in

Füruzan Yıllar Sonra Yeni Öykü Kitabı “Akim Sevgilim” ile Okurların Karşısına Çıkıyor

Füruzan yeni öykü kitabı “Akim Sevgilim” ile raflardaki yerini alıyor. Eser, Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Akim Sevgilim - Füruzan
- Reklam -
- Reklam -

Füruzan yaklaşık 15 yılın ardından yeni öyküleri ile birlikte okurlarıyla buluşuyor. Akim Sevgilim adlı eser, yazarın önceki kitaplarında olduğu gibi yine Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor.

Sait Faik Hikâye Armağanı ve Türk Dil Kurumu Roman Ödülü sahibi, çağdaş Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Füruzan, seneler sonra yeni bir öykü kitabı ile raflarda.

1932 yılında İstanbul’da doğan Füruzan, öykü, roman, şiir, deneme, gezi yazısı ve çocuk kitapları dahil birçok türde verdiği eserlerle tanınıyor.

- Reklam -

Parasız Yatılı, Benim Sinemalarım, Gecenin Öteki Yüzü, Sevda Dolu Bir Yaz gibi öykü kitapları, Kırk Yedi’liler, Berlin’in Nar Çiçeği romanları ile adından söz ettiren Füruzan; Türk edebiyatının yaşayan en önemli yazarları arasında gösteriliyor.

Yazarın yeni eseri; Sesi Olmayan Türkü, Varoşlarda ve Akim Sevgilim başlıklı üç öyküden oluşuyor.

Akim Sevgilim – Füruzan | Arka Kapak Tanıtımı

Akim Sevgilim - Füruzan

“Sesi Olmayan Türkü”de Füruzan, masalsı bir güzel kızın yitimiyle yakılmış bir türküyü hikâye ediyor. Turizmin yeni yeni geliştiği dönemlerde bir tatil kasabasında yaşanmış trajik bir aşk öyküsü bu. Kasaba yazlıkçılarından Varnalıların göz alıcı kızının etrafında dönen öyküde toplumsal gelişmelerin sancısı ve kültürel çatışmalar ustalıkla işleniyor.

“Varoşlarda” öyküsündeyse “kentlerin kenti” diye anılan bir büyük kent çöplüğündeki barakada yaşayan bir adamla oğlunun ölümcül çaresizliği Füruzan’ın yalın anlatımıyla dokunaklı bir öyküye dönüşüyor.

Yoksulluk, yoksunluk, güzellik, sevgi, tutku, sınıfsal ve kültürel çatışma, bireysel ve toplumsal dram… Hepsi Füruzan’ın yarattığı sarsıcı öykülerde vücut buluyor.

- Reklam -

Kitaba adını veren öykü “Akim Sevgilim”, teyzeleri Mihriban ile Keriman arasında kalmış Gönül adlı kızın gözünden anlatılıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Erenköy’de bir köşkte üç kız kardeş arasında yaşanmış kıskançlıklar, çatışmalar ve kırık bir aşkın hikâyesi “Akim Sevgilim”. Soylu ve varlıklı ailenin kızı, “küçük teyze” Keriman’ın genç bir göçmenle, bahçıvan Akim’le yaşadığı gizli ilişki aileyi çekip çeviren büyük teyze Mihriban tarafından bozulur. Tutkulu bir sevda kasvetli bir aile çatışmasının kurbanı olunca umutlar söner ve yerini derin öfke kaplar.

“Ne kadar da güzel, yakışıklı, çalışkan, becerikli genç bir adamdı o. Düşünsene, Keriman Teyzemi çiçekler ecesi yapmıştı. Okşamış, öpmüş, sevmişti. Kaç bin kez öpmüştü o güzel ağzıyla. O her buseden sonra şarkısını tekrarlıyordu, ‘Akim sevgilim’ diyerek. Sesi yaz bahar esintisi oluyordu. Havanın sıcağı gibi titreşiyordu aralarında. Sevişmelerinin, sarılışlarının buharı nasıl da amberliydi.”

Toplamda 136 sayfadan oluşan kitap Şubat 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

“Akim Sevgilim” Kitabından Tadımlık Parça

— Biz varlıklıyız, evet. Bu Erenköy’deki köşkü satın almakla mı bitti sanıyorsun her iş? Dört kat, bir çatı arası, tahtaboşlar, yemek tablasını yollama dolabı; gusülhanelerden birini sonradan alaturka, birini alafranga banyo yaptırmışızdır; ikinci katta at koştur salonlar; altı yatak odası; iki sandık odası; bir yaz kileri; arkalı önlü iki kattan dışa taşan dört balkon; çamaşırlık; uşak, hizmetçi, bahçıvan, arabacı takımı için müştemilat; sırf yedi dönümlük bahçesini çevreleyen demirleri ki o demirler saraylara layık yapıda; bahçenin ana giriş kapısını bir İtalyan usta dökmüş – şehzadelerin Kısıklı’daki köşkleri için yapılmış ama nedense biri için küçük gelmiş ve bizim köşke takılmış. İşte ilk sahipleri, bu para kıymeti nedir bilmeyen adamlar, Paris’e gidiyorlar. Alıştıkları hayat biçimine belli ki orada da devam edecekler.

Füruzan eserleri ve yazarın yayımlanan son kitabı Akim Sevgilim hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Boğa Boğa Fragmanı

Onur Saylak ve Hakan Günday’ın Yeni Netflix Filmi “Boğa Boğa”dan Fragman Yayınlandı

Power Rangers fragmanı Netflix

Orijinal “Power Rangers” Ekibinin 30. Yıldönümüne Özel Hazırlanan Bölümden İlk Fragman