Menu
in

Louvre Müzesi’nde Devrim: 228 Yıl Sonra İlk Kadın Yönetici

Louvre Müzesi 228 yıllık tarihinde ilk defa bir kadın tarafından yönetilecek. Müzenin başına başarılı sanat tarihçisi Laurence Des Cars geçti.

Louvre Müzesi 228 yıllık tarihinde bir ilke imza atıyor. Fransa’nın başkenti Pariste bulunan dünyaca ünlü müzenin başına ilk defa bir kadın geçiyor. Müze artık 54 yaşındaki sanat tarihçisi Laurence Des Cars’a emanet.

Sen Nehri kıyısında bulunan Louvre Müzesi kapılarını ilk olarak 1793 senesinde açmıştı. İlk senelerinde çoğunlukla kraliyet ailesi ve kiliseye ait parçaları sergileyen müze, Napolyon Bonapart ile birlikte içeriğini hayli zenginleştirmişti. Yıllar içerisinde devasa bir arşive sahip olan müze bünyesinde Mona Lisa, Hermes Heykeli, Zeus Heykeli, Caracalla büstü, Üç Güzeller Heykeli, Uyuyan Hermafrodit, Nike Heykeli, Hammurabi Kanunları ve Büyük Sfenks gibi pek çok tarihi ve sanatsal eseri barındırıyor.

- Reklam -

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Louvre Müzesi’nin başına, Paris’teki bir başka prestijli müze olan Orsay Müzesi’nin de yönetim kadrosunda bulunan Laurence Des Cars getirildi. Bu kararla birlikte Louvre, 1793 yılından itibaren ilk defa bir kadına emanet edilmiş oldu. Cars, Orsay Müzesi’ndeki görevini aldığında aynı nedenden ötürü yine bir ilke imza atmıştı.

Louvre Müzesi Başına Geçen Laurence Des Cars, Daha Önce de Orsay Müzesi’nde Tarih Yazmıştı

Laurence Des Cars bundan 4 sene önce Orsay Müzesi yönetimine giren ilk kadın olmuştu. Burada sergi odalarını genişletmiş ve getirdiği sanatsal çeşitlilik ile kamuoyundan övgü toplamayı başarmıştı. Cars yönetiminde 2019 yılında gerçekleşen unutulmuş siyah modelleri konu alan sergi takdir toplamış ve Fransız avangartlarına ilham vermişti.

Sanat tarihçisi Laurence Des Cars, AFP’ye verdiği son söyleşide, “Müzeler toplumsal tartışmalarla iletişim halinde kalmalı ve böylece yeni nesillere ulaşmalı,” ifadesini kullanmıştı.

Fransa’da Versay Sarayı ve Pompidou Modern Sanat Müzesi’nin de dahil olduğu kamu müzelerinin yöneticileri, doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cars, yeni görevine 1 Eylül 2021 tarihinde başlayacak.

Louvre Müzesi yöneticiliğini 2013 yılından beri Jean-Luc Martinez üstleniyordu. Koronavirüs salgını nedeniyle ziyaretçi sayılarında ciddi düşüşler yaşayan müze, 2019’da ise yaklaşık 10 milyon ziyaretçi ile önemli bir rekora imza atmıştı. Cars’ın göreve gelişiyle salgın sonrası bu rekorun daha üst bir seviyeye çıkartılması bekleniyor.

Siz bu gecikmiş kararı nasıl yorumluyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version