in ,

Mitler ve Rüyalar – Edward Clodd | Haftanın Kitabı #266

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta İngiliz halkbilimci Edward Clodd’ın rüyaların mitolojiyle bağlantılarını ele alan “Mitler ve Rüyalar” kitabı var.

Mitler ve Rüyalar - Edward Clodd | Haftanın Kitabı #266
- Reklam -
- Reklam -

Mitler ve Rüyalar | Künye

Yazar: Edward Clodd
Çeviri: Selvi Danacı
Editör: Selin Saraçoğlu Bayraklı
Katkıda Bulunanlar
: Gülay Tunç, Tarkan Togo
Orijinal Adı: Myths and Dreams
Yayınevi: Maya Kitap
Sayfa Sayısı: 208
Çıkış Tarhi: Nisan 2023


Mitler ve Rüyalar – Edward Clodd | Arka Kapak Tanıtımı

Mitler ve Rüyalar - Edward Clodd | Haftanın Kitabı #266

- Reklam -

İlkel çağlarda yaşayan insanlar dış dünyayı anlamlandırmaya çalışırken iki şeyden yararlanmıştır: Mitler ve rüyalar.

Bilim insanı ve halkbilimci Edward Clodd, mitlerin ve rüyaların erken dönemde insanoğlunun fiziksel dünyayı yorumlamasını nasıl etkilediğini çeşitli örneklerle anlatırken, bilinçaltı ve aklın koridorlarında dolaşarak mitoloji, tarih ve edebiyatın izini sürüyor. Kitapta doğal fenomenlerin, bitki ve hayvanlardan gelen inançların, kehanetlerin ve tanrılarla insanlar arasında bir iletişim türü olarak kabul edilen rüyaların mitolojiyle olan bağlantısı ele alınıyor ve pek çok yorum tartışılıyor.

Edward Clodd Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Edward Clodd, İngiliz bir banker, yazar ve antropologdu. Çok sayıda edebi ve bilimle uğraşan arkadaşı vardı ve bu arkadaşları düzenli olarak Whitsunday (ilkbahar tatili) buluşmalarında evinde, Suffolk’ta bulunan Aldeburgh’ta buluşuyorlardı. Baptiste bir ailenin çocuğu olarak Margate’de doğdu, ancak aile daha sonra Parham ve Framlingham’dan gelen babasının soyundan gelen Aldeburgh’a taşındı. Ebeveynleri onun bir papaz olmasını istese de, muhasebe ve bankacılık kariyerine başladı ve 1855’te Londra’ya taşındı. İlk iş deneyimini Londra’da Cornhill’deki bir muhasebecinin ofisinde 14 yaşındayken ücretsiz olarak yaptı. 1872’den 1915’e kadar Londra Joint Stock Bank’ta çalıştı ve Londra ve Suffolk’ta evleri vardı. İlk eşi Eliza Garman ile 1862’de evlendi ve sekiz çocuğu oldu.

Edward Clodd

- Reklam -

Clodd, Charles Darwin’in çalışmalarına erken bir hayranıydı ve Thomas Huxley ve Herbert Spencer ile tanışıklığı vardı. Bu üç adamın biyografilerini yazdı ve Evrimin Çocukluğu ve Yaratılış Öyküsü: Basit bir Evrim Hesabı gibi kitaplarla evrimi popülerleştirmeye çalıştı.

Agnostik olan Clodd, Kutsal Kitap’taki Yaratılış hikâyesinin diğer dini mitlerle benzer olduğunu ve kelime anlamıyla alınmaması gerektiğini savundu. Evrimsel bilim hakkında birçok popüler kitap yazdı. Ayrıca Folklor Society’ye 1878’de katılan Clodd, sonradan başkanı oldu ve antropolojinin popülerleştiricisiydi.

Clodd, Omar Khayyam Kulübü’nün önde gelen bir üyesi ve görevlisiydi ve Omar Khayyam’ın mezarından gülün Boulge’daki Edward Fitzgerald mezarına dikilmesinin organize edilmesinde yer aldı. Edebi arkadaşları ve mektup arkadaşları arasında Grant Allen, George Meredith, Thomas Hardy, George Gissing, Edward Fitzgerald, Andrew Lang, Cotter Morison, Samuel Butler, Mary Kingsley ve Mrs. Lynn Linton yer alıyordu. Kendisi, sosyal ilişkilerinin gelişiminde misafirperverliği ve dostluğu önemli bir rol oynadı. George Gissing’in Clodd ile yakın arkadaşlığı, 1895’te Aldeburgh’taki Whitsuntide toplantısına davet edilmesiyle başladı.


Edward Clodd imzalı Mitler ve Rüyalar kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Amazon Prime Video İsmini Değiştirebilir

HBO Max’in Ardından Prime Video da İsim Değişikliğine Gidebilir

J.K. Rowling Harry Potter Dizisi Boykot

J.K. Rowling, Harry Potter Dizisine Gelen Boykot Çağrılarını Yanıtladı: “Büyük Bir Şampanya Stoğu Edindim”