in

Cem Yılmaz Filmleri, Din ve Değerler Açısından Akademik Makale Konusu Oldu

Cem Yılmaz filmleri, “din ve değerler” çerçevesinde akademik bir makalede incelendi. Dekolte, eşcinselliğin normalleştirilmesi, dini öğelerin azlığı eleştiri konusu oldu.

Cem Yılmaz Filmleri din ve değerler makale
- Reklam -
- Reklam -

Cem Yılmaz filmleri, konusu ve bakış açısı adına “ilginç” bulunabilecek bir akademik makaleye konu oldu. Yılmaz’ın G.O.R.A, A.R.O.G ve Arif V 216 filmleri “din ve değerler” açısından incelendi. Makalede dekolte ve eşcinselliğin ön plana çıkışına vurgu yapılırken yapımlarda bir ibadete yer verilmemiş olmasına da dikkat çekildi.

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Yorulmaz ve Sarıyer Mehmet İpgin Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Tuğba Sarımsakçı Akar ikilisinin kaleme aldığı makale şu başlığı taşıyor: “Cem Yılmaz Filmleri’nin Din ve Değerler Açısından İncelenmesi”

Makale Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi’nin (The Journal of International Social Research) Haziran 2020 tarihli 13. cildinde yayımlandı.

- Reklam -

Makale, Cem Yılmaz filmlerinin cinsellik ve dekoltenin yoğun kullanımına; eşcinselliğe yer verdiğini belirtiyor. Buna karşın filmlerde ibadet sahnelerinin yer almaması da vurgulanıyor. Buradan yola çıkarak “filmlerin toplum üzerindeki olumsuz etkisi” değerlendiriliyor.

Cem Yılmaz Filmleri din ve değerler makale

Öte yandan Arif Işık karakterinin gençleri kötü yola teşvik ettiğini iddia eden akademik metin, yapımlarda kaç defa “Allah, Selamünaleyküm” gibi kelimelerin yer aldığını da tek tek sayıyor.

“Cem Yılmaz Filmleri Eşcinselliği Sıradanlaştırıyor, Küfrü ve Hakareti Meşrulaştırıyor”

Makalenin özetinde geçen şu kısım dikkat çekiyor:

“Araştırma sonucunda, dinle ilgili iletilere filmlerde çok az yer verildiği, din ile ilgili sözel iletilerin günlük konuşma dilinin bir parçası olarak kullanıldığı ve bu kullanımların genel olarak dindar kişilik temsiline ilişkin olmadığı; toplum değerlerine aykırı olabilecek cinsellik imalarına sıklıkla yer verildiği ve eşcinselliğin sıradanlaştırıldığı; şiddetin, küfrün ve hakaretin meşrulaştırıldığı görülmüş, dolayısı ile insanları güldürmek amacıyla çekilen söz konusu filmlerin toplum üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabileceği öngörülmüştür.”

“Kadınlar Dekolteli, Mini Etekli”

Makalede yer alan bir başka kısım ise batıl inançlar, cinsellik ve kadınların giyim kuşamı üzerine:

“İncelenen filmlerde inançla ilgili iletilere nadiren yer verildiği görülmektedir. Allah inancı, G.O.R.A.’da samimi bir şekilde besmele çekilmesi ve dua edilmesi şeklinde yer almaktadır. A.R.O.G. filminde evrim teorisi Arif’in ağzından sorgulanmış ve filmin sonunda ise evrim teorisini reddeden noktaya gelinmiştir. Peygamber, melek ve kader inançlarına ilişkin iletiler ima ile birkaç sahnede bulunmaktadır. Ancak fal bakma, nazar boncuğu, kahinlik ve batıl inançlar daha çok yer bulmuştur. Ayrıca, filmlerde ibadet ile ilgili iletilere ima ile dahi olsa yer verilmemiştir. Filmlerde karşımıza çıkan en problemli konuların başında cinsellik ile ilgili iletiler gelmektedir. Filmlerinde kadınlar dekolteli, mini etekli ve göbek bölgeleri açık kıyafetler giymektedir. Cinsel içerikli sözler, günlük yaşamın bir parçası olarak kullanılmaktadır.”

komutan logar

Cem Yılmaz Filmlerinde “Eşcinsel Davranışlar”a Özel Başlık

Makalede, özel bir başlık altında değerlendirilen “Eşcinsel Davranışlar” kısmı ise şu şekilde:

- Reklam -

“G.O.R.A. filminde; 216, Logar, Kuna, Tihulu ve zenci bir esir eşcinsel davranışlar gösteren karakterler olarak karşımıza çıkmaktadır. 216 bir robot olmasına rağmen konuşma şekli ve hareket tarzı ile eşcinsellik izlenimi vermektedir. Kuna hem görünüş, hem konuşma hem de hareketleri ile eşcinsel bir figür olarak karşımıza çıkmaktadır. Logar görünüş ve davranış olarak eşcinsellik izlenimi vermese bile, Kuna ile birlikte hologram şeklinde erkek dansçı izlemektedir. Hatta; Logar, Kuna ve Tihulu bir yatakta çıplak bir şekilde gösterilmekte ve eşcinsel bir ilişki olduğu izlenimi seyirciye verilmektedir. G.O.R.A.’da eşcinsel karakterler 216 hariç hep Arif’in düşmanı olan karakterlerdir. Ayrıca bu karakterlerdeki eşcinsellik alay konusu olarak ele alınmaktadır. Arif ise heteroseksüelliğini vurgulamaktadır.

“A.R.O.G. filminde eşcinsellik içeren herhangi bir sahneye rastlanılmamıştır. Arif V 216 filminde eşcinsel davranışlara yoğun bir şekilde verilmemekle birlikte, Zeki Müren’in olduğu sahnelerde ve Arif meşhur olduktan sonra Zeki Müren’le özdeşleşen kıyafetler giydiği sahnelerde eşcinselliğe atıfta bulunulmaktadır. Genel olarak incelenen filmlerde cinselliğe yoğun bir şekilde yer verildiği, gerek görsel gerek sözel olarak esprilerin cinsellik üzerinden yapıldığı görülmektedir. Bu durum zoofili gibi cinsel sapkınlıkların konu edilmesine bile sebep olabilmektedir.”

Kötü Alışkanlıkları Belirten Özel Tablo

Makale, içeriğini tablolarla da zenginleştirilmekten geri durmuyor:

Cem Yılmaz Kötü Alışkanlıklar

Alkol, sigara, bahis gibi alt başlıklarda incelenen “Kötü Alışkanlıklar” kısmı, nihayete şu cümlelerle bağlanıyor:

“Seyircinin en çok özdeşim kurduğu karakterin filmin kahramanı olduğu düşünüldüğünde Arif karakterinin şiddete sık sık başvurması, kötü alışkanlıklar sergilemesi ve olumsuz davranışlarda bulunması önemli bir problemdir. Özellikle genç seyirciler özdeşim kurdukları karakterlerin davranışlarını model almaktadırlar.”

Peki siz akademide böyle çalışmaların yer alması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sözcü, Ali Ekber Ertürk

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Şahan’ın da filmlerine bir baksanıza size zahmet.

  2. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Allah affetsin buna da güldüm.

  3. Avatar for Tyler_Durden Tyler_Durden dedi ki:

    Dekoltesiz amcaların ve içki içmeyen teyzelerin ibadet ettiği filmlere teşvik verilmeli. Hatta bunlara yer vermeyen yabancı filmlerin yerli uyarlamaları çekilip içlerine eklenmeli. Bir kurul tarafından da toplum ahlakını bozmayan filmlere ibadetli sertifikası verilmeli. Bu ibadetli yazısını sinemada sağ üstte görebilmeliyiz mesela. Her yönüyle mükemmel olurdu. Modern toplumda kendi ahlakımı kendim koruma konusunda inanılmaz derecede zorluk çekiyorum.

  4. Avatar for asfgdjh asfgdjh dedi ki:

    İki akademisyen oturup bu yazıyı yazmış ciddi ciddi. Onlar adına ben utandım buradan :flushed:.

  5. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Makale saçma, Rıhtım’a çıkması ayrı saçma.
    Adam AROG’da maymuna çakozladı, kimse Cem’den ahlakı yüceltmesini beklemiyor ki. Onu toplumsal tespitleri ve konuşma dilimizin parçası olmuş esprileri için seviyoruz.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

The Matrix Kahin Neo Seçilmiş Kişi

The Matrix Kâhini, Neo’nun Seçilmiş Kişi Olmadığını Niçin Belirtti?

deadpool 3 18+ marvel

Deadpool 3 Resmileşti: Marvel Sinematik Evreni’nin İlk 18+ Filmi Geliyor