in

Sinema Tarihinin En Önemli Yönetmenlerinden Jean-Luc Godard Hayatını Kaybetti

Jean-Luc Godard 91 yaşında hayata veda etti. Dünyaca ünlü Fransız yönetmen, Yeni Dalga akımının kurucuları arasında yer alıyordu.

Jean-Luc Godard ölüm haberi
- Reklam -
- Reklam -

Jean-Luc Godard yaşamını yitirdi. Usta yönetmen öldüğünde 91 yaşındaydı. Fransız Yeni Dalgası’nın vaftiz babası, birçok Fransız kaynağının doğruladığı üzere hayata veda etti.

İlk uzun metrajını 1960’da Serseri Âşıklar (À bout de souffle) ile çeken Jean-Luc Godard, döneminin en ses getiren bağımsız sinema sanatçıları arasında yer almayı başardı.

Jean-Paul Belmondo’nun Michel adında bir serseriyi Jean Seberg’in Amerikalı kız arkadaşı oynadığı Serseri Âşıklar filmi, sıra dışı görsel tarzı ve kurgu teknikleriyle ortalığı karıştırdı ve Godard’ı sinemanın en büyük yenilikçilerinden biri olarak ilan etti.

- Reklam -

1930 yılında Paris’te dünyaya gelen Godard, Éric Rohmer, Jacques Rivette ve François Truffaut gibi çağdaşlarıyla birlikte, 1950’lerin sonlarında Fransa’da ortaya çıkan deneysel bir film hareketi olan Fransız Yeni Dalgası’nın merkezinde bulundu.

Jean-Luc Godard

O dönem çektiği yapımlardan bazıları, bugüne dek yapılmış en iyi filmler listelerinde kendilerine sık sık yer buldu.

Oyuncu Anna Karina ile evlenen Godard, Bande à part (1964) ve Pierrot le Fou (1965) dahil olmak üzere en unutulmaz beyaz perde işlerinden bazılarını Karina ile birlikte gerçekleştirdi.

Jean-Luc Godard Filmleri Fransa’da Tartışma Yarattı

Jean-Luc Godard’ın Cezayir bağımsızlık savaşını ele alan erken dönem filmlerinden Le Petit Soldat gibi bazı yapımları, ülkede tartışma yarattı. Ancak 1963’te gösterime girebilen film, Fransız hükümetini tasvir ediş biçimi nedeniyle başlangıçta Fransa’da yasaklanmıştı.

Godard, Anna Karina’nın ardından aralarında La Chinoise (1967), Week End (1967) ve One Plus One (1968) gibi birçok filmde rol alan oyuncu Anne Wiazemsky ile evlendi.

- Reklam -

Jean-Luc Godard ölüm

Godard, 20. yüzyılın sonlarına dek üretken bir şekilde çalışmaya devam etti. 2014 yapımı Goodbye to Language ve 2018 belgeseli The Image Book, Cannes Film Festivali’nde prestijli ödüllere layık görüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, paylaştığı bir Tweet’te Godard’a saygılarını sundu:

“Fransız sinemasında bir hayalet gibiydi. Sonra usta oldu.

“Yeni Dalga film yapımcılarının en ikonik isimlerinden Jean-Luc Godard, kararlı bir şekilde modern, son derece özgür bir sanat icat etmişti. Bir dâhi olarak kabul edilen ulusal bir hazineyi kaybettik.”

Siz Jean-Luc Godard hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Yahoo News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Filmlerini izlemek hiç kısmet olmadı, ama sinema dünyasında etkin ve ilgi çeken bir yönetmen olduğunu çeşitli vesilelerle öğrenmiştim. Toprağı bol olsun, huzur içinde yatsın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Roma İmparatorluğu'nda İsyancı Lejyonlar - Samed Kara

Roma İmparatorluğu’nda İsyancı Lejyonlar – Samed Kara | Haftanın Kitabı #237

74 emmy ödülleri kazananları

Televizyon Dünyasının Oscar’ı, Emmy Ödülleri 74. Defa Sahiplerini Buldu: “White Lotus” Geceye Damgasını Vurdu