelen haberlere göre Amazon tercihini The Expanse, Carnival Row, The Boys, Jack Ryan ve diğer projeleri üzerine yoğunlaşmaktan yana kullanacak.

- Reklam -

Dizinin yaratıcısı Dennis Kelly (Utopia, Pulling, Black Sea), “İki üç yıl boyunca belli bir yol kat ettik. Yaklaşık 20-30 sayfa yazdım. Ancak bunun olmayacağını hissettiğimde, bırakmak zorunda kaldım,” açıklamasını yapıyor.

“Culture Uyarlaması için Doğru Zaman Değil”

Projeye olan ilgi eksikliğini ise Kelly, Amazon tarafından değil de Banks cephesinden geldiğini söylüyor:
“Ben sadece Banks’lerin bunu yapmak istemediğini düşünüyorum. Yazdığım hiçbir şeyi görmediler. Sebebi ne olursa olsun bu uyarlamayı yapmaya hazır değillerdi.”
Banks cephesi ise The Guardian’a yaptığı açıklamada, zamanlamanın doğru olmadığını ve projenin ilk aşamalarına gösterilen tüm özen ve yaratıcı enerjiden dolayı minnettar olduklarını belirtiyor.

Öte yandan Amazon’da Culture ile birlikte duyurulan bazı dizilerde daha pek yolunda gitmiyor. Larry Niven’ın Ringworld kitaplarında henüz bir ilerleme yokken Neal Stephenson’ın Snow Crash uyarlamasının hakları da HBO Max’e geçti.

Bilimkurgu edebiyatının en önemli destanlarından birisi olan Kültür Serisi, adaptasyon aşamasında şimdilik başarısız olmuş görünüyor. Uzay operası türünde olan seri, kozmik bir çatışmanın ortasında tüm galaksinin seyrini değiştirecek adımların atılmasını konu alıyor.

Iain M. Banks’i Türkçede Kültür’ün ilk kitabı Phlebas’ı Hatırla ile birlikte Eşekarısı Fabrikası, Rock Laneti, Kanal Düşleri, Camda Yürümek ve Cebirci gibi kitaplarla da tanıyoruz.

Peki siz bu iptal kararını nasıl karşıladınız? Serinin kitaplarını okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* The Stand Dizisi Yayın Tarihi Belli Oldu: Stephen King’in Mahşer’i Geliyor

Kaynak: Tor

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version