Menu
in

Netflix’in 1899 Dizisinin Fişini Çekmesi, Platformun İptal Politikasını Yeniden Gündeme Getirdi

Netflix dizileri neye göre iptal ediyor? Hayranlar, son olarak fişi çekilen 1899 sonrasında platformu eleştiri yağmuruna tutmuştu.

“Netflix dizileri neye göre iptal ediyor?” sorusu kesin şekilde yetkili bir ağızdan yanıtlanmış değil. Platform, yapımlara dair bazı metrikler yayınlıyor. Ancak nihai kararı alırken bakılan birden fazla değişken var gibi görünüyor. Collider editörleri, bu sorunun peşine düşerek ikna edici bir cevap arıyor.

Netflix’teki Dark dizisiyle adından söz ettiren Jantje Friese ve Baran bo Odar ikilisi, 1899 ile beklenen performansı gösterememişti. Dizi hakkında çalıntı iddialarının çıkması bir yana, birçok izleyici de yapımı kafa karıştıran kurgusu nedeniyle eleştirmişti. Ancak yine de platformun uzun zamandır tanıtımını yaptığı ve hit yapımı Dark nedeniyle fazladan kredi verdiği bu projenin, hızlı şekilde iptal etmesi birçok kişiyi şaşırttı.

Netflix’in başarı ölçütleri birçok kişi için kafa karıştırıcı görünse de 1899’daki sürpriz karar, yayıncının karar verme sürecine daha da fazla gölge düşürmeye başladı.

- Reklam -

Netflix Dizileri İptal Etme Yöntemi Nedeniyle Eleştirilmişti

Netflix, bir dizisinin ya da filminin kaç kişi tarafından izlendiğini çoğu zaman net olarak açıklamıyor. Bunun yerine yapımın ilk 28 günde toplamda kaç saat izlendiğine bakıyor. Bu sebeple bir yapımın “başarılı” kabul edilmesi için, yayınlandığı ilk günlerde izleyiciler tarafından derhal tüketilmesi gerekiyor.

Daha da önemlisi, platform bir yapımın tamamlanma oranına da oldukça dikkat ediyor. Örneğin Neil Gaiman imzalı The Sandman uyarlaması için hayranlar 2. sezonu sorduğunda İngiliz yazar “dizinin yenilenmesi için ilk sezonu mümkün olan en kısa sürede tamamlamaları” gerektiğini ifade etmişti.

Netflix, dizilerin tamamlanma oranına dair net açıklamalar yapmasa da 1899 yapımının iptali için en güçlü nedenin bu kıstas olduğu düşünülüyor.

İzleyicilerin Diziyi Tamamlama Oranı Önemli

Forbes verilerine göre Netflix’teki dizilerin tamamlanma oranları ve iptal/devam durumları şu şekilde:

  • Heartstopper %73 tamamlama oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı.
  • The Lincoln Lawyer %56 tamamlama oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı.
  • Resident Evil, açılışı ilk sırada yaptı ancak yalnızca %45’lik bir tamamlama oranı elde etti ve iptal edildi.
  • First Kill, %44 tamamlanma oranına sahipti ve iptal edildi.
  • Squid Game, %87’lik bir tamamlama oranına sahipti ve hızlıca yeni sezon onayı aldı.
  • Arcane %60 tamamlanma oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı.
  • The Irregulars % 41 tamamlanma oranına sahipti ve iptal edildi.
  • Love Death and Robots %67 tamamlanma oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı.
  • Pieces of Her ve Inventing Anna sırasıyla %54 ve %42 tamamlanma oranlarına sahipti. Ancak her ikisi de mini diziydi, bu nedenle yenilenmeleri gündeme gelmedi.

1899 dizisi, Netflix’te 17 Kasım 2022’de yayına girdi. 23 Kasım’da ise platformun en güncel hiti Wednesday yayınlandı. Hem eski Addams Family kitlesi, hem Jenna Ortega’nın yükselen popülaritesi, hem de Tim Burton etkisi Wednesday’i hızlı şekilde zirveye taşıdı. Hâlihazırda 1899’a başlayan izleyiciler, kısa sürede diziyi tamamlamak yerine platformun yeni yapımına hızlı bir geçiş yaptı.

1899 İptalindeki Diğer Olası Nedenler

Çok kültürlü bir kadroya sahip olan 1899 dizisi, farklı dillerde konuşan birçok karakteri bir araya getiriyor. Bu durumun bazı izleyicileri yapımdan uzaklaştırdığı biliniyor. Öte yandan kadrodaki isimler yetenekli olsa da, aralarında platforma kitle taşıyabilecek “yıldız” oyuncular yoktu.

Yine de platformun kısa süreli veriler üzerinden hareket eden ölçüm sistemi, “zaman içerisinde kendi kitlesini bulabilecek işlerin” önünü kesiyor. 1899, Netflix’i ikna edememiş olsa da dizi yüz milyonlarca saat izlenmeye ulaşmıştı. Yapımın bölümleri bir yapboz gibi çalıştığından, izleyicilerin daha fazla zamana ihtiyacı olduğu da işin öteki yüzü.

Siz bu yaklaşımı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı ve tahminlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version