Menu
in ,

Yapay Zekâ Aracılığıyla Yazılmış Kitaplar Amazon’u ‘İstila’ Etti

Yapay zekâ botları kullanılarak kaleme alınmış kitaplar, Amazon’un dijital raflarında her geçen gün daha fazla yer tutmaya başladı.

Yapay zekâ edebiyat dünyasındaki varlığını ve etkisini giderek genişletiyor. Amazon’un kitap rafları, YZ tarafından kaleme alınan eserlerle doluyor.

Son yıllarda yapay zekâ aracılığıyla mahkeme salonlarındaki avukatlardan, haber sitelerindeki içerik üreticilerine pek çok alanda otomasyona güvenildiği haberleri gündemde geniş yer tutuyor.

Edebiyat dünyası da daha önce tiyatro oyunları, çizgi romanlar ve şarkı sözleri ile YZ’ye alan açmıştı. Geçen temmuz ayında, kimi yazarların “son teslim tarihine yetişmek için” yapay zekâdan yardım aldığı ortaya çıkmıştı. Şimdi ise iş yardım boyutunu da aşmaya başlamış durumda.

- Reklam -

Reuters’ın aktardığına göre yapay zekâ ile metin üreten araçların kullanılmasıyla hazırlanan kitaplar Amazon’da giderek ağırlık kazanıyor.

Yapay Zekâ İmzalı Kitaplar Amazon’da Okurların Karşısına Çıkıyor

Yayınlanan rapora göre Amazon’un Kindle mağazasında, bu ay itibarıyla ChatGPT’yi yazar olarak listeleyen 200’den fazla e-kitap bulunuyor. Bu eserlerden bazıları 1 dolardan daha düşük bir fiyatla satılıyor. Ancak YZ imzalı toplam eser sayısının bundan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Çünkü insanlar, kitaplarında yapay zekâdan yararlandıkları gerçeğini açıkça ifade edemeyebiliyor.

Bir eserin yapay zekâ tarafından oluşturulup oluşturulmadığını ölçecek uygulamaların henüz yeterince gelişmemiş olması, doğru bir tahminde bulunmayı imkânsız hâle getiriyor.

ChatGPT gibi yapay zekâ ile metin oluşturan programlar, bir kitabı hızlı bir şekilde tamamlamayı ve onu Amazon’un Kindle Doğrudan Yayıncılık mağazasında yayımlamayı oldukça kolay bir hâle getiriyor. Reuters’ın aktardığına göre YouTube ve TikTok gibi platformlar bu sürecin nasıl ilerletilmesi gerektiğini anlatan öğretici videolarla dolu.

Yalnızca yetişkin kitapları değil, çocuklar için yazılmış eserlerde de YZ kilit rol oynuyor. Uygulamalar aracılığıyla resmedilen kitapların metinleri ise yine ChatGPT imzası taşıyor. Raporda, Galactic Pimp: Vol. 1. başlığını taşıyan ve hiç de “çocuk dostu” olmayan kitapların da platformda yer aldığı ifade ediliyor.

Yayıncılar Endişeli

Authors Guild’ın yöneticisi Mary Rasenberger verdiği demeçte şu ifadeleri kullanıyor:

“Bu gerçekten endişelenmemiz gereken bir durum. Bu kitaplar piyasayı dolduracak ve birçok yazar işsiz kalacak. Bu eserlerin nasıl yaratıldığı konusunda yazarların ve platformların şeffaflık ilkesine uyması gerekiyor. Yoksa okurlar çok sayıda düşük kalite kitapla karşılaşacak.”

Amazon ise konuya dair herhangi bir politika değişikliğine gitmiş değil. Apple ise geçen aylarda YZ ile seslendirilmiş kitapları mağazasına eklediğini duyurmuştu.

Siz teknolojinin yaratıcı süreçlerdeki etkisine dair neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version