in

Hans Fallada’nın Yükselmek İsteyen Adam’ı Raflarda

Alman edebiyatının önde gelen yazarlarından Hans Fallada imzalı Yükselmek İsteyen Adam, Türkçede ilk defa raflarda.

Hans Fallada
- Reklam -
- Reklam -

Hans Fallada ülkemiz okurları için tanıdık bir isim. Eserlerini çeşitli yayınevlerinden okuma fırsatı bulduğumuz yazar, Alman edebiyatının önde gelen edebiyatçılarından.

Nazi Almanya’sında baskılar altında yazmaya devam eden Fallada, alkol ve uyuşturucu problemlerine rağmen üretkenliğini korudu.

Hayatı hep fazla hareketliydi. Gazetecilik yaptı. Hapse girdi. Belediye başkanı oldu. Nazi siparişiyle Yahudi karşıtı roman bile kaleme aldı.

- Reklam -

Fallada’nın eserlerinin bir kısmı yazar hayatını kaybettikten sonra yayımlandı. Kimileri de (Küçük Adam Ne Oldu Sana?) sinemaya uyarlandı.

Bugün karşımıza çıkan Yükselmek İsteyen Adam ise Türkçede ilk defa Flamingo Yayınları tarafından bizlerle buluşturuldu.

Yükselmek İsteyen Adam Türkçede İlk Defa Bizlerle

1893 doğumlu Fallada, 1900’lü yıllarda Berlin’de hayatta kalma mücadelesi veren ‘küçük insanlar’ın hikâyelerini kaleme aldı. Yükselmek İsteyen Adam bunlardan birisi.

Ailesini kaybettikten sonra büyüdüğü kasabayı terk eden Karl Siebrecht, trende Rieke’yle tanışır. Berlin’e yerleşir. Siebrecht’ın öyküsü tam da kitabın adına yaraşır cinsten. Kahramanımız yeni evinde taşımacılık yapar. Savaşa katılır. Esir düşüp kayıp listesine girer. Evine dönmenin yollarını arar.

- Reklam -

Anlayacağınız bir yaşam mücadelesi var karşımızda. Hans Fallada’nın usta kalemi Almanca aslından Mehtap Kazar çevirisiyle dilimize kazandırıldı. 696 sayfalık kitabın editörü ise Rüya Rüstemoğlu.

Sektördeki deneyimli kadrosuyla Flamingo Yayınları dünya genelinde çoksatar kitapları, ödüllü yazarları ve kaliteli metinleri dilimize kazandırmak için 2018 yılında kurulmuş. Bu noktada yayınevinin Hans Fallada tercihi oldukça takdire şayan.

Bu arada, Hans Fallada’nın 1947 yılında hayatını kaybettiğini yani telifinin boşa düştüğünü (yazarın ölümü üstünden 70 yıl geçtiği için) de hatırlatalım. Anlayacağınız yayın dünyamıza şu sıralar çokça Fallada eseri kazandırılıyor olabilir. İyi çeviri ve baskıları seçmek ise okurun her zamanki görevlerinden biri.


* Stephen Crane’in Novellası Canavar Raflarda

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Muhtemelen Everest yazım hatalarının az olduğu iyi bir çeviri ile basar bu kitabı da.

  2. Avatar for mete_hun mete_hun dedi ki:

    Kurtlar Sofrasında ve Herkes Tek Başına Ölür kitapları ile tanıdım. Bir dönemi anlatmış ve iliklerine kadar yaşamış, bunları çok kısa bir zaman diliminde yazıya döküp okurlara aktarması açısından çok ilgi çekici. Yeni eserini de okumak istiyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.J. Abrams

Abrams, Kylo Ren Maskesi Teorilerini Doğruladı

Haluk Bilginer

Haluk Bilginer’li Alex Rider’dan Fragman Geldi