Philip K. Dick’in İngilizce olarak 1969’da yayınlanan distopik romanı Galaktik Çömlek Tamircisi, yazarın birbirinden değerli romanlarını bizlerle buluşturmaya devam eden Alfa Yayınları’nın etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Roman her şeyin çöpe atılmak için plastikten yapıldığı, kullan-at bir toplum tarzını konu ediniyor. Size de oldukça tanıdık geldi, öyle değil mi? Keza günümüzde de durum pek farklı değil. Ana karakterimiz ise çömlek tamircisi Joe Fernwright. Elbette böyle bir toplumda kimsenin bir çömlek tamircisine ihtiyacı yok, sonuçta yenisini almak çok daha kolay. Eh, yapacak pek fazla işi olmayınca eğlenmek için kendisi gibi boş olan arkadaşlarıyla oyun oynayan Joe, bir gün Glimmung’un onun yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen bir not alır. Bir dakika ya, peki kim bu Glimmung, veya ne? Bir Tanrı mı, yoksa bir uzaylı mı? Genç bir kız mı, yoksa bir jiroskop mu? En önemlisi de neden kimsenin ihtiyaç duymadığı birinin yeteneklerine ihtiyacı var?
Konusuyla oldukça dikkat çeken romanın tanıtım bülteni ise şöyle;
Tanrıların bile bazen yardım istediği olur. Şimdi de Glimmung’un Joe Fernwright’ın yardımına ihtiyacı var.
Her şeyin plastikten yapıldığı kullan-at toplumunda yeteneklerine kimsenin ihtiyaç duymadığı bir çömlek tamircisidir o. 2046 yılında distopik bir ABD’de yaşayan, tek eğlencesi dünyanın dört bir yanında kendisi gibi bölmelerde yaşayan dostlarıyla “Oyun” oynamak olan Joe Fernwright bir gün Glimmung’dan yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen gizemli bir not alır. Peki ama Glimmung kimdir ve nedir bu Glimmung. Bir Tanrı mı, yoksa bir uzaylı mı? Genç bir kız mı yoksa bir jiroskop mu? En önemlisi de iyi mi, kötü mü?
Ve bu roman, derin bir felsefi soruşturma mı bir deli saçması mı? Yoksa gerçeği arayanlar için ikisinin bir karışımı mı?
Çevirisini Murat Karlıdağ’ın, editörlüğünü ise Alfa Yayınları’nın diğer Philip K. Dick kitaplarından da tanıdığımız Berna Kılınçer’in üstlendiği 224 sayfalık romana fiziksel ve sanal mağazalardan ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Sizin sorunuz sonrası tanıtım bülteni sürpriz bozan olmuÅ… yok öyle deÄilse de siz ne olduÄunu yazmayın benim için beklenti dıÅı sürpriz olsun
Gerçeklik arayıÅı PKD’nin yaÅamında kendi gerçeÄi olmuÅ gibi…
O soruyu tam da böyle hissettirmek için yazmıştım aslında, cevabı kitapta gizli… O gerçeklik arayışı öyle çok hoşuma gidiyor ki, sanırım ben de kendi gerçekliğimi aradığım ve sorguladığım için olabilir.