in

Oz Büyücüsü’nden Sevgilerle: “Dorothy Ölmeli”

“Teneke Adam’ın kalbini sök, Korkuluk’un beynini çal, Aslan’ın cesaretini al,” sözleriyle tanıtılan Lyman F. Baum’un Oz Büyücüsü’nün yeni ve karanlık yorumu “Dorothy Ölmeli” çok yakında raflarda!

Dorothy olmeli
- Reklam -
- Reklam -

Lyman Frank Baum, 1900 yılında Grimm Masalları ve Alice Harikalar Diyarında isimli eserlerden etkilenerek kaleme aldığı Oz Büyücüsü’nü yayımlatmıştı. Ne kendisi ne de yayınevi bu modern masalının bu kadar ünleneceğini tahmin edememiştir; çünkü yazarın ölümüne kadar geçen yirmi yıllık bir süreçte iki milyon kopyası satılmış ve yazara 13 kitap daha yazması için ön ayak olmuştu. Daha sonra farklı yazarlar tarafından başka bakış açılarıyla yeniden yorumlanmış ve birçok sinemayla çizgi romana da uyarlanmıştı.

Dorothy olmeli 1

Kansas’ta bir çiftlikte yaşayan Dorothy ile köpeği Toto’nun talihsiz bir fırtınayla büyülü hortuma yakalanmaları ve kendilerini Oz Diyarı’nda bulmaları; beyin arayan Korkuluk, cesaret arayan Aslan ve kalp arayan Teneke Adam’la tanışmaları; iyi cadı, kötü cadı, Oz Büyücüsü ve daha niceleriyle dostluk kurmaları yahut mücadele etmeleri ve kırmızı pabuçlarıyla topuklarına üç defa vurmasıyla okunan, izlenen ve beğenilen bu güzel modern masalının güncelliğini koruyup zamanı yendiğini hepimiz biliyoruz. Bu sebepledir ki güçlü bir metni yeniden yorumlamak ve o gücün altında ezilmemek cesaret ister, bilgi ve kalp ister.

- Reklam -

İşte son yıllarda Dorothy Ölmeli serisiyle dikkatleri üstüne çeken Danielle Peigein gerek okurlarının beğenisiyle gerekse satış oranlarıyla bu zor işin üstesinden geldiği düşünülüyor. Ancak okuyarak karar vermenin daha sağlıklı olacağını düşünen Pegasus Yayınları serinin aynı adlı ilk eserini dilimize çeviriyor ve takdiri sizlere bırakıyor. Dorothy Ölmeli romanının baş kahramanıysa Kansas’ta yaşayan Amy Gumm adlı bir kız oluyor. Amy, benzer bir talihsizlikle aynı büyülü hortuma yakalanıyor ve kendisini bambaşka bir yerde buluyor. Karanlık bir Oz Diyarı’nda, iyi ve kötünün karıştığı bir Oz Diyarı’nda, farklı bir Oz Diyarı’nda dağılmış ve parçalanmış sarı yolda adımlayarak maceraya atılıyor.

Romanın tanıtım metni şöyle:
Görevin:

Teneke Adam’ın kalbini

Sök.

Korkuluk’un beynini

Çal.

Aslan’ın cesaretini

Al.

Son olarak…

Dorothy’yi öldür.

Oz Diyarı’na özgürlüğü yalnızca sen getirebilirsin.

- Reklam -

Bunu ben istemedim.

Kahraman olmaya niyetim yoktu.

Ama tüm hayatınız, peşinden sizi de sürükleyen bir hortum yüzünden altüst olunca pek seçeneğiniz kalmıyor.

Tabii ki Oz kitaplarını okudum. Filmlerini seyrettim. Gökkuşağı ve mutlu mavi kuşlar hakkında şarkılar söyledim. Ama Oz’un böyle bir yer olacağını hiç beklemezdim. İyi cadıların güvenilmez, kötü cadıların iyi çıkabileceği, kanatlı maymunların isyan etmekten cezalandırıldığı bir yer. Sarı tuğlalı bir yol hâlâ var… ama o bile parçalanmak üzere.

Oz’a ne mi oldu? Dorothy oldu!

Oz’a dönmenin bir yolunu bulmuş. Gücü ele geçirmiş ve gözü o güçten başka şey görmez olmuş. O yüzden kimse güvende değil.

Adim Amy Gumm… Ben de Kansaslıyım.

Kötüler Birliği’ne katıldım. Savaşmak için eğitim gördüm.

Ve bir görevim var.

Dorothy ölmeli.
416 sayfalık eserin çeviri koltuğunda Tuğçe Kayıtmaz bulunuyorken editörlüğünü Çiçek Eriş, kapak tasarımını Fatma Can ve içerik katkısını Ezgi Gültekin üstleniyor. Roman, çoğu sanal mağazada ön siparişe açılmış olmakla birlikte 27 Nisan 2018 tarihinden itibaren raflardaki yerini alacak.

Keyifli okumalar.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for webnolojik webnolojik dedi ki:

    Konu ile ne kadar alakalı bilmem ama yazmak istedim.
    Kitaba konu kurgu, 3 yaşındaki kızımın okumamı en sevdiği küçük hikayeyi oluşturuyor. O kadar çok okumuşum ki bazen hikayeyi eline alıp bana resimlerine bakarak eksiksiz anlatır. Doroty en sevdiği karakter. Ölmesin :slight_smile:

  2. Avatar for Mustafaizmirli Mustafaizmirli dedi ki:

    Ne güzel bir yorum, teşekkürler. :slightly_smiling_face: Benim de kızıma okuyacağım kitaplardan biri oluyor “Oz Büyücüsü”, ancak azcık daha büyümesi gerekiyor. :grin:

    Çocuklar sevdikçe o karakterlerin öleceğini sanmıyorum, daha çok geleceğe gidiyorlar. :slightly_smiling_face:

  3. Avatar for webnolojik webnolojik dedi ki:

    :slight_smile: Allah bağışlasın. Hem çocukla hem de kitapla birlikte vakit geçirmek çok hoş oluyor.
    Bir kitap fuarında birlikte almıştık hikayesini. En değerli kitabıdır :slight_smile:

    Çocuklar kitapla buluşsun hep. Ben çok geç tanıştım kitap dünyasıyla.

  4. Avatar for Firtinakiran Firtinakiran dedi ki:

    Daha çok okumak için sizlerin desteğini bekleyen öğrenciler var :blush:

    Kitabı çok merak ettim, fakat bazen bu tür kurgular yarattığı heyecan büyüklüğünde patlayabiliyor. O da çok canımı sıkıyor. O nedenle, merakla önyargı arasında gidip geliyorum.

  5. Avatar for webnolojik webnolojik dedi ki:

    Bu ay hem bir yetiştirme (12-18 yaş) yurduna kitap, hem de çocuk esirgeme kurumuna oyuncak + boyama - hikaye kitabı yardımı etkinliğine katılmış durumdayım ve bütçemi aştım bu ay için. Önümüzdeki ay için elimden gelen birşeyler olur mu bakabilirim.

    Öneri için teşekkürler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

westworld test

Westworld Testi: Batı Dünyasına Ne Kadar Hakimsin?

kiyamet muhafizi ust

Kayıp Ruhlar Serisi’nin İkinci Cildi “Kıyamet Muhafızı” Raflarda