in

“Canavarın Çağrısı” Bu Defa Romanıyla Geliyor

Ve şimdi, tıpkı filminin incelemesinde de belirttiğimiz gibi, sıra geldi romanına!

canavarin cagrisi
- Reklam -
- Reklam -

Biz onu ilk olarak Tudem‘den çıkan illüstrasyonlu versiyonuyla okumuştuk. Hem de ne okumak! Yeni ve illüstrasyonlu Harry Potter kitaplarının çizeri Jim Kay‘e aitti çizimler. Hem karanlıktı, hem de sarsıcı. Bizdeki aşk böyle olunca, eser de bu denli harika olunca bir video incelememizde de yer vermiştik kendisine.

Sonra ne oldu? Filminin çıkacağını öğrendik. Film 11 Kasım Cuma günü vizyona girecekti girmesine, ama biz Ekim’de, Filmekimi‘nde onu 1 ay önceden izleme imkanı bulduk. İçimizdeki tüm o endişe ve uyarlama faciası olma tehlikesine karşın ortaya esere yakışır nitelikte bir sanatsal uyarlama çıktı. Onu da yine 1 ay önceden sizler için inceledik.

Ve şimdi, tıpkı filminin incelemesinde de belirttiğimiz gibi, sıra geldi romanına!

- Reklam -

Canavarın Çağrısı‘nın bu roman versiyonu Patrick Ness‘in kaleminden çıkıp yurtdışında bu yılın Şubat ayında yayımlanmış, taze bir eser. Kapağında filminin afişini taşıyan eser, Jim Kay’in illüstrasyonlarına sahip değil. O bildiğimiz anlamda bir roman. Bu defa işin görsel kısmını bizim hayal gücümüze bırakıyor. Duygularsa önceki eserlerinin bıraktığı yerde.

Kitabın tanıtım metnine geçmeden önce söylemek isteriz ki, Delidolu Kitap ailesi tanıtımda bizim de sözlerimize yer vermiş. Philip Pullman usta ile aynı kapakta yer alma onurunu bize bahşettikleri için sonsuz teşekkürler!

Tanıtım metni gelsin o halde:

canavarin-cagrisiEleştirmenler tarafından büyük övgüyle karşılanan ve pek çok ülkenin çoksatanlar listesine girmeyi başaran “Kaos Yürüyüşü” üçlemesinin iki Carnegie Madalyalı İngiliz yazarı Patrick Ness’ten okurların ruhunda fırtınalar koparacak sarsıcı bir roman!

Conor, on üç yıllık hayatı boyunca karşısına çıkan en korkutucu gerçeğin üstesinden gelebilmek için cesaretini toplamak zorunda. Talihli ki, Canavar, Conor için geldi; ve ondan istediği tek şeyse, belki de bir insandan istenebilecek en tehlikeli şey: Gerçeğin ta kendisi. Oysa Conor gerçekle baş edemeyecek kadar çaresiz. O zaman birileri Conor’ı bir türlü kabullenmek istemediği duygularla yüzleştirmeli…

Patrick Ness’in efsane yazar Siobhan Dowd’un özgün fikrinden esinlenerek kaleme aldığı Canavarın Çağrısı, yalnız bir çocuğun, onun hasta annesinin ve hiç beklenmedik ziyaretçisi Canavarın cesur, karanlık ama gülümseten hikâyesi…

- Reklam -

Birçok edebiyat otoritesine göre yayımlandığı yılın en iyi kitaplarından biri olarak gösterilen Canavarın Çağrısı, Yetimhane, Kıyamet Günü gibi beğeniyle izlenen filmlerin İspanyol yönetmeni Juan Antonio Bayona tarafından beyaz perdeye uyarlanarak göz alıcı bir sineme filmine dönüştürüldü. Başrollerini Liam Neeson, Felicity Jones, Sigourney Weaver gibi Hollywood’un ünlü yıldızlarının paylaştığı bu sıradışı film son yılların en başarılı edebiyat uyarlamalarından biri olarak anılıyor.

Öykü içinde öykü anlatarak, okurlarına aynı Canavarın Conor’a yaptığı gibi sağ gösterip sol vuran Patrick Ness’in bu ödüllü romanı; yürek burkan, umut verici ve hepsinin ötesinde, kurtuluşa giden cesareti içeren bir hikâye.

Kim bilir, insan en doğru dersi bazen bir canavardan alabilir…

“İlgi çekici… Güçlü ve etkileyici.”
-Philip Pullman-

“Olağanüstü…
Sürükleyici, tesirli, ustalıkla işlenmiş.”
-Amanda Craig, The Times-

“Canavarın Çağrısı’nın özgünlüğü, ömrümüz boyunca haşır neşir olsak da, üstüne düşünmediğimiz bir olguyu irdelemesinde yatmakta: ‘Hikâye’ kavramının, hayatımızla iç içe yapısı.”
-Kayıp Rıhtım-

Delidolu Kitap‘tan çıkacak eser şu an ön siparişte. 25 Ekim günü raflardaki yerini alacak eserin çevirisini, illüstrasyonlu verisyonu da çevirmiş olan Arif Cem Ünver üstlenmiş durumda. Kendisi tertemiz bir çeviriye imza atmıştı. Bu kitapta da kendisini göreceğimiz için mutluyuz.

Unutmadan, Tudem‘deki illüstrasyonlu baskı da satışta kalmaya devam edecek. İki versiyon da piyasada bulunacak.

Ne diyelim, gelsin de bir kez daha yüreğimiz dağlanarak okuyalım. İçimizdeki vahşiyi ve öykülerinin o saldırgan, ısıran yapısını yeniden tatmak için biz sabırsızlanıyoruz. Ya siz?

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ada ust kr

Seçkide Seksen Sekizinci Ay

daniele serra

Sarı Kral Öyküleri: Carcosa’nın Ürkünç Güzelliği