in

50 Kuşağı’nın Önde Gelen Yazarlarından Orhan Duru’nun “Kazı” Kitabı Yeni Baskı ile Raflarda

Orhan Duru imzalı “Kazı” yıllar sonra yeni bir baskı ile okurların karşısına çıkıyor. Öykü kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketini taşıyor.

Kazı - Orhan Duru
- Reklam -
- Reklam -

Orhan Duru, Kazı adlı kitabının yeni baskısıyla yeniden okurlarla buluşuyor. Kitap Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor.

50 Kuşağı yazarları arasında yer alan ve Türk edebiyatının en önemli öykücülerinden biri olarak anılan Orhan Duru’nun külliyatı, yeni baskılar ile günümüz okuruna sunulmaya devam ediyor.

1933 senesinde doğan Orhan Duru, Cumhuriyet, Milliyet, Güneş ve Hürriyet gibi gazetelerde görev aldı. 1953 senesinde ilk öyküsü Kadın ve İçki’yi Küçük Dergi’de yayımladı. Mavi, Evrim, Yeni Ufuklar, Pazar Postası, Yelken ve Dost gibi dergilerde çalışmalarıyla okura ulaştı.

- Reklam -

1950 Kuşağı denince akla ilk gelen yazarlardan olan Duru, 1959 yılında Bırakılmış Biri’yi yayımladı.

TRT Sanat Ödülleri başarı ödülü (Ağır İşçiler), Sedat Simavi Edebiyat Ödülü (Sarmal), Sait Faik Hikâye Armağanı (Fırtına) ödüllerini kazanan yazar, öykü türü haricinde deneme, roman, gezi yazısı gibi alanlarda da çalışmalar yaptı.

Duru ayrıca “bilimkurgu” kelimesini Türkçeye kazandıran isim olarak da hatırlanıyor.

Yazarın 10. öykü kitabı olan ve ilk defa 2006 yılında yayımlanan Kazı, bir uzun ve birkaç kısa öyküden oluşuyor. Eserin ilk yarısına adını veren metin, kitabın da ismini taşıyan Kazı.

Kazı – Orhan Duru | Arka Kapak Tanıtımı

Kazı - Orhan Duru

- Reklam -

“Kazı”, klasik öykünün kalıplarını bozarak yeni bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru’nun onuncu öykü kitabı.

Kitaba adını veren büyük öykü “Kazı”da yazar hüzünlü bir ruh haliyle geçmiş zamanın izini sürüyor; çocukluk ve okul yıllarının zaman ve mekânlarında yürüttüğü kazılardan çıkan yaşantıları öyküleştiriyor. Öbür öykülerdeyse günlük yaşamın düşlerle sarmalanmış parçaları büyük bir ustalıkla kristalize ediliyor.

“Büyük kentler iyi gelmiyor bana. Oralarda düşlerimi de yitiriyorum. Karanlık sokaklarda geziyorum, çöplükler arasında dolaşıyorum, kirli ve zehirli hava kokluyorum, yorgunluktan ölü gibi gelip yatıyorum ve sabah hiç düş görmemiş gibi uyanıyorum. Belki görüyorum ama anımsamıyorum. Anımsama düşün bir parçası. Bir düşü anımsamıyorsam neye yarar?”

Toplamda 80 sayfadan oluşan eser Haziran 2022 itibarıyla okurların karşısına çıkmaya başladı.

Orhan Duru eserleri ve yazarın yeni baskı yapan öykü kitabı Kazı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

altay dizisi t world

Türkiye’nin İlk Süper Kahraman Evreni T World’ün “Altay” Dizisinde Çekimler Başlıyor

Erşan Kuneri 2. Sezon Onayı Aldı: Cem Yılmaz ile Yola Devam

Erşan Kuneri 2. Sezon ile Devam Edecek: Netflix’ten Yeni Cem Yılmaz İşleri de Geliyor